Υποστηριξε το militaire
Ιστορία
16/03/2023 | 00:01 (ενημερώθηκε 1 έτος πριν)
Militaire News

ΙΒΟΖΙΜΑ: 16 Μαρτίου 1945 “έπεσε”!

ΙΒΟΖΙΜΑ: 16 Μαρτίου 1945

Μια ασήμαντη κουκίδα στον χάρτη είναι το νησάκι Ιβοζίμα, στα νοτιοδυτικά της Ιαπωνίας. Σημαίνει θεϊκό νησί κι έχει μήκος 8 και πλάτος 4 χλμ. Είναι σχηματισμένη από ηφαιστειογενή πετρώματα, σκεπασμένη με μια μαύρη στάχτη που δίνει την εντύπωση πως το έδαφος κινείται. Αναρίθμητες φυσικές σπηλιές κι ένα ύψωμα, το Σουριμπάχ, στα νότια, είναι τα χαρακτηριστικά της.

Το 1945, το αμερικανικό ναυτικό νικούσε παντού τους Ιάπωνες. Η Ιβοζίμα βρισκόταν στο δρόμο του και φάνταζε ιδανική για ορμητήριο των ιπτάμενων υπερφρούριων κατά της Ιαπωνίας. Ο Αμερικανός ναύαρχος, Νίμιτς, πίστευε πως θα χρειαζόταν τέσσερις μέρες για να πάρει το νησί. Όμως, ο υπερασπιστής του, Κουριμπαγιάσι, είχε μετατρέψει τις σπηλιές σε συνδεόμενα με υπόγειες στοές χαρακώματα κι είχε επιλέξει το Σουριμπάχ για την τελική άμυνα. Η αμερικανική απόβαση ξεκίνησε στις 19 Φεβρουαρίου 1945. Ως το βράδυ, οι

Αμερικανοί είχαν διασχίσει όλο το νησί κι είχαν φτάσει στο Σουριμπάχ. Τις επόμενες μέρες, οι μάχες ήταν άγριες κι οι πεζοναύτες κέρδιζαν μέτρο μέτρο την πλαγιά, με βαριές απώλειες. Έπρεπε να εκκαθαρίζουν με τα φλογοβόλα κάθε σπηλιά που συναντούσαν. Κατάφεραν να φτάσουν στην κορφή στις 23 Φεβρουαρίου και να υψώσουν την αμερικανική σημαία, σε ένα στιγμιότυπο που φωτογραφήθηκε κι έκανε το γύρο του κόσμου, μια κι ήταν η πρώτη φορά που συνέβαινε σε γιαπωνέζικο έδαφος.

Όμως, η μάχη της Ιβοζίμα μόλις άρχιζε. Κανένας Ιάπωνας δεν παραδόθηκε. Όλοι πολεμούσαν ώσπου να πέσουν νεκροί. Από τους 24.000 άντρες που υπεράσπιζαν το νησί, στις αρχές του Μαρτίου επιζούσαν 1500. Συνέχισαν να πολεμούν. Στα μέσα του μήνα, είχαν μείνει περίπου 500. Με νάρκες και φλογοβόλα, τους έκαιγαν ζωντανούς. Οι μάχες τέλειωσαν στις 16 Μαρτίου 1945, ακριβώς 25 μέρες μετά την απόβαση. Ο απολογισμός ήταν φοβερός: Μόλις 216 Ιάπωνες αιχμάλωτοι και 23.703 νεκροί. Πάνω από 6.000 πεζοναύτες και 881 θύματα των καμικάζι, στο ναυτικό, οι αμερικανικές απώλειες. Για μια ξέρα μικρότερη από 32.000 στρέμματα γης.

Τέσσερις μήνες και δέκα μέρες, αργότερα, από αυτή την ξέρα, θα απογειωνόταν το Ένολα Γκέι, μεταφέροντας την ατομική βόμβα για τη Χιροσίμα.

ΠΗΓΗ:      historyreport.gr

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης