“Βασική εστία διασποράς του ιού ήταν η διασκέδαση των νέων ανθρώπων κι αυτό αποδείχθηκε και στην Ευρώπη…Δεν το λέμε ως κριτική. Δεν στοχοποιούμε, αλλά επισημαίνουμε στην κοινωνία ότι αυτές οι συμπεριφορές δημιουργούν πρόβλημα δημόσιας υγείας σε όλους. Τα δεδομένα είναι ξεκάθαρα και αμείλικτα. Δεν επιδέχονται αμφισβήτησης. Και δεν υπάρχει μια λύση. Είμαι έτοιμος λοιπόν να συζητήσω για το πώς πολεμήσαμε και όχι αν πολεμήσαμε», είπε χθες ο πρωθυπουργός στη συζήτησης για τον κορονοϊό στη Βουλή. Μία συζήτηση που δεν πήγε καθόλου καλά για την κυβέρνηση του. Ήταν η πρώτη φορά που δέχτηκε τόσο μαζικά πυρά από το σύνολο της αντιπολίτευσης.

Το επιχείρημα για την ευθύνη των νέων στη διασπορά του ιού δεν το ΄χουμε ακούσει μόνο από τον πρωθυπουργό. Το χρησιμοποιούν συχνά και υπουργοί του.

Ωστόσο δε πρέπει να μας διαφεύγει ότι αυτές τις ημέρες έγινε θέλοντας και μη, μια μαζική εξέταση ενός πολύ μεγάλου δείγματος νέων. Χιλιάδες νεοσύλλεκτοι παρουσιάστηκαν για να υπηρετήσουν τη θητεία τους. Όπως είχε ανακοινώσει το ΥΠΕΘΑ έγιναν rapid τεστ. Αν και η αξιοπιστία τους αμφισβητείται -κυρίως όταν είναι θετικά- τα αποτελέσματα που προέκυψαν απ΄ αυτό το μεγάλο δείγμα νέων ανθρώπων είναι ότι δεν μπορούν να θεωρούνται αποκλειστικά υπεύθυνοι για την “έκρηξη” των κρουσμάτων του κορονοϊού.

Σύμφωνα με την εικόνα που μεταδίδει το ΥΠΕΘΑ στην κατάταξη της ΕΣΣΟ του Νοεμβρίου ,λένε ότι δεν υπήρξαν ιδιαίτερα προβλήματα και τα αποτελέσματα των ελέγχων που υποβλήθηκαν όλοι οι νεοσύλλεκτοι έχει βεβαιώσει πολύ μικρό αριθμό κρουσμάτων.

Avatar
Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016