Η ανάπτυξη των  S-300 στη Συρία έχει προκαλέσει προσβληματισμό σε ΗΠΑ και  Ισραήλ. Εδώ και πολύ καιρό υπάρχει η πληροφορία ότι οι Αμερικανοί αναζητούν S-300 για να κάνουν δοκιμές και να είναι βέβαιοι ότι “δεν βλέπουν” το F-35. Οι φήμες ανέφεραν ότι είχαν θέσει το αίτημα χρήσης και των ελληνικών S-300 που βρίσκονται στην Κρήτη. Δημοσίευμα αναφέρει ότι και οι Ισραηλινοί ζήτησαν από την Ελλάδα το ίδιο, προσφέροντας μάλιστα και χρήματα!

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα της Ινδίας EurAsian Times,  “το Πεντάγωνο κάνει πρόσθετες  δοκιμές στο μαχητικό αεροσκάφος  F-35  ,για να βεβαιωθεί ότι δεν είναι ορατό από τα ρωσικά αντιαεροπορικά-αντιπυραυλικά συστήματα.

“Το γεγονός ότι οι Αμερικανοί προσπάθησαν να κάνουν το αεροπλάνο αόρατο δεν σημαίνει ότι το ΄χουν καταφέρει. Δεν είναι τυχαίο γεγονός ότι το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ξαφνικά την ανάγκη για πρόσθετες δοκιμές στο F-35. Είναι σαφές ότι οι ΗΠΑ δεν πιστεύουν στην απόλυτη εξαφάνιση του  F-35 έναντι των συστημάτων αεράμυνας S-300 “,γράφει η εφημερίδα και προσθέτει:

“Το F-35 Lightning II αναπτύχθηκε με στόχο να αντιμετωπίζει το σύστημα S-300 στο οποίο  είχαν ήδη πρόσβαση οι ΗΠΑ. Μόλις το Ιράν άρχισε να διαπραγματεύεται με τη Ρωσία για την αγορά του S-300, το Ισραήλ κατέβαλε στην Ελλάδα πολλά χρήματα για να έχει πρόσβαση σε αυτά τα συστήματα για να τα μελετήσει. Εκτός αυτού, οι Αμερικανοί αγόρασαν τμήματα του συστήματος μέσω της Λευκορωσίας.
Ωστόσο, το σύστημα S-300 που έλαβαν οι Αμερικανοί “τέθηκε σε λειτουργία το 1978 και η διαφορά μεταξύ της σύγχρονης τεχνολογίας και εκείνης του 1978 είναι τεράστια».

Σχολιάζοντας τις παραδόσεις S-300 στη Συρία, οι EurAsian Times κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι “ενίσχυσαν σοβαρά τη αεροπορική άμυνα της Συρίας, αλλά μόνο σε μία περιοχή, δεδομένου ότι ανακοινώθηκε ότι παραδόθηκαν μόνο τέσσερα συστήματα .
Η ισραηλινή αεροπορία είναι αρκετά μεγάλη και καλά εξοπλισμένη για να αντέξει αυτή την προστασία. Ωστόσο, ο κίνδυνος απωλειών, σε αυτή την περίπτωση, θα είναι πολύ υψηλότερος. ”

Ο πρώην γενικός διευθυντής του κεντρικού γραφείου σχεδίασης του ομίλου Almaz-Antei, Ιγκόρ Ασκουρμπιέλι, δήλωσε ότι τμήμα της τεχνολογίας των S-300 έχει κλαπεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ταυτόχρονα, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι οι  δοκιμές πλήρους κλίμακας των  F-35 Lightning II θα ξεκινήσουν το Νοέμβριο και όχι το Σεπτέμβριο, όπως είχε προγραμματιστεί νωρίτερα λόγω της αποτυχίας της Lockheed Martin να αναβαθμίσει εγκαίρως το λογισμικό του αεροσκάφους .
Συνολικά, το Ισραήλ θα παραλάβει 50 μαχητικά αεροσκάφη F-35A Lightning II από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τα οποία, μετά από αναβάθμιση, θα μετονομαστούν σε F-35I Adir. Επί του παρόντος, το Ισραήλ έχει οκτώ τέτοια αεροσκάφη.
Το σύστημα S-300PM, που διατίθεται στη Συρία, βασίζεται στο συγκρότημα S-300PS, το οποίο τέθηκε σε λειτουργία στη Ρωσία το 1993.
Το αναβαθμισμένο σύστημα είναι ικανό να καταστρέψει αεροσκάφη σε απόσταση μέχρι 200 ​​χιλιομέτρων.

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016