Η κυβέρνηση των ΗΠΑ υποστηρίζει «δικτάτορες, χασάπηδες και εξτρεμιστές» στη Μέση Ανατολή, κατήγγειλε μέσω Twitter ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ σήμερα, αντιδρώντας στην ομιλία του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την Κατάσταση της Ένωσης το βράδυ της Τρίτης ενώπιον της ολομέλειας των δύο σωμάτων του Κογκρέσου.

Οι εντάσεις έχουν αυξηθεί ραγδαία ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Τεχεράνη αφότου ο Τραμπ απέσυρε τη χώρα του από τη διεθνή συμφωνία για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας κι επέβαλε εκ νέου τις κυρώσεις σε βάρος της που είχαν αρθεί.

«Η εχθρότητα των ΗΠΑ τις έχει οδηγήσει να υποστηρίζουν δικτάτορες, χασάπηδες και εξτρεμιστές, που έχουν φέρει μόνο καταστροφή στην περιοχή μας», ανέφερε στην ανάρτησή του ο ιρανός ΥΠΕΞ.

Ο Τραμπ αποκάλεσε στην ομιλία του την Ισλαμική Δημοκρατία το «κυριότερο κράτος-υποστηρικτή της τρομοκρατίας στον κόσμο» και έκανε λόγο για ένα «ριζοσπαστικό» καθεστώς, ενώ διαβεβαίωσε πως η κυβέρνησή του ενήργησε και θα συνεχίσει να ενεργεί αποφασιστικά για να το αντιμετωπίσει.

«Είναι ένα ριζοσπαστικό καθεστώς. Κάνουν άσχημα, άσχημα πράγματα», είπε ο Τραμπ, και πρόσθεσε πως «δεν θα πάρουμε τα μάτια μας από αυτό το καθεστώς που κραυγάζει “θάνατος στην Αμερική” και απειλεί να διαπράξει γενοκτονία εναντίον του εβραϊκού λαού».

Ο Ζαρίφ αντέτεινε πως το Ιράν, συμπεριλαμβανομένης της εβραϊκής κοινότητας του εορτάζει την «πρόοδο» της χώρας και ετοιμάζεται να τιμήσει την 40ή επέτειο της Ισλαμικής Επανάστασης τη Δευτέρα.

«Οι Ιρανοί-συμπεριλαμβανομένων των εβραίων συμπατριωτών μας-τιμούν τα 40 χρόνια προόδου παρά την πίεση των ΗΠΑ, καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ κάνει νέες κατηγορίες εναντίον μας στην ομιλία του για την Κατάσταση της Ένωσης», ανέφερε ο Ζαρίφ χρησιμοποιώντας μια σειρά συντομογραφιών στην ανάρτησή του,.

Ο ιρανός πρόεδρος Χασάν Ρουχανί αναγνωρίζει πάντως ότι η Ισλαμική Δημοκρατία είναι αντιμέτωπη με τη δυσκολότερη οικονομική κατάσταση των τελευταίων σαράντα ετών, εν μέρει εξαιτίας των αμερικανικών κυρώσεων.

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016