Και τώρα τι θα κάνουμε που έφυγε ο Τόσκας; Όπως και οι βάρβαροι του Καβάφη, αυτός ο άνθρωπος ήταν μια λύση…

Όχι δεν υποστηρίζουμε ότι δεν έπρεπε να παραιτηθεί ο Νίκος Τόσκας. Ίσως και να άργησε. Ίσως θα ΄πρεπε κι άλλοι να ΄χουν παραιτηθεί ήδη. Αλλά μετά από τις παραιτήσεις που είναι αυτονόητες και ικανοποιούν κάπως το κοινό αίσθημα, τι κάνουμε;

Από την ημέρα της τραγωδίας στο Μάτι έχουμε ακούσει ατελείωτες συζητήσεις στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο, έχουμε διαβάσει αμέτρητα κείμενα για το ποιος και τι έφταιξε, αλλά ακόμη δεν έχουμε ακούσει καμία ολοκληρωμένη πρόταση για το τι κάνουμε τώρα. Για να μην ξαναζήσουμε όσα έγινα στην ανατολική Αττική. Ακόμη και φέτος, γιατί η αντιπυρική περίοδος έχει ακόμη πολύ δρόμο…

Η κυβέρνηση ΘΑ παρουσιάσει ένα νέο σχέδιο πολιτικής προστασίας. Πότε; Λένε σύντομα. Τι θα προβλέπει; Απ΄ ότι ακούμε και καταλαβαίνουμε δεν θα ΄ναι κάτι το επεναστατικό.

Η αξιωματική αντιπολίτευση; Αυτή θα πρέπει να ΄ναι πολύ στεναχωρημένη από την παραίτηση Τόσκα. Όσο δεν υπήρχε παραίτηση είχε κάτι να λέει ,κάτι να ζητά και δεν χρειαζόταν κάτι να προτείνει. Τώρα που παραιτήθηκε, λέει ότι δεν είναι αρκετή μια παραίτηση και ζητά κι άλλες. Για σχέδιο θωράκισης της χώρας από τις φονικές πυρκαγιές, αναμένουμε. Ο κ.Μητσοτάκης πήγε στην Ελευσίνα για να πει σε πιλότους και μηχανικούς ότι θα ΄ναι στις προτεραιότητές του η συντήρηση των εναέριων μέσων πυρόσβεσης. Το πως είναι το θέμα, εκτός αν επιμείνουμε στις …χορηγίες.

Όπως σ΄ όλα τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν τη χώρα έτσι και στο θέμα της προστασίας των πολιτών από τις φυσικές καταστροφές που θα ΄ναι όπως λένε οι επιστήμονες όλο και περισσότερες, απαιτείται το αυτονόητο: να βρουν οι πολιτικές δυνάμεις ένα επίπεδο συνεννόησης για τη δημιουργία ενός σχεδίου που θα τηρείται με συνέπεια ανεξάρτητα από το ποιος θα ΄ναι κυβέρνηση και ποιος θα ΄ναι αντιπολίτευση. Όπως η ζωή σκληρά μας απέδειξε ο θάνατος δεν κοιτά ποιο κόμμα κυβερνά για να επισκεφθεί τα μέρη μας. Όλες τις κυβερνήσεις τις έχει πλήξει. Και πάντα η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι “έκαψε τον κόσμο”. Μέχρι να ΄ρθει η σειρά της να αντιμετωπίσει μία τραγωδία.

Λογικά η αδιαμφισβήτητη αυτή πραγματικότητα θα ΄πρεπε να έχει οδηγήσει τα κόμματα στην αναζήτηση και στην υλοποίηση ενός αποτελεσματικού σχεδίου πολιτικής προστασίας. Το οποίο για να εφαρμοστεί θα πρέπει να γίνουν διορθώσεις και επεμβάσεις που χρειάζονται διακομματική στήριξη. Δεν διαπιστώνουμε κάτι τέτοιο. Ξεκίνησε μια συζήτηση για γκρέμισμα αυθαιρέτων όπου αυτά μπορούν να προκαλέσουν μια καταστροφή ή να πολλαπλασιάσουν τις συνέπειές της και αμέσως κάποιοι άρχισαν να “τα μασάνε”! “Τα ΄χουμε νομιμοποιήσει”, βγαίνουν και λένε βουλευτές στις τηλεοράσεις και δεν ντρέπονται!

Την επόμενη μέρα της καταστροφής, είχαμε δημοσιεύσει ένα κείμενο με τίτλο, “Θα ξανακαούμε, θα ξαναπνιγούμε και είμαστε όλοι υποψήφια θύματα”. Δυστυχώς όσα ακούσαμε και είδαμε όλες αυτές τις ημέρες μετά από την καταστροφή, δεν μας κάνει καθόλου αισιόδοξους.

Το μόνο που έγινε ήταν να φύγει ο Τόσκας. Και τώρα τι κάνουμε;

Avatar
Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016