Υποστηριξε το militaire
Breaking News Αμυντική Βιομηχανία Άποψη
21/11/2019 | 06:22 (ενημερώθηκε 4 έτη πριν)
Militaire News

Ημέρα Ενόπλων Δυνάμεων: Ας μιλήσουμε -ειλικρινά- για την κρατική αμυντική βιομηχανία

Ημέρα Ενόπλων Δυνάμεων: Ας μιλήσουμε -ειλικρινά- για την κρατική αμυντική βιομηχανία

Κρατική Αμυντική Βιομηχανία (ΚΑΒ)

Του Κων. Φράγκου*

Και τρέλα πολλή και αμαρτία περισσότερη και ψυχή του δράματος η φρίκη. Όταν ο ΠΟΕ έγραψε αυτές τις αράδες, άλλα είχε στο νου του, αλλά ο στίχος ταιριάζει στη σημερινή Κρατική Αμυντική Βιομηχανία… σχολιάζει ο Καθηγητής κ. Νίκος Κυριαζής προ 20ετίας (Καθημερινή 20/09/99).
Τίποτα, μα τίποτα δεν έχει αλλάξει από τότε. Αντίθετα έχει επιδεινωθεί η κατάσταση.
Οι ΚΑΒ είναι, απλώς, πρυτανεία και κηφηνεία, μαζί, οργανωμένα από την εκάστοτε Κυβέρνηση για ν’ απορροφηθούν πολιτευτές ή άσχετοι της κομματικής νομενκλατούρας στις Διοικήσεις και πλήθος μελών της κομματικής πελατείας ως «εργαζόμενοι».
Ας δούμε όμως και ένα άλλο σχόλιο Τύπου της εποχής για ν’ αντιληφθούμε το μέγεθος της απομύζησης «Οι διορισμένοι στις κορυφαίες αμυντικές θέσεις κομματικοί νομενκλατούριοι από ανεύθυνους Υπουργούς Άμυνας στο διάστημα 1996-2008 είχαν γνώση του αντικειμένου, εμπειρία και σπουδές ανύπαρκτες. Ήταν παντελώς άσχετοι και εν πολλοίς επικίνδυνοι. Όσο για το ήθος μερικών ας μην μιλήσουμε. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ (18/02/08). Ας κάνουμε ένα άλμα 20 ετών και να έλθουμε στα σημερινά. Που βρισκόμαστε; Μας το λέει ο κ. Α. Παπαχελάς (Καθ. 03/11/19).
Τα τελευταία 40 χρόνια φροντίσαμε να μετατρέψουμε τις ΚΑΒ σε κακές ΔΕΚΟ, χωρίς σοβαρό μάνατζμεντ, με επικεφαλής στελέχη από τα κομματικά αζήτητα… Η κακοδιαχείριση του συγκεκριμένου τομέα σε συνδυασμό με τη σπατάλη και τη διαφθορά στους εξοπλισμούς, αποτελεί ένα πραγματικό και διαχρονικό έγκλημα του πολιτικού συστήματος!! Λύσεις υπάρχουν αλλά οι αρμόδιοι δεν τις βλέπουν… Διαχρονικό έγκλημα με επιμελή συγκάλυψη των ενόχων από το σύστημα.
Πάμε πιο κάτω. Ο διακεκριμένος δημοσιογράφος κ. Θαν. Μαυρίδης σχολιάζει (LIBERAL 31/10/19).
Χωρίς σύγχρονες και απόμαχες Ένοπλες Δυνάμεις είναι δύσκολο ν’ αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις των καιρών… Η κρίση έχει κτυπήσει και την άμυνα της Χώρας με τις αμυντικές δυνάμεις. Δεν μπορούμε να ξοδέψουμε δισεκατομμύρια για την αγορά νέου τύπου αεροσκαφών. Θα περίμενε κανείς ότι θα επενδύαμε στην Αμυντική Βιομηχανία. Η οποία Αμυντική Βιομηχανία υπάρχει, αλλά λειτουργεί σαν να πρόκειται για εργοστάσιο της Σοβιετικής Ένωσης, λίγες εβδομάδες πριν καταρρεύσει ο σοσιαλισμός. Θα περίμενε κανείς ότι θα επιδιώκαμε κάποιες διεθνείς συνεργασίες για να μπούμε στις νέες τεχνολογίες. Εν τάξει, δεν θα παράγουμε αεροσκάφη αλλά drones θα μπορούσαμε…
Αν γυρίζαμε αρκετά χρόνια πίσω θα παρατηρούσαμε ότι συνεχώς και αδιαλείπτως οι καταχρεωμένες ΚΑΒ παραδίδονται ως βορά, σε κομματικούς λεγεωναρίους που πλαισιώνονται συνήθως από σκληρούς συνδικαλιστές. Αποτέλεσμα; Κατάρρευση… Η χρεοκοπία και το φαλιμέντο της ΕΛΒΟ είναι ένα ωραίο παράδειγμα. Μην κουράζεστε, μην ψάχνετε. Υπεύθυνοι δεν υπάρχουν. Οι λέξεις και οι έννοιες ευθύνη και Νέμεσις έχουν εξαφανισθεί από το λεξιλόγιο της ελληνικής πολιτικής. Αντικαταστάθηκαν από το θράσος!
Ωστόσο, πριν κλείσω αυτή την ενότητα θα σας οδηγήσω στην ανάγνωση ενός σχολίου ξένης εφημερίδας, για να δούμε τι γινόταν παραδίπλα.
– Μετά προκήρυξη και αυστηρή κρίση φακέλων υποψηφίων για τις διοικητικές θέσεις των Τουρκικών Αμυντικών Βιομηχανιών, το τουρκικό ΥΕΘΑ επέλεξε ως Διευθύνοντα Σύμβουλο της μεγάλης Αεροπορικής Βιομηχανίας TUCAS AEROSPACE INDUSTRIES (TAI) τον Άγγλο μηχανικό κ. Jerry Jones. Η ίδια διαδικασία ακολουθήθηκε για όλες τις Διοικήσεις. (Defense News/5 Οκτ. 98).
Την ίδια εποχή η τότε Κυβέρνηση διόριζε στην ΕΑΒ ένα διευθυντή της Λαχαναγοράς, αν δεν με απατά η μνήμη. Ακολούθησαν γυναικολόγοι, ιδιοκτήτες φροντιστηρίων ξένων γλωσσών κ.λπ. Όλοι επίλεκτα κομματικά στελέχη. Δικά μας παιδιά…
Και σήμερα; Οι Έλληνες, όπως αντιμετωπίζουμε σήμερα την άμυνά μας, βρισκόμαστε σε συλλογική αναζήτηση της ευθανασίας. (Παν. Κονδύλης – Θεωρία Πολέμου).
Πιστοί στην παράδοση συνεχίζουμε απτόητοι. Ούτε απειλές του Ερντογάν μας ακουμπάνε ή μας προβληματίζουν.
Ας πάρω ένα παράδειγμα: Τα ΕΑΣ (Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα) που προέκυψαν από συγχώνευση ΕΒΟ ΠΥΡΚΑΛ. Η συγχώνευση αυτή είχε στόχο τη δημιουργία ενός σύγχρονου-ευέλικτου Οργανισμού αλλά κατέληξε σε ένα φιάσκο, ένα τέρας. Ενώ το άθροισμα των Διευθυντών των δύο ήσαν π.χ. 25 ο νέος οργανισμός είχε 35! Συνεχώς, με ελάχιστες εξαιρέσεις, οι διοικήσεις ήταν κομματικές. Ας μη πάω μακριά. Να, μόλις πρόσφατα:
Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με Καμμένο: Πρόεδρος – Δ.Σ. κομματικά όργανα Καμμένου.
Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ χωρίς Καμμένο: Συνδικαλιστές ΣΥΡΙΖΑ.
Επειδή όμως μπορεί να χαρακτηρισθώ εμπαθής και κακόπιστος σας δίνω μία εικόνα της εταιρείας όπως την παρουσίασε το ΥΠ.ΟΙΚ. προ ημερών (Καθημερινή 03/11/19).
Τίτλος κειμένου: ΔΕΚΟ με έξοδα 3,5 φορές τα έσοδα και συσσωρευμένες ζημιές 11 δις.
