Άσχημα τα μαντάτα για αρκετούς Έλληνες ξενοδόχους στους οποίους ο γερμανικός ταξιδιωτικός όμιλος TUI οφείλει εκατομμύρια ευρώ. Η γερμανική Frankfurter Allgemeine zeitung σε άρθρο της σήμερα μα τίτλο «Μάχη για την TUI» γράφει οτι «τα πράγματα φαίνονται ζοφερά για την ταξιδιωτική εταιρεία TUI αυτή τη στιγμή. Αφού προέκυψαν οι ελπίδες για πρόωρο τέλος στην κρίση τους καλοκαιρινούς μήνες, οι επιχειρήσεις της εταιρείας έχουν σταματήσει πάλι στις περισσότερες χώρες λόγω του αυξανόμενου αριθμού των κρουσμάτων του κορονοιού.

Ο κύκλος εργασιών της TUI κινείται προς το μηδέν, πολλά έξοδα συνεχίζουν να τρέχουν, γι ‘αυτό ο όμιλος απειλείται να να μείνει σύντομα χωρίς χρήματα . Η γερμανική κυβέρνηση έχει ήδη βοηθήσει την εταιρεία δύο φορές με δάνεια από την κρατική τράπεζα KfW, συνολικού ύψους τριών δισεκατομμυρίων ευρώ. Αλλο ένα πακέτο βοήθειας βρίσκεται επίσης υπό διαπραγμάτευση, ύψους 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ. Συζητείται επίσης μια άμεση είσοδος του κράτους στην εταιρεία» γράφει η FAZ.Η γερμανική εφημερίδα προειδοποιεί μάλιστα ότι «Χωρίς νέα βοήθεια, η TUI απειλείται με κατάρρευση ως το Πάσχα,κάτι που θα προκαλούσε σοκ στον κλάδο και θα έθετε σε κίνδυνο πολλές από τις περίπου 70.000 θέσεις εργασίας σε όλο τον κόσμο».

Ενα τέτοιο ενδεχόμενο θα αποτελούσε καταστροφή για χιλιάδες Ελληνες ξενοδόχους , ιδιαίτερα μάλιστα μετά απο μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά για τον τουρισμό αρκετοί. Ο μεγαλύτερος tour operator της Ευρώπης έχει αφήσει τους ξενοδόχους με τεράστια χρέη και η χειμερινή σεζόν διαγράφεται ιδιαιτέρως δύσκολη.

Οι Financial Times είχαν γράψει μάλιστα πρόσφατα ότι η TUI,βρίσκεται σε αντιπαράθεση με τους Έλληνες ξενοδόχους για την καθυστέρηση στο πρόγραμμα πληρωμών της, γεγονός που φέρνει εκατοντάδες επιχειρήσεις αντιμέτωπες με το ενδεχόμενο να βάλουν λουκέτο».

Σύμφωνα με τους FT, η TUI με σειρά τροποποιήσεων συμβολαίων, εχει καλέσει τους ξενοδόχους να περιμένουν μέχρι τον Μάρτιο του 2021 για να πάρουν τα τρία τέταρτα των χρημάτων που τους χρωστά για εφέτος η εταιρεία.

Το θέμα των οφειλών της ΤUI στους Έλληνες ξενοδόχους εχουν φέρει στη Βουλή με ερώτηση τους 35 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και στην Ευρωβουλή ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης. Η αντιπολίτευση καλεί την κυβέρνηση να πιέσει την TUI να καταβάλει τις οφειλές της στους ξενοδόχους

Avatar
Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016