Υποστηριξε το militaire
Breaking News Άποψη
21/02/2020 | 06:14 (ενημερώθηκε 4 έτη πριν)
Militaire News

Κλίμα “εγώ Θεό κι εσύ Αλλάχ” στα ελληνοτουρκικά με υπερπτήσεις!

Κλίμα

Στην Αθήνα οι εκδηλώσεις δημόσιας “συζήτησης και προβληματισμού” για τα ελληνοτουρκικά πληθαίνουν, με στόχο  να “περάσει” το μήνυμα ότι η κρίση μπορεί να επιλυθεί μόνο με “κουβέντα”. Ήρεμη κουβέντα…Οποιαδήποτε σκέψη, σενάριο, πρόταση όχι για στρατιωτική αναμέτρηση -κανείς δεν επιθυμεί πόλεμο- αλλά για δυναμική διπλωματική αντίσταση ή για οποιαδήποτε άλλη ενέργεια που θα αναδείξει τις αναμφισβήτητα δίκαιες ελληνικές θέσεις, αντιμετωπίζεται περίπου ως γραφική!

Οι εκδηλώσεις αυτές γίνονται μάλλον για να συνηθίσουμε να ακούμε ότι “η Τουρκία έχει δικαιώματα στο Αιγαίο” και ότι η στρατιωτική πίεση που ασκεί στην Ελλάδα μπορεί να αντιμετωπιστεί με συζητήσεις περί οικονομικής συνεργασίας και ευημερίας.

Στην προσπάθεια να δημιουργηθεί κλίμα “εγώ Θεός κι εσύ Αλλάχ”, συμβάλουν και οι Τούρκοι. Έχοντας την ίδια ώρα τα αεροσκάφη τους να πετούν πάνω από ελληνικά νησιά και τα πολεμικά τους πλοία να συνοδεύουν ερευνητικά σκάφη και γεωτρύπανα σε περιοχές ελληνικών συμφερόντων, συμμετέχουν σε εκδηλώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη σ΄ ένα περιβάλλον που είναι εμφανές τεχνητό και στοχεύει να πειστούμε ότι “μπορούμε να τα βρούμε”.

Ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα μας εξήγησε με μειλίχιο ύφος ,γιατί η Τουρκία χρησιμοποιεί στρατιωτικά “εργαλεία” όπως είπε, εκτός των συνόρων της…

Στη Θεσσαλονίκη χθες έγινε η παρουσίαση της ελληνικής έκδοσης του βιβλίου «Σμύρνη, το αστέρι του Λεβάντε – Λεβαντίνοι, Έλληνες, Αρμένιοι και Εβραίοι» του Τούρκου συγγραφέα Μπουλέντ Σένοτζακ. Παρόντες στην εκδήλωση ο  δημάρχος Κονάκ της Σμύρνης Αμπντούλ Μπατούρ και ο γενικός πρόξενος της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη Εφέ Τσεϊλάν.

Το βιβλίο σκιαγραφεί την ιστορία της Σμύρνης από τον 17ο αιώνα μέχρι το τέλος της δεύτερης δεκαετίας του 20ου αιώνα. Στο πρώτο μέρος αναφέρεται στην οικονομική ζωή, στο εμπόριο και στη βιομηχανία., στις τράπεζες, στις εταιρίες ταχυδρομείων και τηλεγράφου, στα σχολεία και στα ιδρύματα υγείας, στους χώρους λατρείας, ακόμη και στη μασονική αδελφότητα. Στο δεύτερο μέρος, αναφέρεται στις μειονότητες και στους ξένους, τους Λεβαντίνους, τους Αρμένιους, τους Έλληνες τους Εβραίους, καθώς και στον Σαμπατάι Λεβί και τους οπαδούς του. Στο τρίτο μέρος, αναφέρεται, μεταξύ άλλων στην ανακωχή του Μούδρου και σε άλλα γεγονότα ως το 1920. Δεν προχωρά παρακάτω…

Ο γενικός πρόξενος της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη Εφέ Τσεϊλάν, υπογράμμισε ότι η Σμύρνη, όπως και η Θεσσαλονίκη είναι πόλεις γεμάτες «ελπίδα και ομορφιά» και, υιοθετώντας την άποψη του εκδότη του βιβλίου, επεσήμανε ότι «μη ξεχνώντας την ιστορία μας μπορούμε να κάνουμε σχέσεις ειρηνικές και αδελφικές».

“Πιστεύω ότι αυτές οι προσπάθειες αξίζουν το έπαινό μας. Προσκαλώ όλους τους φίλους μας Έλληνες να επισκεφτούν την περιοχή και να δουν τις εργασίες που γίνονται εκεί. Θα ήθελα να σας πω, ότι περιμένω και από τους διοικούντες της Θεσσαλονίκη να επιδείξουν την ίδια προσπάθεια για την διαφύλαξη της τουρκικής και μουσουλμανικής κληρονομιάς της πόλης, καθώς και για την ευτυχία και την ευημερία των συμπολιτών τους που ακόμη και σήμερα διατηρούν αυτή την ταυτότητα».

Όλα αυτά θα ήταν πολύ ωραία  και  χρήσιμα πραγματικά υπήρχε ειλικρινή διάθεση από την Τουρκία του Ερντογάν για συζήτηση και συνεννόηση. Δεν υπάρχει τέτοια διάθεση και ο λόγος είναι προφανής: η Τουρκία γνωρίζει ότι τα επιχειρήματα που έχει για τις παράλογες διεκδικήσεις της είναι σαθρά και ανόητα. Γνωρίζει ότι σε μια υποτιθέμενη συζήτηση των απαιτήσεων της δεν θα μπορούσε να πείσει κανέναν για όσα υποστηρίζει. Γι΄ αυτό και επενδύει τις ανοησίες που λέει με επίδειξη δύναμης και στρατιωτικής ισχύος. Δεν έχει άλλο “πειστικό τρόπο” για να κρατήσει ζωντανές τις διεκδικήσεις της.

Η Τουρκία δεν είναι ένα κράτος το οποίο μπορείς να εμπιστευθείς και συνεπώς το μόνο που μπορείς να κερδίσεις συζητώντας μαζί της είναι χρόνος. Όμως για να ΄ναι πράγματι κερδισμένος ο χρόνος που σπαταλάς θα πρέπει κάτι να κάνεις και κάπως να προετοιμάζεσαι για όσα έρχονται. Δυστυχώς δεν διαπιστώνουμε την παραμικρή προετοιμασία για να αντιμετωπιστεί η τουρκική απειλή. Καμία απολύτως! Προς το παρόν μόνο συζητήσεις με θέμα πως “θα τα βρούμε με την Τουρκία”, γίνονται.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης