Η Τουρκία ετοιμάζεται για την πρώτη της γεώτρηση στη Μεσόγειο. Όλα δείχνουν ότι αυτό θα γίνει μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΥ Κύπρου, “η σύμβαση για υπεργολαβίες που έκλεισε η Τουρκική Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίου (ΤΡΑΟ) που διαχειρίζεται το γεωτρύπανο «Fatih» (Πορθητής) για υπεράκτια υποστήριξη της γεώτρησης, είναι με μεγάλη νορβηγική εταιρεία. Πρόκειται για πλοιοκτήτρια εταιρεία που έχει εμπλοκή και σημαντικά συμφέροντα στην Κύπρο”.

Όπως γράφει η εφημερίδα “το βράδυ της Τετάρτης, έφτασε στο λιμάνι της Αττάλειας, όπου βρίσκεται δεμένο για περισσότερο από ένα μήνα και το γεωτρύπανο «Fatih», το υπό Νορβηγική σημαία πλοίο υπεράκτιας υποστήριξης γεωτρήσεων που θα συνοδεύει και εξυπηρετεί το τουρκικό γεωτρύπανο στην πρώτη γεώτρηση. Το πλοίο υποστήριξης, έφτασε στο λιμάνι Αττάλειας από το αγκυροβόλιο της νήσου Λας Πάλμας.Το πλοίο υποστήριξης, ανήκει σε μεγάλη νορβηγική εταιρεία, που έχει εκπροσώπηση στην περιοχή από τη Λεμεσό. Διαθέτει επίσης τρία εξειδικευμένα πλοία υποστήριξης υπεράκτιων δραστηριοτήτων υπό Κυπριακή σημαία και με έδρα το λιμάνι Λεμεσού. Αυτό ερμηνεύεται ως ακόμα ένα στοιχείο που δείχνει ότι η νορβηγική εταιρεία, έχει βεβαιωθεί ότι δεν θα παραβιαστεί το διεθνές δίκαιο και τα δικαιώματα της Κύπρου ή και της Ελλάδας στο παρόν στάδιο”.

Η Τουρκία έχει επεξεργαστεί και προετοιμαστεί μέχρι τώρα για δύο γεωτρήσεις. Πρόκειται για τους στόχους «Αλάνια -1» και «Φινίκη-1». Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο στόχος «Αλάνια -1» ανοικτά του κόλπου της Αττάλειας προς τα ανατολικά, προς το γνωστό θέρετρο της Αλάνιας.

Το σημείο της γεώτρησης  προσδιορίζεται από την έκδοση Navtex των Τούρκων που φθάνει μέχρι 20 ναυτικά μίλια από τον Ακάμα.

Στην περιοχή το βάθος της θάλασσας είναι περίπου 2.600 μέτρα, που συμπίπτει και με τις αναφορές του πρώην υπουργού ενέργειας της Τουρκίας ότι η πρώτη γεώτρηση θα γίνει σε αυτό το θαλάσσιο βάθος. Ο δεύτερος στόχος, ο «Φοινίκη 1» βρίσκεται σε απόσταση περίπου 50 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά από το Καστελλόριζο”.

 

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016