Η Βουλγαρία, που θεωρείται ως μια από τις χώρες της ΕΕ με τον υψηλότερο δείκτη διαφθοράς, αποφάσισε σήμερα να επιτρέψει στο εξής την απεριόριστη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων με ιδιωτικά κεφάλαια, παρά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και τις ανησυχίες που εκφράζονται από οργανώσεις για την καταπολέμηση της διαφθοράς.
Το κοινοβούλιο, εγκρίνοντας τροπολογίες στο νομοσχέδιο του προϋπολογισμού, περιόρισε επίσης δραστικά την κρατική χρηματοδότηση των κομμάτων, ενώ απομένουν λιγότεροι από τέσσερις μήνες για τις δημοτικές εκλογές: πλέον, το κράτος θα δίνει στα κόμματα μόλις ένα λέβα (0,50 ευρώ) αντί για 11 λέβα (5,50 ευρώ) για κάθε ψήφο που έλαβαν τα κόμματα στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές.
Για τις δωρεές των ιδιωτών μέχρι σήμερα είχαν τεθεί ως ανώτατο όριο τα 10.000 λέβα (5.000 ευρώ) ενώ η χρηματοδότηση των κομμάτων από εταιρείες απαγορευόταν. Με τις σημερινές τροπολογίες, το κοινοβούλιο έδωσε το πράσινο φως για δωρεές χωρίς ανώτατο όριο από φυσικά και νομικά πρόσωπα.
Η Βουλγαρία μπαίνει συχνά στο στόχαστρο των Βρυξελλών για τα πενιχρά αποτελέσματα που παρουσιάζει στον αγώνα της για την καταπολέμηση της ενδημικής διαφθοράς.
Η αλλαγή αυτή εκτιμάται ότι θα έχει άμεσες συνέπειες για τις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου-Νοεμβρίου. Σύμφωνα με τον πολιτικό επιστήμονα Ντανιέλ Σμίλοφ, ο νέος νόμος είναι αντίθετος με το ευρωπαϊκό μοντέλο, με βάση το οποίο επιτρέπονται οι δωρεές ιδιωτών μέχρις ενός ορίου ενώ το κράτος χρηματοδοτεί τα κόμματα ώστε να μην εξαρτώνται από ιδιωτικά συμφέροντα.
“Πρόκειται για έναν νέο «φόρο διαφθοράς» που θα υπονομεύσει πλήρως την πολιτική διαδικασία”, διαμαρτυρήθηκε στο κοινοβούλιο ο βουλευτής του αντιπολιτευόμενου Σοσιαλιστικού κόμματος Ντραγκόμιρ Στόινεφ.
Ο βουλευτής Βαλέρι Σιμεόνοφ υποστήριξε εξάλλου ότι οι επιχειρήσεις θα χρηματοδοτούν το κυβερνών κόμμα “για να κερδίζουν τους δημόσιους διαγωνισμούς και να αποφεύγουν τις διοικητικές πιέσεις”.
“Οι κρατικές χορηγίες στα κόμματα έχουν ως στόχο την προάσπιση του πολιτικού πλουραλισμού (…) και χρησιμεύουν ως φραγμός στη διαφθορά”, τόνισαν σε ανακοίνωσή τους 15 μη κυβερνητικές οργανώσεις, μεταξύ των οποίων και η Διεθνής Διαφάνεια, που δραστηριοποιούνται στη Βουλγαρία.
Στην κατάταξη της Διεθνούς Διαφάνειας για τη διαφθορά η Βουλγαρία βρίσκεται στην 77η θέση μεταξύ 180 χωρών.

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016