Αναγνωρίζοντας εμμέσως ότι η κατάρριψη του ουκρανικού αεροσκάφους στην Τεχεράνη έχει προκαλέσει κρίση εμπιστοσύνης προς την ιρανική ηγεσία, ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί μίλησε σήμερα για την ανάγκη σημαντικής αλλαγής στον τρόπο διακυβέρνησης της χώρας του κατά την διάρκεια τηλεοπτικής του ομιλίας.
Απευθύνοντας έκκληση για «εθνική ενότητα» και ακόμη και «εθνική συμφιλίωση», έπειτα από τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει ο χειρισμός από τις αρχές της κατάρριψης του αεροσκάφους, ο Χασάν Ροχανί δήλωσε ότι η αλυσίδα των τραγικών γεγονότων του Ιανουαρίου που ξεκίνησε με την δολοφονία του στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί θα πρέπει να οδηγήσει σε μία «μεγάλη απόφαση» στο εσωτερικό του ιρανικού πολιτικού συστήματος.
«Και αυτή η μεγάλη απόφαση είναι η εθνική συμφιλίωση», είπε.
Οι βουλευτικές εκλογές της 21ης Φεβρουαρίου «πρέπει να είναι το πρώτο βήμα», δήλωσε ο ιρανός πρόεδρος, απευθύνοντας στο υπουργικό συμβούλιο την ομιλία του που μεταδόθηκε κατ’ εξαίρεσιν ζωντανά από την κρατική τηλεόραση.
«Ο λαός θέλει πλουραλισμό», είπε καλώντας τις αρμόδιες αρχές να μην απορρίπτουν αδιακρίτως και ανεξέλεγκτα τις υποψηφιότητες για τις βουλευτικές εκλογές.
«Ο λαός είναι ο κύριός μας…και εμείς είμαστε οι υπηρέτες του. Ο υπηρέτης πρέπει να απευθύνεται στον κύριό του με ταπεινοφροσύνη, ακρίβεια και εντιμότητα», εξήγησε ο Ροχανί. «Οι άνθρωποι θέλουν να διασφαλίσουν ότι οι αρχές τούς αντιμετωπίζουν με εντιμότητα, ακεραιότητα και εμπιστοσύνη», είπε.
«Καλώ τις ένοπλες δυνάμεις και την ηγεσία τους να εξηγήσουν στους ανθρώπους … τι συνέβη από το ατύχημα μέχρι την στιγμή που ανακοινώθηκε η αλήθεια… για να καταλάβουν ότι οι αρχές δεν ήθελαν να κρύψουν τίποτε. Εάν υπήρξε καθυστέρηση (στην μετάδοση της πληροφορίας), ας ζητήσουν συγγνώμη», πρόσθεσε.
Δύο ημέρες μετά τις επίσημες διαψεύσεις της θέσης ότι πύραυλος εκτοξεύθηκε κατά του ουκρανικού αεροσκάφους στις 8 Ιανουαρίου αμέσως μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο της Τεχεράνης, οι ιρανικές ένοπλες δυνάμεις παραδέχθηκαν το Σάββατο την ευθύνη τους, επικαλούμενες «ανθρώπινο λάθος».
Η ιρανική κυβέρνηση δήλωσε ότι δεν ενημερώθηκε σχετικά από τις ένοπλες δυνάμεις παρά την Παρασκευή.

Avatar
Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016