Υποστηριξε το militaire
Διεθνή
14/10/2019 | 19:56
Militaire News

Κόσοβο: Η “μόλυνση” των εκλογικών αντιπροσώπων αγκάθι στις σχέσεις με το Βελιγράδι

Κόσοβο: Η

Στους έντεκα ανέρχεται ο αριθμός των εκλογικών αντιπροσώπων στο Κόσοβο που εικάζεται ότι μολύνθηκαν κατά την καταμέτρηση επιστολικών ψήφων που έφτασαν ταχυδρομικά από την Σερβία. Όπως ανακοινώθηκε από την κλινική λοιμωδών νοσημάτων στην Πρίστινα εκτός από τις εννέα γυναίκες, που νοσηλεύονται από εχθές με συμπτώματα αλλεργίας, εισήχθησαν και δύο άνδρες, οι οποίοι επίσης εργάζονταν ως καταμετρητές ψήφων, με τα ίδια συμπτώματα. Όλοι οι ασθενείς φέρουν εξανθήματα στα άνω άκρα και το πρόσωπο, αισθάνονται κνησμό και όταν εισήχθησαν στο νοσοκομείο βρίσκονταν σε κατάσταση πανικού, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου η διευθύντρια της κλινικής λοιμωδών νοσημάτων, Λιντίτα Μπερίσα. Συμπλήρωσε ότι η κατάσταση της υγείας τους κρίνεται σταθερή ωστόσο θα παραμείνουν για νοσηλεία μέχρι να ολοκληρωθούν οι εργαστηριακές αναλύσεις δερματικού ιστού που λήφθηκε από τα χέρια τους.
Η αστυνομία του Κοσόβου ανακοίνωσε επίσης ότι οι ύποπτοι φάκελοι στάλθηκαν για εργαστηριακό έλεγχο για να εξακριβωθεί εάν περιείχαν επικίνδυνη σκόνη.
Ο πρόεδρος του Κοσόβου Χάσιμ Θάτσι είχε σήμερα κοινή συνάντηση με τον διευθυντή της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής, τον Γενικό εισαγγελέα του Κοσόβου και τον αρχηγό της υπηρεσίας Ασφάλειας και Πληροφοριών όπου ενημερώθηκε για το θέμα. Από το γραφείο του ανακοινώθηκε ότι η υπόθεση θα διερευνηθεί σε βάθος με την συμμετοχή και ξένων επιστημόνων κατά την διαδικασία εργαστηριακού ελέγχου του περιεχόμενου των φακέλων.
Ο νικητής των βουλευτικών εκλογών της 6ης Οκτωβρίου και πιθανότατα μελλοντικός πρωθυπουργός του Κοσόβου, ‘Αλμπιν Κούρτι, ισχυρίζεται ότι «οι σάκοι με τις επιστολικές ψήφους των Σέρβων από την κεντρική Σερβία δεν έφτασαν ταχυδρομικώς αλλά εισήχθησαν στο Κόσοβο παράνομα από το γραφείο συνδέσμου της Σερβίας».
Το επίσημο Βελιγράδι κάνει λόγο για «σκηνοθετημένη μόλυνση» με στόχο να αποκλειστεί η συμμετοχή των Σέρβων στα όργανα εξουσίας στο Κόσοβο. Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς εξέφρασε την ανησυχία του για τις εξελίξεις στο Κόσοβο εκτιμώντας ότι «ο αποκλεισμός της “Σερβικής Λίστας” από τις δομές εξουσίας θα έχει καταστροφικές συνέπειες στις σχέσεις Αλβανών και Σέρβων». Η «Σερβική Λίστα» που υποστηρίζεται από το Βελιγράδι στις πρόσφατες εκλογές έλαβε την εμπιστοσύνη του 96% των Σέρβων ψηφοφόρων στο Κόσοβο και καταλαμβάνει και τις 10 έδρες που κατοχυρώνει το Σύνταγμα για την σερβική εθνική κοινότητα.
Η υπόθεση της “μόλυνσης” των εκλογικών αντιπροσώπων έλαβε μεγάλες διαστάσεις στα ΜΜΕ του Κοσόβου. Θεωρίες συνωμοσίας, ψευδείς ειδήσεις και “επιστήμονες” του Διαδικτύου δημιούργησαν κλίμα πανικού στην κοινή γνώμη όπου τα όρια της αλήθειας και του ψεύδους στην ενημέρωση είναι πλέον δυσδιάκριτα.
Όλα σχεδόν τα ΜΜΕ από την πρώτη στιγμή έκαναν λόγο για μόλυνση παρά την επισήμανση της διεύθυνσης δημόσιας υγείας του Κοσόβου να αποφεύγεται η χρήση του όρου “μόλυνση” και ότι απαιτείται να παρέλθει χρονικό διάστημα 48 ωρών για να γίνει ασφαλής εκτίμηση. Οι εφημερίδες Gazeta Express, Bota Shot, Zeri, Isajderija, Gazete Blic και άλλες πολλές στις ιστοσελίδες τους, αλλά και στην έντυπη έκδοση σήμερα, παραβλέπουν τις προειδοποιήσεις των ειδικών ή ακόμη και παραποιούν τις δηλώσεις τους χαρακτηρίζοντας τα περιστατικά “μόλυνση”. Η ίδια εικόνα κυριαρχεί και στους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς όπου “ειδικοί” που απέκτησαν τα πτυχία στο facebook μιλούν για «επίθεση με δηλητήρια από την Σερβία» και εξηγούν ότι «οι σερβικές μυστικές υπηρεσίες έχουν την τεχνογνωσία να κατασκευάσουν διάφορα θανατηφόρα δηλητήρια που είναι δύσκολο να εντοπιστούν».
Ακόμη και η πολιτικά σκόπιμη αλλά ανούσια δήλωση του ‘Αλμπιν Κούρτι ότι «τους φακέλους με τις ψήφους τους εισήγαγε παράνομα το γραφείο συνδέσμου της Σερβίας» χρησιμοποιήθηκε ως επιβεβαίωση των θεωριών συνωμοσίας. Πουθενά δεν αναφέρθηκε ότι η πρακτική αυτή, δηλαδή, να παραδίδει τις επιστολικές ψήφους των Σέρβων το γραφείο συνδέσμου της Σερβίας συμφωνήθηκε ανάμεσα στο Βελιγράδι και την Πρίστινα το 2013 και εφαρμόζεται στις τελευταίες πέντε εκλογικές αναμετρήσεις στο Κόσοβο.
Έτσι λοιπόν και ενώ επιστήμονες και γιατροί συνιστούν να μην χρησιμοποιείται ακόμη ο όρος “μόλυνση” για τις αλλεργίες που παρουσίασαν οι εκλογικοί αντιπρόσωποι στο Κόσοβο, τα ΜΜΕ αλλά και κάποιοι πολιτικοί συνεχίζουν να δηλητηριάζουν την κοινωνία.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης