Και η Ιταλία σπεύδει να εκδηλώσει το ενδιαφέρον της για το σχέδιο νέου ευρωπαϊκού μαχητικού αεροσκάφους.Ταυτόχρονα εκφράζει και τη δυσαρέσκεια της επειδή πιστεύει ότι η Γερμανία προσπάθησε να την αφήσει εκτός αυτού του σχεδίου! Όλοι οι Ευρωπαίοι κάνουν το αυτονόητο, αλλά σ΄ ότι μας αφορά δεν έχουμε ακούσει οτιδήποτε… Κάτι παραπάνω ξέρουν όσοι έχουν την ευθύνη σχεδιασμού και αποφάσεων ή απλά δεν έχουμε ασχοληθεί;

Μέχρι τώρα Γαλλία,Γερμανία και Ισπανία προχωρούν στο σχέδιο για το νέο ευρωπαϊκό μαχητικό αεροσκάφος. Οι τρεις χώρες έχουν ένα κοινό στοιχείο. Καμία δεν έχει παραγγείλει το αμερικανικό F-35. Η Ιταλία είναι η πρώτη χώρα που συμμετέχει στο F-35 αλλά ταυτόχρονα εκφράζει το ενδιαφέρον της για το νέο ευρωπαϊκό αεροναυπηγικό εγχείρημα.

Η Ρώμη εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της ,πιστεύοντας ότι το Βερολίνο γι΄ αυτό το λόγο δεν την ενημέρωσε εγκαίρως για το σχέδιο.

Ο Guido Crosetto,  πρόεδρος της ομοσπονδίας των ιταλικών εταιρειών στους τομείς της αεροδιαστημικής, της άμυνας και της ασφάλειας [ICDAA] και ο βουλευτής, έκανε κριτική  κατά της Γαλλίας και της Γερμανία, την οποία κατηγορεί ότι ήθελε να αποτρέψει την Ιταλία από το πρόγραμμα.

Η συμφωνία για ένα νέο ευρωπαϊκό μαχητικό μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας αφήνει όλα τα άλλα στο περιθώριο και η μόνη  χώρα με ίση βιομηχανική ικανότητα είναι η Ιταλία“, έτσι είπε ο κ. Crosetto σε συνέντευξή του στο Defense News.

Η Γαλλία και η Γερμανία προσπάθησαν να αγνοήσουν την Ιταλία; Επιπλέον, εάν δύο μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες καταλήξουν σε συμφωνία για αυτό το θέμα, πώς πρέπει να αντιδράσουν οι άλλοι εταίροι της ΕΕ”, πρόσθεσε.

Είναι αλήθεια ότι η ιταλική αεροναυπηγική βιομηχανία είναι δυναμική, και επιπλέον, έχει διαδραματίσει σχετικά σημαντικό ρόλο στο πρόγραμμα F-35. Επιπλέον, η Leonardo συμμετέχει στην κοινοπραξία Eurofighter και συμμετέχει στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα μάχης RPAS.

Η Ιταλία όπως λέει  θα μπορούσε εύκολα να ακολουθήσει το Ηνωμένο Βασίλειο στο πρόγραμμα Tempest”, παρά το Brexit.

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016