Υποστηριξε το militaire
Άμυνα Ιστορία
24/09/2023 | 00:01 (ενημερώθηκε 7 μήνες πριν)
Militaire News

Η τραγωδία του τορπιλισμού του ΦΙΟΥΜΕ! Σαν σήμερα το 1942

Η τραγωδία του τορπιλισμού του ΦΙΟΥΜΕ! Σαν σήμερα το 1942

Η υπόθεση της βύθισης του ιταλικού πλοίου “Φιούμε” ήταν από τα συγκλονιστικότερα γεγονότα στα Δωδεκάνησα κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Σήμερα συμπληρώνονται 76 χρόνια που το “Φιούμε” χτυπήθηκε από τορπίλη στις 24 Σεπτεμβρίου 1942 έξω από τον κάβο Αλωπό (μεταξύ Ρόδου και Σύμης) και από τους 287 επιβαίνοντες (πλήρωμα και επιβάτες) σώθηκαν μόνο 73 !

Ο κ.Γιώργος Ζαχαριάδης μ΄ ένα κείμενό του στο facebook, μας διηγείτε το χρονικό της τραγωδίας:

Το “Φιούμε” είχε αποπλεύσει από τη Ρόδο με προορισμό τα νησιά της Δωδεκανήσου ,μεταφέροντας 81,5 τόνους τρόφιμα και 249 επιβάτες ,μεταξύ των οποίων και αρκετούς Ιταλούς στρατιώτες.Παρά το γεγονός ότι ήταν ποστάλι,έφερε στην πλώρη του κι΄ένα μικρό πυροβόλο.

Στις 13.02 το “Φιούμε” δέχτηκε μια τορπίλη από το ελληνικό υποβρύχιο “Νηρεύς” (κυβερνήτης πλωτάρχης Αλ.Ράλλης) και βυθίστηκε κατακόρυφα μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 214 επιβαίνοντες.

Μόλις έγινε γνωστό το περιστατικό ,οι Ιταλοί έστειλαν σκάφη και δύο υδροπλάνα από τη Ρόδο για να περισυλλέξουν τους ναυαγούς!.

Η φίλη μου Σοφία Παπαδοπούλου-Ζουρούδη (μικρό κορίτσι τότε) μου έλεγε ότι στη Ψαροπούλα είχε συγκεντρωθεί πολύς κόσμος και έβλεπαν τα υδροπλάνα και τα άλλα σκάφη στον Αλωπό ,φυσικά αγωνιώντας και για την τύχη γνωστών και συγγενών που επέβαιναν στο “Φιούμε”.

Μεταξύ των διασωθέντων ήταν και ο 16χρόνος τότε Γεώργιος Μαργαρίτης που επέστρεφε στη Σύμη μαζί με τη μητέρα του ύστερα από μια χειρουργική επέμβαση στο νοσοκομείο της Ρόδου. Η μητέρα του πνίγηκε και ο Μαργαρίτης αφοσιώθηκε στον Πανορμίτη της Σύμης και έγινε αργότερα ο γνωστός ηγούμενος Γαβριήλ στη Μονή.

Συγκλονιστική είναι η περίπτωση του Μανώλη Χαραλάμπη(φωτογραφία) ο οποίος ήταν πλήρωμα στο “Φιούμε” και όταν χτυπήθηκε το πλοίο βρεθηκε στη θάλασσα κρατώντας ένα μεγάλο μαδέρι από τη μια μεριά αυτός και από την άλλη ένας Ιταλός στρατιώτης. Και όταν ένα από τα υδροπλάνα προσπάθησε να προσθαλασσωθεί χτύπησε το μαδέρι στην πλευρά που ήταν ο Ιταλός με αποτέλεσμα να τον σκοτώσει, ενώ σώθηκε ο Χαραλάμπης (αργότερα πλοίαρχος σε πολλά τοπικά πλοία).

Γιατί,όμως,το ελληνικό υποβρύχιο χτύπησε το “Φιούμε” ; Πρόκειται για μια υπόθεση με πολλά ερωτηματικά. Οι εντολές για να χτυπηθεί το “Φιούμε” είχαν δοθεί στο “Νηρέας” από τους ‘Αγγλους με τη δικαιολογία ότι μετέφερε μόνο Ιταλούς στρατιώτες και όχι Δωδεκανήσιους πολίτες. Μετά το τέλος του πολέμου έγινε μεγάλη συζήτηση γύρω από το θέμα αυτό και ο κυβερνήτης του υποβρυχίου φέρεται να έχει υποστηρίξει ότι “εάν ήξερα ότι μετέφερε και ‘Ελληνες πολίτες δεν θα τορπίλιζα το πλοίο” ..

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης