Δύο είναι τα “αφξηγήματα επιτυχίας” της κυβέρνησης στο πρώτο 12μηνο της θητείας της. Το ένα ο Έβρος όπου κάνει λόγο για “έπος” και το δεύτερο η αντιμετώπιση του κορονοϊού. Για το δεύτερο ο Παντελής Μπουκάλας έγραψε ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον άρθρο στην Καθημερινή με τίτλο “Κινητά Κρούσματα”:

«Οσα ξέρει ο νοικοκύρης δεν τα ξέρει ο κόσμος όλος». Καμιά αντίρρηση. Θα μπορούσαμε μάλιστα να εκσυγχρονίσουμε και να εξειδικεύσουμε την παροιμία. Και να πούμε πως όσα ξέρει για τον κορωνοϊό ένας λοιμωξιολόγος ή επιδημιολόγος δεν τα ξέρουν σαράντα πέντε πολιτικοί, από αυτούς που «τα ξέρουν όλα», κι εξήντα δημοσιογράφοι, από μας που παρασταίνουν ότι «τα ξέρουμε όλα». Δεν μπορούμε όμως να μη σημειώσουμε ότι μια θεμελιώδης παράμετρος του αντιπανδημικού σχεδιασμού στη χώρα μας και πολλές απορίες προκάλεσε εξαρχής, καθώς και συζητήσεις μεταξύ των επιστημόνων, αλλά και τη βρίσκουμε συνεχώς μπροστά μας.

Εννοώ την απόφαση να διενεργηθούν λίγοι έλεγχοι, πολύ λιγότεροι απ’ όσους θα αντιστοιχούσαν στη συμβουλή του ΠΟΥ «τεστ! τεστ! τεστ!». Ακόμα δεν έχει γίνει πλήρως κατανοητό αν η επιλογή υπαγορεύτηκε από αμιγώς επιστημονικούς λόγους ή από πρακτικούς-οικονομικούς: Εφόσον δεν διαθέταμε ικανοποιητικό απόθεμα, η απόπειρα για πλήρη χαρτογράφηση θα ήταν ανέφικτη, οπότε κρίθηκε και περιττή. Επιπλέον, εφόσον ήμασταν σίγουροι ότι τα διαπιστωμένα κρούσματα θα είναι πάντοτε το 1/4 ή το 1/5 των όντως υπαρχόντων, εκτός από περιττή, θα αποδεικνυόταν απλώς κοστοβόρα. Μακάρι να ξεμπερδέψουμε κάποτε με τον ιό και, σε ουδέτερο χρόνο, να πληροφορηθούμε από λόγο αρμόδιο τι συνέτρεξε.

Με το τουριστικό άνοιγμα της χώρας οι απορίες έγιναν εναγώνια ερωτήματα: Αρκεί ο δειγματοληπτικός έλεγχος στον Προμαχώνα για να μην καταντήσει διάτρητη η υγειονομική μας ασπίδα, όταν η βαλκανική μας γειτονιά πλήττεται από δεύτερο κύμα πριν ξεπεράσει το πρώτο; Και ποια προστασία είναι ικανές να παράσχουν οι φημισμένες 500 Κινητές Μονάδες Υγείας του ΕΟΔΥ;

Συνοπτικά: Στις 9 Απριλίου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοινώνει την ίδρυση 500 ΚΜΥ: «Θα υπάρχουν 500 οδηγοί και 500 νοσηλευτές». Οι πρώτες ΚΜΥ ξεκινούν στις 4 Μαΐου. Στις 22 Ιουνίου ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας τουιτάρει περήφανος: «Μέσα σε 50 ημέρες οι ΚΜΥ έχουν πραγματοποιήσει 2.449 αποστολές λαμβάνοντας 41.785 δείγματα». Δεν προσδιορίζει όμως πόσες μονάδες λειτουργούν (500, 400; 100;), κι αυτό επιτρέπει τον σαρκασμό: Αν 500 μονάδες πήραν 41.785 δείγματα σε 50 μέρες και σε 2.449 αποστολές, τότε κάθε μονάδα πήρε 1,67 δείγματα ημερησίως και έκανε 0,0998 αποστολή. Για να είναι κάπως αξιοπρεπείς οι αριθμοί, σημαίνει ότι οι μονάδες υπολείπονται των 500. Αλλά πόσο; Αν για να ευημερήσουν οι αριθμοί, οι μονάδες πρέπει να είναι 50, είναι σαν να μην υπάρχουν.

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016