Το πείραμα του μαζικού εγκλεισμού σε στρατόπεδα και σχολές απειλείται με αποτυχία στην πράξη, στο Πετροχώρι της Ξάνθης, όπου βρίσκονται εκατοντάδες στρατιώτες. Από το μεσημέρι όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό έχει μπει σε καραντίνα! 
Στο μεγαλύτερο στρατόπεδο της Ξάνθης -το Στρατόπεδο Υπιάτρου Τριανταφυλλίδη στο Πετροχώρι- που ενίσχυσε σημαντικά σε επιπεδο στελεχών και οπλιτών την αμυντική προσπάθεια της χώρας στον Έβρο, συνεχίζεται η ίδια  διαχείριση ενάντια στον Covid 19, παρά τις αντίθετες φωνές και απόψεις που ακούστηκαν . Η λογική ήταν και παραμένει (;) ,ότι αφού “δεν έχουμε κρούσματα ,γιατί να αλλάξουμε τακτική”. Μόνο που στο Πετροχώρι, κρούσματα είχαν… Κι ένα απ΄ αυτά εκδήλωσε συμπτώματα τη 13η ημέρα ,έχοντας στο μεταξύ έρθει σε επαφή με πάρα πολύ κόσμο εντός της μονάδας.
Με 3 επιβεβαιωμένα κρούσματα, 2 στελεχών και 1 στρατιώτη -το οποίο διαπιστώθηκε στις 12 Απριλίου με απόσταση 7 ημερών από τα προηγούμενα-  η κατάσταση απειλεί να ξεφύγει από τον έλεγχο. Το ιατρείο του στρατοπέδου δε θα λειτουργεί μέχρι νεωτέρας, ενώ  στην πλειοψηφία τους γιατροί και νοσηλευτές έχουν τεθεί σε προληπτική καραντίνα, διαμορφώνοντας μια κατάσταση στην οποια απλά περιστατικά μπορούν να καταστούν μη διαχειρίσιμα. 
Μέτρα πρόληψης έχουν ληφθεί μεροληπτικά και μόνο για τα στελέχη με την εκ περιτροπής παρουσία τους στο στρατόπεδο, ενώ οι στρατιώτες έχουν τεθεί σε περιορισμό εντός του στρατοπέδου εδώ και 22 ημέρες. Αποτέλεσμα του περιορισμού είναι οι επικίνδυνες για τη διάδοση του ιου υγειονομικές συνθήκες, καθώς οι συγκεκριμένων προδιαγραφών εγκαταστάσεις του στρατού δεν επαρκούν για τη διαχείριση αντίστοιχων καταστάσεων.
Η πρωτόγνωρη αυτή κατάσταση, για την οποία δεν ήταν προετοιμασμένη στο σύνολο της η χώρα, δοκιμάζει και τον Ελληνικό Στρατό. Δεν ευθύνονται οι ανώτατοι αξιωματικοί για την κατάσταση των υποδομών – κάτι που αποτελεί κοινό τόπο ανάμεσα στους στρατιώτες- ευθύνονται όμως για την μεροληπτική και χρονικά καθυστερημένη επέμβαση τους. Η λανθασμένη αντίληψη για την ανοσία των νέων πρέπει να λήξει, όπως επίσης και οι αρμόδιες διοικήσεις να προχωρήσουν στην αποσυμφόρηση του στρατοπέδου, αλλά και να απαιτήσουν τη διεξαγωγή τεστ και των σχετικών κονδυλίων στους ανωτέρους και να μην λεονταρίζουν απέναντι στους στρατιώτες. Η υγεία του στρατεύματος προέχει.
ΥΓ. Ο κ.Ταξίαρχος που  δεν ασχολείται με τα “καραβανο-σάϊτ”, πολύ καλά κάνει και να συνεχίσει να μην ασχολείται. Δουλειά του είναι να λύσει το πρόβλημα στο Πετροχώρι, για το οποίο οι προβλέψεις για τις επόμενες εβδομάδες ,σύμφωνα με ιατρούς, δεν είναι και τόσο αισιόδοξες για τον αριθμό των κρουσμάτων. Με ομιλίες το πρόβλημα δεν λύνεται, όπως και με το να κρύβεις το πρόβλημα, προκοπή δεν γίνεται.

Google News

Ακολουθήστε το Militaire.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Avatar
Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016