Οι εισαγωγές σύγχρονων οπλικών συστημάτων, όπως το F-35 δεν αποκλείεται να αποδειχτούν ως το μικρότερο πρόβλημά μας στην προσπάθειά μας να διατηρήσουμε μια ισορροπία δυνάμεων με την Τουρκία. Το πραγματικά σοβαρό πρόβλημα είναι ότι η Άγκυρα αναπτύσσει όλο και περισσότερα δικά της συστήματα και οι αμυντικές της βιομηχανίες έχουν αρχίσει να εμπλέκονται σοβαρά με τεχνολογίες για τις οποίες παλαιότερα δεν γινόταν λόγος ούτε γι’ αστείο.

Μία από τις πιο γνωστές εταιρείες της Τουρκίας η Aselsan ολοκλήρωσε με επιτυχία το τεστ εργοστασιακής αποδοχής του ÇAFRAD Multi Functional Active Phased Array Radar. Πρόκειται για ένα ραντάρ το οποίο θα τοποθετηθεί στην φρεγάτα TF-2000 της Τουρκίας.

Η Aselsan άρχισε να ενσωματώνει το ραντάρ σε μια φρεγάτα κατηγορίας Gabya (Ex US Navy OHP) για δοκιμές που θα ολοκληρωθούν το 2018.

Δεν έχει ακόμη τουλάχιστον σημασία για το αποτέλεσμα της τουρκικής προσπάθειας. Σημασία έχει ότι το προσπαθεί.

Avatar
Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016