Νέα καθιστική διαμαρτυρία στο διεθνές αεροδρόμιο του Χονγκ Κονγκ προγραμματίζουν για σήμερα οι διαδηλωτές εν μέσω της δημόσιας κατακραυγής που προκάλεσε η σκληρή ανταπόκριση της αστυνομίας στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που έγιναν το Σαββατοκύριακο.
Οι πορείες που άρχισαν ειρηνικά στο Χονγκ Κονγκ κλιμακώθηκαν σε δύο ημέρες συγκρούσεων ανάμεσα στους διαδηλωτές και την αστυνομία για την αντιμετώπιση των ταραχών.
Ως χθες Κυριακή το βράδυ η βία είχε ενταθεί και η αστυνομία έριξε δακρυγόνα σε σταθμό του υπογείου για να διαλύσει το συγκεντρωμένο πλήθος των διαδηλωτών.
Στις εικόνες από τα βίντεο που δείχνουν τη ρίψη δακρυγόνων φαίνεται μια “δυσανάλογη χρήση βίας” καθώς οι διαδηλωτές δεν απειλούσαν τις δυνάμεις της τάξης, δήλωσε ο Μπίλι Λι, ο συμπρόεδρος της Ομάδας Προοδευτικών Δικηγόρων στο dpa.

Στο βίντεο από τον Guardian έχει καταγραφεί η σύλληψη διαδηλωτή από αστυνομικούς με πολιτικά που παρίσταναν τους διαδηλωτές. Ο διαδηλωτής φωνάζει το όνομά του και ζητά δικηγόρο.

Σε άλλα μέρη εικόνες από βίντεο που ελήφθησαν χθες Κυριακή δείχνουν την αστυνομία να χρησιμοποιεί κλομπ και πολλή βία για να συλλάβει διαδηλωτές μολονότι σε αυτές δεν φαίνεται πως ξεκίνησαν οι συγκρούσεις.
Μια διαδηλώτρια τραυματίστηκε σοβαρά όταν ένα μη θανατηφόρο βλήμα που χρησιμοποίησε η αστυνομία την τραυμάτισε στο μάτι.
Σύμφωνα με την αστυνομία, οι διαδηλωτές απάντησαν ρίχνοντας τούβλα και μια μολότοφ.
Η αρχή που είναι υπεύθυνη για τα νοσοκομεία του Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσε ότι 40 άνθρωποι τραυματίστηκαν το Σαββατοκύριακο.
Η αστυνομία ανακοίνωσε παράλληλα νωρίτερα σήμερα στο dpa ότι ακόμη δεν έχει υπολογίσει τον αριθμό των συλλήψεων που έγιναν όλο το Σαββατοκύριακο. Για το Σάββατο γνωρίζει ότι συνελήφθησαν 16 άνθρωποι.
Η σημερινή καθιστική διαμαρτυρία σηματοδοτεί την τέταρτη συνεχόμενη ημέρα διαμαρτυριών που έγιναν στο αεροδρόμιο, ένα από τα πιο πολυσύχναστα στον κόσμο, με στόχο την προσέλκυση της διεθνούς προσοχής.
Οι διαμαρτυρίες άρχισαν στις 9 Ιουνίου πυροδοτούμενες από σχέδιο νόμου της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ, που θα επέτρεπε την έκδοση υπόπτων στην ηπειρωτική Κίνα, η ψήφιση του οποίου ανεστάλη. Οι διαδηλωτές ζητούν την οριστική εγκατάλειψή του.

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016