Ο διοικητής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ (FAA) Στιβ Ντίκσον πραγματοποίησε χθες, Τετάρτη, μία πτήση αξιολόγησης του συστήματος ελέγχου του αεροσκάφους Boeing 737 MAX που διήρκεσε περίπου δύο ώρες..

Πρόκειται για μία ουσιαστική εξέλιξη στη διαδικασία επίλυσης των τεχνικών προβλημάτων και αποδοχής των προτεινόμενων λύσεων από την κατασκευάστρια εταιρία, ώστε να δοθεί έγκριση για την άρση της καθήλωσης των αεροσκαφών αυτών έπειτα από δύο τραγικά αεροπορικά δυστυχήματα.

Ο Ντίκσον, πρώην πιλότος μαχητικών και πολιτικών αεροσκαφών, αλλά και άλλοι πιλότοι της FAA και της Boeing προσγειώθηκαν λίγο πριν από τις 11 το πρωί (τοπική ώρα) στο διεθνές αεροδρόμιο Κινγκ Κάουντι, το οποίο είναι γνωστό και ως «Boeing Field» στην περιοχή του Σιάτλ.

«Μου άρεσε αυτό που είδα στην πτήση» δήλωσε ο Ντίκσον στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που δόθηκε μετά.

Ωστόσο, όπως είπε, δεν είναι έτοιμος να δώσει στον αναφερόμενο τύπο αεροσκάφους ένα ξεκάθαρο πιστοποιητικό (πτητικής) υγείας, καθώς οι έλεγχοι που πραγματοποιεί η FAA να βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη.
«Δεν έχουμε φτάσει ακόμη στο σημείο ολοκλήρωσης της διαδικασίας [ελέγχου]» πρόσθεσε ο ίδιος.

Η πτήση αξιολόγησης ήταν ένα ουσιαστικό σημείο εξέλιξης στη χρονοβόρα περιπέτεια που έχει εισέλθει η Boeing, προκειμένου να πείσει την FAA για να προχωρήσει στην άρση του καθεστώτος καθήλωσης των αεροσκαφών 737 ΜΑΧ στο έδαφος, που επιβλήθηκε το Μάρτιο του 2019 μετά τα τραγικά αεροπορικά δυστυχήματα στην Ινδονησία και στην Αιθιοπία που στοίχισαν τη ζωή σε 346 ανθρώπους.

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016