Η “έξοδος” της Τουρκίας από το πρόγραμμα F-35, παραμένει στα λόγια και όλα δείχνουν ότι η καθυστέρηση στις πράξεις δεν είναι τυχαία. Από τις ΗΠΑ και την κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin διαμορφώνεται κλίμα που βοηθά στην παράταση αν όχι στην οριστική παραμονή της Τουρκίας στο πρόγραμμα, παρά την αγορά των ρωσικών S-400. Αν ο Τραμπ επανεκλεγεί είναι πάρα πολύ πιθανό η Τουρκία να αρχίσει να παραλαμβάνει τα F-35.

Όπως έγραψε η Washington Times η αποβολή της Τουρκίας από το πρόγραμμα F-35,αποδείχτηκε πολύ πιο δύσκολη απ΄ ότι αναμενόταν.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επρόκειτο να σταματήσουν να παραλαμβάνουν ανταλλακτικά κατασκευσμένα από την Τουρκία τον Μάρτιο, αλλά εξακολουθούν να τα δέχονται.

Πηγές από το Πεντάγωνο και οι συνεργάτες του στον ιδιωτικό τομέα δυσκολεύονται να βρουν  εταιρείες εκτός Τουρκίας, ικανές να κατασκευάσουν ορισμένα βασικά μέρη για τα  αεροσκάφη, σύμφωνα με την Washington Times.

«Άνθρωποι της Lockheed Martin και στο Πεντάγωνο δηλώνουν τώρα ότι είναι πιο δύσκολο από ό, τι νόμιζαν, ειδικά μετά από το ξέσπασμα της πανδημίας”, ανέφερε στην Washington Times, ο απόστρατος αξιωματικός  της αμερικανικής Αεροπορίας Herbert J. Carlisle, που τώρα είναι πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Βιομηχανικής Ένωσης Άμυνας (NDIA).

Όλα αυτά εξυπηρετούν το καθεστώς Ερντογάν και αποτελούν φθηνές δικαιολογίες της Ουάσινγκτον για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της Lockheed Martin, η οποία είναι πάντα “ευέλικτη” με την Τουρκία και “άτεγκτη” με την Ελλάδα. Ειδικά όταν η τελευταία πρέπει να πληρώσει προακαταβολικά εκατοντάδες εκατομμύρια για έναν εκσυγχρονισμό αμφίβολης πλέον χρησιμότητας, όπως αυτός των F-16. Υπενθυμίζουμε ότι η Ελλάδα έχει πληρώσει θηριώδη προκαταβολή για τον εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών F-16 και ακόμη τίποτα ουσιαστικό δεν έχει γίνει αφού εξακολουθεί να υπάρχει πρόβλημα με το νέο ραντάρ και το σύστημα αυτοπροστασίας. Στο ΓΕΑ όλα καλά;

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016