ΟΑΣΑ, ΕΡΤ, ΟΣΕ και ΕΑΣ.
Για τα αγαπητά μας ΕΑΣ, ιδού τα στοιχεία (2018). (Ποσά σε εκατ. €). Κύκλος εργασιών 13,39 επί χορηγήσεις 19,51, Έξοδα 29,95, Κέρδη προ φόρων -0,15, Συσσωρευμένα χρέη -1,514,52, Ίδια Κεφάλαια -52,41, Δάνεια 217,64, Προσωπικό 494.
Επαναλαμβάνω για να το χωνέψουμε: Οι τέσσερις αυτές ΔΕΚΟ έχουν έξοδα 3,5 φορές υψηλότερα από τα έσοδα!
Προ ημερών ανακοινώθηκε ότι η νέα Διοίκηση των ΕΑΣ αποτελείται από τον κ. Αθαν. Τσιόλκα (παλαιό υπάλληλο ΕΑΣ) ως Πρόεδρο και τον κ. Ν. Κωστόπουλο, πολιτευτή, υποψήφιο της Ν.Δ., ως Διευθύνοντα Σύμβουλο.
Για να είμαστε δίκαιοι, εξακριβωμένη πληροφόρηση, επιμένω ότι για τον διορισμό αυτό δεν είναι υπεύθυνος ο ΥΕΘΑ κ. Ν. Παναγιωτόπουλος. Το «πακέτο» ήλθε από το Μαξίμου όπου τηρείται επετηρίδα τακτοποίησης ημετέρων. Παλαιά τακτική. Το ίδιο γινόταν πάντα. Βέβαια, δεν είμαι σε θέση ν’ αξιολογήσω τις ικανότητες και το ταλέντο τους στα της Διοίκησης. Περιορίζομαι να τους ευχηθώ καλή τύχη. Τα ίδια αναμένονται και για την άλλη πολύπαθη ΚΑΒ την ΕΑΒ.
Το ίδιο βιολί
Σε ένα εξαιρετικό άρθρο στην Καθημερινή (24 Ιαν. 2016) του κορυφαίου δημοσιογράφου κ. Γιώργου Βότση, διαβάζω.
Θριαμβευτής στις κάλπες του 1981, ο Ανδρέας Παπανδρέου, στην πρώτη κυβερνητική τετραετία του ΠΑΣΟΚ, αύξησε τη δημοτικότητά του: όχι μόνο έδιωξε τον χωροφύλακα πίσω από την πλάτη των αριστερών, αλλά και ενίσχυσε σημαντικά τα χαμηλότερα εισοδήματα. Όχι, ωστόσο, με ανακατανομή του εθνικού πλούτου μέσω φορολογικής δικαιοσύνης. Αλλά με … δανεικά, ανοίγοντας διάπλατα τον ολισθηρό κατήφορο του δημόσιου χρέους. Με την κοινωνία επιμελώς στο περιθώριο, προχώρησε και σε «κοινωνικοποιήσεις». Ατυχέστατες όπως λόγου χάρη στις ΔΕΚΟ: οι είκοσι μεγαλύτερες με συνολικά κέρδη περί τα 50 δις. δρχ το 1981, είχαν το 1982 έλλειμμα 75 δισ. Η μόνη «κοινωνικοποίηση» που πήρε φόρα ήταν, αλίμονο, της … διαφθοράς.
Όπως βλέπετε οι ρίζες είναι βαθιές.
Και μια πρότασή μου.
Πέρυσι, τέτοιο καιρό, είχα προτείνει μέσα απ’ αυτή την ταπεινή στήλη, σε Κυβέρνηση και Αντιπολίτευση που φαινόταν ότι θα κέρδιζε τις εκλογές το εξής: Έχουμε ιδιωτικές Αμυντικές Βιομηχανίες (που αντί να τις βοηθάτε τις τορπιλίζετε) με μεγάλες επιτυχίες παραγωγής κι’ εξαγωγών όπως η THEON, η ELFON, η INTRACOM κ.ά. Γιατί δεν ζητάει το Κράτος τον δανεισμό μερικών στελεχών που θ’ αναλάβουν τα τιμόνια των ΚΑΒ;
Το δράμα της εξουσίας
Τον Ιούνιο 2020 θα γίνει η πρώτη Έκθεση Αμυντικού Υλικού DEFEA, οργανωμένη από την ROTA-ΣΕΚΠΥ-ΥΕΘΑ κ.λπ. Μεγάλη προσπάθεια για ν’ αναγεννηθεί η «φονευθείσα» από τον κ. Ε. Βενιζέλο DEFENDORY.
