Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σπεύδει σήμερα στο Κάϊρτο για την 7η Τριμερή Αιγύπτου-Ελλάδος-Κύπρου, η οποία στοχεύει “στην προώθηση της ειρήνης, της ασφάλειας, της σταθερότητας και της συνεργασίας στην εύθραυστη περιοχή της Μεσογείου”.

Ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας πετά για την Κύπρο, προκειμένου να “συντονιστούν οι ενέργειες για την αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας”.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μ.Πομπέο ήρθε στην Αθήνα έκανε θερμότατες δηλώσεις υποστήριξης αλλά μίλησε και για την ανάγκη “διαλόγου” και επιστρέφει στις ΗΠΑ όπου έχει να αντιμετωπίσει την πολιτική θύελλα που έχει προκαλέσει η έρευνα κατά του προέδρου Τραμπ. Ο Πομπέο εμπλέκεται στην υπόθεση κι έχει περιπέτειες.

Την ίδια ώρα που ορθώς συζητάμε, συμμετέχουμε σε συναντήσεις και υποδεχόμαστε με ελπίδες φρούδες τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, η Τουρκία έχει επιβάλλει “κατάσταση πολιορκίας” στην Κύπρο,όπως φαίνεται και στον χάρτη από το marinetraffic.

Το χειρότερο είνα ότι απέναντί του δεν έχει κανέναν να τον αντιμετωπίσει, όχι σε επίπεδο δηλώσεων αλλά στη θάλασσα… Θα υπενθυμίσουμε ότι όταν το τουρκικό σκάφος Barbaros είχε πρωτοεμφανιστεί στην περιοχή, μετρούσαμε κάθε μέρα τα αμερικανικά αντιτορπιλικά που έπλεεαν στην περιοχή. Όλα …εξαφανίστηκαν. Αναμένουμε την αντίδραση της Γαλλίας, καθώς η Τουρκία έχει πλέον γεωτρύπανο στο οικόπεδο 7 που “ανήκει” στην γαλλική TOTAL και στην ιταλική ENI. Εκτός αν και το Παρίσι επιλέξει να αρκεστεί στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ του περί εχθρική ενέργειας σ΄ ότι αφορά στην παρουσία του ΓΙΑΒΟΥΖ στο οικόπεδο 7.

Να επισημάνουμε επίσης ότι την ίδια ώρα η Τουρκία εισβάλλει στη βόρεια Συρία, αγοώντας τις ΗΠΑ, που ανησυχούν.

Πίσω στην Αθήνα,ο ο υφυπουργός Δημοσιονομικής Πολιτικής Θόδωρος Σκυλακάκης, ζητά από το ΥΠΕΘΑ και τα Γενικά Επιτελεία περικοπέ 50 εκατομμυρίων ευρώ! Το αίτημα -ή μήπως απαίτηση- είναι ένα ακόμη δείγμα ότι οι πρωταγωνιστές της ελληνικής πολιτικής σκηνής δεν έχουν κατανοήσει πλήρως σε τι κατάσταση βρίσκεται η χώρα και πόσο επικίνδυνα μπορεί να εξελιχθεί.

Οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας έχουν “ματώσει” από την οικονομική κρίση, από την εμπλοκή τους στο προσφυγικό και σε επιχειρήσεις που καμία σχέση δεν έχουν με την αποστολή τους, από την “στάση εργασιών” στη συντήρηση και την τεχνική υποστήριξη πανάκριβων οπλικών συστημάτων. Ο αριθμός των στελεχών που επέλεξαν να αποχωρήσουν από τις ΕΔ ,ακόμη και χωρίς να ΄χουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα θα ΄πρεπε κανονικά να ΄χει τρομάξει το πολιτικό-κομματικό κατεστημένο. Γνωρίζουν πόσοι χειριστές μαχητικών έχουν φύγει από την Πολεμική Αεροπορία για παράδειγμα; Ο αριθμός είναι πάρα πολύ μεγάλος και δεν επιτρέπει εφησυχασμό, επειδή η τουρκική αεροπορία “διαλύθηκε” από τις διώξεις του Ερντογάν.

Θα πρέπει μάλλον να ανασκουμπωθούμε και να καταλάβουμε ότι δεν υπάρχει κανένας που θα μας βοηθήσει. Οι Αμερικανοί όσο δεν ενοχλούνται οι εταιρείες τους στην κυπριακή ΑΟΖ θα περιοριστούν σε δηλώσεις υποστήριξης όπως αυτές του Πομπέο. Οι Ρώσοι θα εκφράζουν την ανησυχία τους χωρίς να αναφέρουν πουθενά την Τουρκία, όπως έκαναν χθες. Οι Ευρωπαίοι θα επιβεβαιώσουν τη θλιβερή τους ανυπαρξία, με εξαίρεση ίσως τη Γαλλία που αναμένεται με κάποιο τρόπο να αντιδράσεις, πρωτίστως για να διασφαλίσει τα δικά της συμφέροντα αλλά και επειδή ευελπιστεί να μας πουλήσει τις φρεγάτες της.

Ελπίζουμε τουλάχιστον, οι επαφές που λένε ότι θα ΄χει ο πρωθυπουργός με τους πολιτικούς αρχηγούς να μην έχουν θέμα μόνο την ψήφο των ομογενών και τον εκλογικό νόμο…Προηγούνται άλλα…

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016