Υποστηριξε το militaire
Διεθνή ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ
23/11/2020 | 22:17 (ενημερώθηκε 2 έτη πριν)
Militaire News

ΗΠΑ: Ο Τζόν Κέρι επιστρέφει για να σώσει τη Συμφωνία των Παρισίων

ΗΠΑ: Ο Τζόν Κέρι επιστρέφει για να σώσει τη Συμφωνία των Παρισίων

Με τον διορισμό του Τζον Κέρι ως ειδικού εκπροσώπου για το κλίμα, ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν βασίζεται σε έναν διπλωμάτη με εμπειρία στην πολυμέρεια και γνωστό σε πολλούς ξένους ηγέτες, προκειμένου να υλοποιήσει τη δέσμευσή του, την επιστροφή της Ουάσινγκτον στη Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή.

Ο ίδιος ο Τζον Κέρι ήταν εκείνος που υπέγραψε, εξ ονόματος των ΗΠΑ, τη συμφωνία την οποία διαπραγματεύτηκε τον Δεκέμβριο του 2015, ως υπουργός Εξωτερικών του Μπαράκ Ομπάμα, εκείνη την εποχή. Ήταν η μία από τις συμφωνίες, μαζί με εκείνη για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, τις οποίες διαπραγματεύτηκε ο ίδιος προσωπικά, για να τις σκίσει στη συνέχεια ο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Μπάιντεν έχει υποσχεθεί ότι οι ΗΠΑ θα επιστρέψουν στη συμφωνία του Παρισιού αμέσως μόλις αναλάβει επισήμως τα καθήκοντά του, στις 20 Ιανουαρίου 2021.
«Επιστρέφω στην κυβέρνηση για να ξαναβάλω την Αμερική στον σωστό δρόμο, απέναντι στη μεγαλύτερη πρόκληση αυτής της γενιάς και εκείνων που θα ακολουθήσουν», έγραψε στο Twitter ο Κέρι, δεσμευόμενος ότι «θα διαχειριστεί την κλιματική κρίση ως κατεπείγουσα απειλή για την εθνική ασφάλεια».

Ο 76χρονος Κέρι είναι δύο χρόνια νεότερος από τον Μπάιντεν και θεωρείται από τα «βαριά χαρτιά» των Δημοκρατικών. Εκτός από υπουργός Εξωτερικών, ήταν γερουσιαστής επί 28 χρόνια, με ειδικότητα στις εξωτερικές υποθέσεις ενώ το 2004 διεκδίκησε τον Λευκό Οίκο, αλλά ηττήθηκε από τον Τζορτζ Ου. Μπους. Αποχώρησε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ όταν ανέλαβε την προεδρία ο Ντόναλντ Τραμπ, τον Ιανουάριο του 2017. Και έκτοτε, η κλιματική αλλαγή είναι ένα από τα θέματα στα οποία έχει αφοσιωθεί. Πριν από έναν χρόνο ίδρυσε έναν συνασπισμό αστέρων και προσωπικοτήτων ώστε να κινητοποιήσουν για την κλιματική κρίση.

Στον «Παγκόσμιο Πόλεμο Μηδέν», όπως ονομάστηκε το κίνημα, μετέχουν μεταξύ άλλων ο Λεονάρντο ΝτιΚάπριο, η Έμα Γουάτσον, ο ‘Αρνολντ Σβαρτζενέργκερ.

«Καμιά χώρα δεν κάνει δουλειά» για την κλιματική αλλαγή. «Πρέπει να την αντιμετωπίσουμε σαν να ήταν πόλεμος», είχε δηλώσει τότε.
Κάθε χρόνος αδράνειας υπό την προεδρία του Τραμπ κατέστησε ακόμη πιο δύσκολη τη νίκη σ’ αυτόν τον πόλεμο. Οι εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου μειώνονταν με φυσικό τρόπο, επειδή αυξάνονταν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειες και, φέτος, χάρη και στην πανδημία. Ωστόσο αυτή η μείωση δεν είναι τόσο γρήγορη ώστε να επιτευχθεί ο στόχος που έχει θέσει ο Μπάιντεν: ουδέτερο ισοζύγιο διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2050.

Ο οδικός χάρτης του Τζον Κέρι θα είναι να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των εταίρων των ΗΠΑ και να αποδείξει ότι η δομή της Συμφωνίας του Παρισιού ήταν πραγματικά η σωστή. Η συμφωνία δεν επιβάλλει μέτρα στις χώρες που την υπέγραψαν: τους ζητά να θέσουν οι ίδιες τους στόχους τους για το κλίμα, να τους τηρήσουν και, ενδεχομένως, να τους αυξήσουν. Αυτή η όχι πολύ περιοριστική μορφή της είναι ταυτόχρονα η δύναμη και η αδυναμία της συμφωνίας, αφού επαφίεται στην καλή θέληση των ενδιαφερομένων.

Ο Τζον Κέρι είναι συνηθισμένος στις «επικίνδυνες αποστολές»: εκτός από το κλίμα και το Ιράν, είχε διαπραγματευτεί επίσης μια συμφωνία με τη Ρωσία για τα χημικά όπλα της Συρίας. Το 2011 ο Ομπάμα τον είχε στείλει στο Πακιστάν, για να ηρεμήσει τους Πακιστανούς συμμάχους των ΗΠΑ που οργίστηκαν επειδή δεν είχαν ενημερωθεί για την επιδρομή στο κρησφύγετο του Οσάμα μπιν Λάντεν, του ηγέτη της Αλ Κάιντα, στην πόλη Αμποταμπάντ.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης