Υποστηριξε το militaire
Πολιτική
29/05/2022 | 09:03
Militaire News

Η κυβέρνηση βυθίζει τη ναυτιλία ,το Ιράν μας κατηγορεί για διεθνή πειρατεία και το σχόλιο Κοτζιά

Η κυβέρνηση βυθίζει τη ναυτιλία ,το Ιράν μας κατηγορεί για διεθνή πειρατεία και το σχόλιο Κοτζιά

Οι επιλογές της κυβέρνησης στην εξωτερική πολιτική προκαλούν όλο και περισσότερα προβλήματα στην χώρα και μαζί ανησυχία για το τι ακόμη έρχεται. Το δόγμα των «δεδομένων» που κάνουν ότι ζητήσει η Ουάσιγκτον , χωρίς να μετρήσουν τις συνέπειες αποδεικνύεται άκρως επικίνδυνο και αυτό φάνηκε από την υπόθεση της κατάσχεσης ιρανικού πετρελαίου από δεξαμενόπλοιο στην Κάρυστο, το οποίο μεταφορτώθηκε σε ελληνικό δεξαμενόπλοιο για να μεταφερθεί στις ΗΠΑ! Οι δικαιολογίες των κυβερνητικών ότι «πρόκειται για δικαστική απόφαση στα πλαίσια Διεθνούς Δικαστικής Συνδρομής στην οποία δεν ασκήθηκε κανένα ένδικο μέσο ανακοπής της», δεν αντέχει σε κριτική. Κάποια στιγμή θα πρέπει να καταλάβουν ότι αυτό προέχει είναι το συμφέρον της χώρας και οφείλουν να βρίσκουν τρόπους να το υπερασπίζονται.

Το αποτέλεσμα είναι γνωστό. Δύο ελληνικά δεξαμενόπλοια έχουν κατασχεθεί από το Ιράν με την Τεχεράνη να προειδοποιεί για την κατάσχεση ακόμη 17 ελληνικών πλοίων. Το πλήγμα στην ελληνική ναυτιλία είναι τεράστιο!

Το καυστικό σχόλιο του πρώην ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά για την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης:

 

 

Στη Τεχεράνη τα ΜΜΕ μεταδίδουν ότι :

«Πριν από σχεδόν ένα μήνα, η Ελλάδα κατέσχεσε ένα πετρελαιοφόρο υπό σημαία Ιράν στα ανοικτά των ακτών της και στη συνέχεια μετέφερε το φορτίο του στις Ηνωμένες Πολιτείες…Το υπό ιρανική σημαία πλοίο, το Pegas, ήταν μεταξύ των πέντε πλοίων που ορίστηκαν από την Ουάσιγκτον στις 22 Φεβρουαρίου – δύο ημέρες πριν από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία για κυρώσεις κατά της Promsvyazbank, μιας τράπεζας που θεωρείται κρίσιμη για τον αμυντικό τομέα της Ρωσίας, σύμφωνα με το Reuters.

Η ελληνική κίνηση απορρίφθηκε γρήγορα από το Ιράν και όταν ανακοινώθηκε ότι το ιρανικό πετρέλαιο θα μεταφερθεί στις ΗΠΑ, το Ιράν δεν ανέχτηκε  άλλο την ελληνική παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Πρώτον, το Ιράν χειρίστηκε το θέμα διπλωματικά. Ο Έλληνας επιτετραμμένος κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν το οποίο διαμαρτυρήθηκε έντονα για την κίνηση. Το Ιράν καταδίκασε την παράδοση της Ελλάδας στις πιέσεις των ΗΠΑ  ως απαράδεκτη. Στον Έλληνα διπλωμάτη είπαν ότι η κατάσχεση του φορτίου του πλοίου με σημαία Ιράν ήταν παράδειγμα διεθνούς πειρατείας για την οποία θα ευθύνονται η Αθήνα και όσοι κατέλαβαν παράνομα το πλοίο.

Το Ιράν κάλεσε επίσης τον Ελβετό επιτετραμμένο ως εκπρόσωπο των συμφερόντων των ΗΠΑ για να καταθέσει έντονη διαμαρτυρία κατά της Ουάσιγκτον. Το Ιράν τόνισε στον Ελβετό διπλωμάτη την ανάγκη να τερματιστεί άμεσα η κατάσχεση του πλοίου και του φορτίου του.

Τότε το Ιράν κινήθηκε στρατιωτικά για να απαντήσει στην ελληνική κίνηση. Την Παρασκευή, το γραφείο μέσων ενημέρωσης του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) ανακοίνωσε συνοπτικά ότι οι δυνάμεις του ναυτικού του IRGC συνέλαβαν δύο ελληνικά πετρελαιοφόρα για παραβίαση του νόμου στον Περσικό Κόλπο.

Τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η κατάσχεση έγινε ως απάντηση στην κίνηση της Ελλάδας να κρατήσει το ιρανικό πετρελαιοφόρο. Το Tasnim είπε ότι ο IRGC εξέδωσε επίσης προειδοποιήσεις σε άλλα ελληνικά πλοία που πλέουν στον Περσικό Κόλπο.

«Υπάρχουν ακόμη 17 ελληνικά πλοία που πλέουν στον Περσικό Κόλπο, τα οποία πιθανώς θα κρατηθούν από το IRGC εάν η Ελλάδα συνεχίσει τις κακοτοπιές της», προειδοποίησε το Tasnim.

Παρόλο που έκανε την πρώτη κίνηση, η Ελλάδα κατηγόρησε το Ιράν για «πειρατεία» μετά την κατάληψη των πλοίων της.

«Αυτές οι ενέργειες ισοδυναμούν με πράξεις πειρατείας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, προειδοποιώντας τους Έλληνες πολίτες να αποφεύγουν να ταξιδεύουν στο Ιράν.

Η ελληνική κίνηση στη μεταφορά ιρανικού πετρελαίου στις ΗΠΑ ήταν μια κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των κανονισμών, καθώς η Ελλάδα δεν είναι υποχρεωμένη από τις μονομερείς κυρώσεις των ΗΠΑ στο Ιράν.

 «Σύμφωνα με το @GreeceMFA, είναι απολύτως νόμιμη η κατάσχεση πετρελαιοφόρων εάν γίνεται κατ’ εφαρμογή του εξωεδαφικού νόμου των ΗΠΑ. αλλά ισοδυναμεί με «πειρατεία» και «αντιβαίνει στους θεμελιώδεις κανόνες του διεθνούς δικαίου και της διεθνούς ναυσιπλοΐας» εάν γίνεται ως αντίμετρο από ένα θιγόμενο κράτος!». Ο Reza Nasri, ειδικός στο διεθνές δίκαιο, έγραψε στον λογαριασμό του στο Twitter.

Ο Αλί Ρεζά Σαλίμι, μέλος του προεδρικού συμβουλίου του ιρανικού κοινοβουλίου, είπε επίσης ότι το Ιράν έχει το δικαίωμα να κρατήσει τα ελληνικά πλοία επειδή η Ελλάδα παραβίασε το διεθνές δίκαιο. «Οι Έλληνες πρέπει να θεωρηθούν υπεύθυνοι για τα μέτρα τους … κράτηση των δύο ελληνικών πλοίων είναι μέρος του δικαιώματος του Ιράν», είπε.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης