Η Τουρκία εξόπλισε τα F-16 της με “εθνικό” σύστημα αυτοπροστασίας, το οποίο σχεδίασε και κατασκεύασε η τουρκική εταιρεία  ASELSAN, γράφει η Yeni Safak. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το σύστημα αυτοπροστασίας είναι προηγμένο και σχεδιασμένο για τα  αεροσκάφη F-16 Block 50-C της τουρκικής αεροπορίας.

 

Μέχρι στιγμής, 22 μαχητικά αεροσκάφη F-16 έχουν εξοπλιστεί με το νέο σύστημα αυτοπροστασίας.

“Η ανάπτυξη αυτού του  συστήματος αυτοπροστασίας σηματοδοτεί ένα σημαντικό ορόσημο για την  αμυντική βιομηχανία της Τουρκίας”, γράφει η τουρκική εφημερίδα. Υπενθυμίζει τις δηλώσεις του Ερντογάν σύμφωνα με τις οποίες η Τουρκία έχει μειώσει την εξάρτησή της σε εξοπλισμούς από το εξωτερικό , από το 80% το 2002 σε 35% σήμερα.

Την ίδια ώρα η Ελλάδα αγωνιά για το τι θα γίνει με το σύστημα αυτοπροστασίας που διαθέτουν τα μαχητικά αεροσκάφη F-16 που πρόκειται να αναβαθμίσει η Lockheed Martin. Κι αυτό ,γιατί όπως ενημερωθήκαμε το ASPIS δεν μπορεί να συνεργαστεί με το ραντάρ AESA που θα τοποθετηθεί στα αεροσκάφη.

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016