Η χθεσινή δήλωση Μητσοτάκη από το βήμα της Βουλής, με την οποία συνέκρινε τον ΥΕΘΑ Βαγγέλη Αποστολάκη με τον υπουργό Άμυνας της χούντας στρατηγό Γρηγόρη Σπαντιδάκη, ήταν εξαιρετικά δυσάρεστη έκπληξη. Από νωρίς το πρωί χθες είχε γίνει αισθητή η προσπάθεια να αρχίσει μια “επιχείρηση κριτικής” εναντίον του ΥΕΘΑ. Αυτό ήταν αναμενόμενο και είναι και θεμιτό ίσως αν γίνεται σωστά κι όχι με χτυπήματα κάτω από τη μέση. Κανείς δεν μπορούσε να διανοηθεί ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα έφθανε στο σημείο να θυμηθεί τον …Σπαντιδάκη. Και για λόγους ιστορικούς που δεν πρέπει να του διαφεύγουν.

Ποιοι είναι αυτοί οι λόγοι;

Προφανώς οι μεγαλύτεροι σε ηλικία από τον κ.Μητσοτάκη, στη ΝΔ θα θυμούνται πως ο Σπαντιδάκης έφθασε να γίνει Α/ΓΕΣ και από εκεί υπουργός Άμυνας την χούντας. Πως;

Το ταραγμένο 1965, ο πατέρας του σημερινού προέδρου της ΝΔ, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης είχε συνταχθεί μ΄ εκείνους που αμφισβητούσαν το δικαίωμα του εκλεγμένου πρωθυπουργού να επιλέγει τους υπουργούς της κυβέρνησής του! Για τον Γεώργιο Παπανδρέου ο λόγος. Η πολιτική ρευστότητα που ακολούθησε έφερε και την κυβέρνηση Στεφανόπουλου- Μητσοτάκη, κατά τη διάρκεια της οποίας Α/ΓΕΣ τοποθετήθηκε ο Σπαντιδάκης. Ο οποίος προετοίμασε με την ησυχία του το πραξικόπημα του 1967, μεταθέτοντας στην Αθήνα όλους τους πρωταγωνιστές του! Η συνέχεια γνωστή. Πραξικόπημα, χούντα και υπουργός Άμυνας ο Σπαντιδάκης.

Η ιστορία αυτή τι σχέση μπορεί να έχει με την απόφαση για την υπουργοποίηση Αποστολάκη παραμένει μυστήριο που μόνο οι σύμβουλοι του προέδρου της ΝΔ ή ο ίδιος ο κ.Μητσοτάκης μπορεί να μας το λύσει. Δεν θα το κάνουν. Αυτό που θα έπρεπε να είχαν κάνει ήδη είναι να είχαν πει το δικό τους mea culpa.

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016