Σύμφωνα με πληροφορίες ζήτησε ενοικίαση μεγάλου χώρου και συμμετοχή η Τουρκία. Δεν νομίζω ότι μπορεί να της το αρνηθούν. Εκεί η γείτων, φίλη και σύμμαχος χώρα θα παρουσιάσει ότι το εκλεκτό έχει επιτύχει: Μαχητικό Ε/Π, σύγχρονα DRONES, Μεταφορικό Ε/Π κ.ά κά επιτεύγματα οφειλόμενα στη βούληση της Τουρκικής Ηγεσίας να ενισχύσει τις ΕΔ και κυρίως την Αμυντική Βιομηχανία η οποία διοικείται από κορυφαίους managers.
Τι θα δούνε στο ελληνικό περίπτερο οι υψηλοί επισκέπτες (Πρωθυπουργός, Υπουργοί, Στρ. Ηγεσία, ξένοι εκπρόσωποι, οι πολίτες). Ένα BMPI εκσυγχρονιζόμενο από τα ΕΑΣ ή μια προσομοίωση (mock-up) ενός UAV από χαρτόνι; Ευτυχώς θα μας ξεπλύνουν οι ιδιωτικές THEON, ELFON, Intracom.
Συμπέρασμα: Τα εναπομείναντα περιθώρια βελτίωσης για την επιβίωση είναι ελάχιστα και για την συντήρηση – αξιοποίηση των οπλικών συστημάτων και για την Αμυντική Βιομηχανία. Το ομολογούν ή το κραυγάζουν όλοι, περί την Άμυνα τυρβάζοντας, κατά περίπτωση. Σημειώνω ότι ο προσφάτως επιλεγείς από τον κ. Μητσοτάκη ως Σύμβουλος Ασφαλείας εξαίρετος Ναύαρχος κ. Αλέξανδρος Δρακόπουλος σχολιάζει (ΝΕΑ 17 Νοε): Κανένας τρίτος δεν θα έλθει να πολεμήσει για μας… Εν τούτοις το οπλοστάσιό μας πρέπει ν’ ανανεωθεί. Πολλές μονάδες και οπλικά συστήματα έχουν εξαντλήσει το όριο ζωής τους. Σημαντικό ρόλο σ’ αυτή την αμυντική μας ενίσχυση μπορεί να παίξει και η αμυντική μας βιομηχανία, εφόσον αλλάξει προσανατολισμό από την κρατικοδίαιτη βολή της και λειτουργήσει ανταγωνιστικά.
Θα παρακαλούσα τον κ. Ναύαρχο να τα πει αυτά στον κ. Πρωθυπουργό.
Ένας άλλος σπουδαίος Ναύαρχος ο κ. Κ. Μαζαράκης – Αινιάν /επιτ. Α. Στόλου κραυγάζει από τον χώρο των Militaire (17-11-19): Η Άμυνα πνέει τα λοίσθια.
Για να γυρίσει ο Ήλιος θέλει δουλειά πολλή… Πρέπει να τεντώσουμε τ’ αυτιά μας και να διορθώσουμε τη μυωπία μας.
Οι μεγάλοι πολιτικοί ακούν πριν από τους άλλους τα χλιμιντρίσματα της Ιστορίας.
OTTO VON BISMARK

ΥΓ.1: Προχθές ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι έχει στις άμεσες προτεραιότητές του την αντικατάσταση των αυτοκινήτων των βουλευτών με ηλεκτροκίνητα! Ερωτηθείς γιατί δεν καταργεί, επιτέλους, την παραχώρηση οχημάτων αφού σε κανένα άλλο Κράτος δεν γίνεται αυτό, απάντησε με ένα χαμόγελο.
Ζήτω το Έθνος!
ΥΓ.2: Με το να γράφουν καλοί συνάδελφοι ότι ο κ. Παναγιωτόπουλος επιχειρεί αποκαμμενοποίηση και διορισμό managers στις ΚΑΒ δεν βοηθούν τον Υπουργό.

* Ο Κων. Φράγκος είναι Υπτγος εα – Αναλυτής Αμυντικών Θεμάτων – Συγγραφέας – DEA PARIS I στην Πολιτική Άμυνας.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης