Κατά τη διάρκεια της αμερικανο-τουρκικής αντιπαράθεσης για τους S-400 και τα F-35, το καθεστώς Ερντογάν έχει υποστηρίξει αρκετές φορές, ότι αν αποκλειστεί από το πρόγραμμα του αμερικανικού αεροσκάφους 5ης γενιάς, τότε μπορεί να αγοράσει ρωσικά Su-57 ή ακόμη και τα μαχητικά αεροσκάφη της Κίνας τα επίσης “αόρατα” J-31. Οι απειλές είναι κούφιες…

Αυτή τη στιγμή πετάνε δώδεκα πρωτότυπα Sukhoi Su-57 και μόνο δύο J-31s. Όσο για την επιλογή του “εθνικού” μαχητικού αεροσκάφους TF-X της Τουρκικής Αεροδιαστημικής Βιομηχανίας (TAI); Αυτή υπάρχει μόνο στα χαρτιά.

Οι πληροφορίες λένε ότι η Ρωσία μέχρι στιγμής έχει παραγγείλει την κατασκευή 76 επιπλέον Su-57s, γεγονός που υποδηλώνει ότι έχει στα σχέδια της την εξαγωγή τους σε άλλη χώρα, ίσως και στην Τουρκία. Ωστόσο είναι δεδομένο ότι θα χρειαστεί πολύς χρόνος.

Σ΄ ότι έχει να κάνει με τα J-31 της Κίνας κανείς δεν μπορεί ακόμη να προβλέψει αν και πότε το Πεκίνο θα είναι σε θέση να πουλήσει το αεροσκάφος εκτός Κίνας.

Όμως ακόμη κι αν η Τουρκία αγοράσει τελικά είτε το Su-57 είτε το J-31, θα πρέπει να προμηθευτεί και τα ανάλογα όπλα.

Αν τέλος η Τουρκία του Ερντογάν επιλέξει να προχωρήσει στην κατασκευή του δικού της μαχητικού αεροσκάφους, του TF-X, τότε θα μιλάμε για αντικατάσταση των υπαρχόντων F-16 και όχι για ένα αεροσκάφος που μπορεί να συγκριθεί με τα χαρακτηριστικά των F-35. Ωστόσι για να προχωρήσει στην κατασκευή του δικού τους αεροσκάφους θα πρέπει επίσης να έχει παραιτηθεί από την υπόθεση των S-400, γιατί διαφορετικά δεν πρόκειται καμία δυτική εταιρεία να την προμηθεύσει με τα υλικά και τα συστήματα που θα χρειαστούν.

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016