Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζέϊμς Μάτις, μίλησε με λόγια θερμά για την Ελλάδα και τη σημασία της ως συμμάχου των ΗΠΑ. Αναφέρθηκε στη Σούδα, η οποία όμως δεν είναι πλέον η μοναδική περιοχή της Ελλάδας που οι ΗΠΑ “πατάνε” δυνατά, έχοντας στρατιωτικές διευκολύνσεις. Οι Αμερικανοί έχουν πλέον κι αλλού “πατήματα” και είναι έτοιμοι να αξιοποιήσουν αρκετές ακόμη εγκαταστάσεις και υποδομές.

Η Λάρισα γίνεται μέρα με τη μέρα αμερικανική βάση. Τα uav ΜQ-9 Reaper , ήρθαν για λίγο και θα μείνουν τουλάχιστον ένα χρόνο, απ΄ όπου κάθε μέρα επιχειρούν. Σύντομα στη Λάρισα θα έρθουν και ιπτάμενα τάνκερ. Προγραμματίζεται επίσης η συχνή μεταστάθμευση αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών. Το καλοκαίρι έγινε η αρχή με την παρουσία δύο αεροσκαφών F-22, που έμειναν στη Λάρισα για τρεις ημέρες.

Οι Αμερικανοί έχουν επιθεωρήσει πολλές ακόμη βάσεις σ΄ όλη την Ελλάδα. Την Ανδραβίδα, το αεροδόμιο στο Μεσολόγγι, τη Σκύρο, γνωρίζουν καλά τον Άραξο, έχουν σχέδια για την Αλεξανδρούπολη και το Βόλο και τελευταία συζητούν μεγαλεπήβολα σχέδια για την χρήση εναέριων περιοχών για εκπαίδευση.

Όλα αυτά είναι φυσικά καλοδεχούμενα από την Ελλάδα που διαπιστώνει ότι μια αμερικανική “ασπίδα” δημιουργείται , ειδικά στο Αιγαίο. Οι Αμερικανοί πετούν πλέον παντού, ακόμη και σε περιοχές τις οποίες απέφευγαν για να μην δυσαρεστούν την Τουρκία. Πτήσεις πάνω από τη Λήμνο και την Κάρπαθο είναι πλέον στο πρόγραμμά τους.

Όλα αυτά, σε επίπεδο συμβολισμών προς την Τουρκία είναι πολύ χρήσιμα και ευπρόσδεκτα. Αλλά δεν πρέπει να μας αρκούν και κυρίως δεν πρέπει να μας οδηγούν σε κατάσταση εφησυχασμού. Αυτό που κερδίζουμε σίγουρα από την αμερικανική παρουσία και δραστηριότητα είναι χρόνος. Για τον οποίο λένε ότι είναι πολύτιμος, αλλά αυτό ισχύει μόνο αν κάποιος τον εκμεταλλεύεται.

Επίσης δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι δεν εισπράξαμε την αίσθηση έστω αμερικανικής υποστήριξης στο θέμα των Σκοπίων. Μπράβο πολλά ακούσαμε για τη στάση μας, η οποία όμως την Ουάσινγκτον εξυπηρετεί.

Οι Αμερικανοί παίρνουν ότι και όσα θέλουν. Εμείς εκτός από το “αμερικανικό στρατιωτικό αποτύπωμα” θα κερδίσουμε κάτι παραπάνω;

Ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος έχει μιλήσει κατά καιρούς για την ανάγκη ενός “στρατιωτικού σχεδίου Μάρσαλ” προς την Ελλάδα. Προς το παρόν οι ΗΠΑ συζητούν αλλά δεν αποφασίζουν να κάνουν κάποια κίνηση. Βοήθεια δεν μπορεί να θεωρηθεί σε καμία περίπτωση ούτε η προμήθεια μεταχειρισμένων ελικοπτέρων, ούτε ο εκσυγχρονισμός F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας, ούτε η επαναφορά των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας P-3 Orion. Για όλα αυτά πληρώνουμε λεφτά και μάλιστα πολλά για τις σημερινές δυνατότητες της Ελλάδας. Βοήθεια σημαίνει να δοθούν χρήματα ή οπλικά συστήματα που δεν βρίσκονταν αποθηκευμένα στην έρημο της Αριζόνας.

Οι ΗΠΑ φαίνεται ότι δεν παίρνουν αποφάσεις αναμένοντας ίσως τις εξελίξεις στην Τουρκία. Την οποία δεν έχουν καμία διάθεση να εγκαταλείψουν κι αυτό είναι καλό να μην το ξεχνάμε ποτέ. Η πρόθεση των Αμερικανών και η προσπάθειά τους θα επικεντρωθεί στο να παραμείνει η Τουρκία στο δικό της άρμα και οι πιθανότητες να το πετύχει είναι μάλλον περισσότερες από το να την χάσει. Δεν πρόκειται να κλείσουν έτσι απλά το Ιντσιρλίκ, όπως πολλοί θέλουν να πιστεύουν.

Παρόλα αυτά η συγκυρία είναι ευνοϊκή για την Ελλάδα που θα πρέπει να ζητήσει αυτά που δικαιούται για όσα ήδη παρέχει και για όσα είναι έτοιμη να δώσει απ΄ αυτά που της έχουν ζητηθεί.

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016