Η Τουρκία ανακοίνωσε αύξηση εξαγωγών στον τομέα της άμυνας και της αεροναυπηγικής, αλλά απέχει πολύ από το στόχο της να φτάσει τα 25 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως έως το 2023. Αυτό υποστηρίζουν σε μελέτη τους για το Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών οι αναλυτές Υβόννη-Στεφανία Ευσταθίου και Τομ Γόλντνγουϊν.

Οι εξαγωγές της Τουρκίας ήταν κάτω από το  10% των στόχων, αναφέρει η μελέτη, αλλά η αμυντική βιομηχανία της χώρας εξακολουθεί να σημειώνει πρόοδο.
Οι εξαγωγές της Τουρκίας  αυξήθηκαν κατά 17% έναντι , αγγίζοντας το ρεκόρ των 2 δισ. Δολ ,σύμφωνα με  τον υφυπουργό της Τουρκίας για τη Διεύθυνση Αμυντικής Βιομηχανίας Ισμαήλ Ντεμίρ.

Είναι δύσκολο να προβλεφθεί  πόσο μακριά είναι η Τουρκία από τον ετήσιο στόχο για εξαγωγές αξίας 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων τα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι αναλυτές “είναι δίκαιο να επισημάνουμε ότι η Τουρκία σημειώνει πρόοδο ως σημαντικός εξαγωγέας αμυντικών”.

Τουρκικές εταιρείες όπως οι ASELSAN, HAVELSAN και ROKETSAN παράγουν σημαντικά οπλικά συστήματα.

Από τις 13 χώρες που  η Τουρκία  παραδίδει τεθωρακισμένα οχήματα από το 2010, τα 11 είναι μουσουλμανικά και διπλωματικά φιλικά, πρόσθεσε το άρθρο.

Η Άγκυρα δεν μπόρεσε να ταιριάξει με την επιτυχία της στην εξαγωγή αμυντικού εξοπλισμού σε μουσουλμανικά έθνη σε άλλα μέρη του κόσμου και δεν κατάφερε να εξασφαλίσει σημαντικές εξαγωγές στον τομέα της άμυνας σε μέλη του ΝΑΤΟ.

Οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η τουρκική αμυντική και αεροδιαστημική βιομηχανία έχουν να κάνουν με την ύφεση που απειλεί την τουρκική οικονομία.

Στην μελέτη αναφέρονται στις “εύθραυστες σχέσεις της Τουρκίας με τα άλλα μέλη του ΝΑΤΟ”.

Ένα άλλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Τουρκία είναι η φυγή νέων επιστημόνων στο εξωτερικό.

 

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016