Περικυκλωμένοι από εχθρούς, κάποιοι από τους οποίους μπορεί να απειλήσουν την εδαφική ακεραιότητα της χώρας, θεωρούν ότι είναι οι Έλληνες. Η δημοσκόπηση που δημοσιεύει σήμερα το Έθνος της Κυριακής είναι αποκαλυπτική για το τι πιστεύουν οι Έλληνες για τους γείτονές τους.

Η Τουρκία είναι σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, εχθρική χώρα σε ποσοστό 87%. Το 78% των Ελλήνων πιστεύει ότι απειλεί ευθέως την εδαφική μας ακεραιότητα.

Η Αλβανία ακολουθεί. Το 47% τη θεωρεί εχθρική χώρα με το 23% να πιστεύει ότι απειλεί ελληνικά εδάφη.

Τα Σκόπια είναι κατά τους Έλληνες εχθρός σε ποσοστό 45% με το 21% να πιστεύει ότι μπορούν να μας απειλήσουν.

Διαφορετική είναι η προσέγγιση της Βουλγαρίας. Μόλις 10% των Ελλήνων τη θεωρούν εχθρική χώρα. Μόλις το 5% πιστεύει ότι θέλει ελληνικά εδάφη.

Ενδιαφέρον έχουν και οι απαντήσεις που ΄χουν να κάνουν με την ευρωπαϊκή προοπτική αυτών των χωρών και κατά πόσο αυτή μπορεί να βελτιώσει τη κατάσταση. Για την Τουρκία το 64% πιστεύει ότι η συμπεριφορά της δεν θ΄ αλλάξει.

Ωστόσο οι Έλληνες σε ποσοστό 71% πιστεύουν ότι η διπλωματία πρέπει να ΄ναι το βασικό όπλο μας για την επίλυση των θεμάτων με τους γείτονες.

Το 67% εκφράζει την ανησυχία του για θερμό επεισόδιο με την Τουρκία και το 61% δηλώνει οργισμένο μαζί της.

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016