Υποστηριξε το militaire
Breaking News ΤΟΥΡΚΙΑ
03/02/2019 | 06:25 (ενημερώθηκε 5 έτη πριν)
Militaire News

Η συμβουλή του Πούτιν στον Ερντογάν για την εισβολή στη Συρία! Πως τον έπιασε “αδιάβαστο”

Η συμβουλή του Πούτιν στον Ερντογάν για την εισβολή στη Συρία! Πως τον έπιασε

Της ΛΙΑΝΑΣ ΜΥΣΤΑΚΙΔΟΥ

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας ονειρεύεται να αποκτήσει “τα σύνορα της καρδιάς του”, επεκτείνοντας τα εδάφη της χώρας του στα όρια της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Για τον σκοπό αυτό προσφεύγει σε όλα τα θεμιτά και αθέμιτα μέσα.

Μετά το Ιράκ θέλει να βάλει το πόδι του και στη Συρία. Πίστεψε ότι η απόφαση του Τράμπ να αποσύρει το Στρατό του από τη Συρία, ήταν η ευκαιρία που περίμενε. Φυσικά οι Αμερικανοί εάν και όταν αποσυρθούν θα ζητήσουν και θα εξασφαλίσουν την προστασία των Κούρδων που τους βοήθησαν στον αγώνα τους εναντίον του ISIS.

Ο Ερντογάν, όμως δεν τα βάζει κάτω. Επισκέφθηκε τον Πρόεδρο Πούτιν στις 23 Ιανουαρίου και στην κοινή συνέντευξη Τύπου, ισχυρίστηκε ότι η Ρωσία δεν έχει καμία αντίρρηση στον σχηματισμό μιας ζώνης ασφαλείας στα σύνορα Συρίας –Τουρκίας. Πρόκειται για ένα από τα πολλά ψέματα που έχει πει, γιατί ο Πούτιν δεν του έδωσε την παραμικρή στήριξη στο θέμα της στρατιωτικής επιχείρησης πέρα των συνόρων. Του υπενθύμισε ότι δεν υπάρχει σχετική απόφαση των Η.Ε για τη σύσταση ζώνης ασφαλείας και ότι η κυβέρνηση της Συρίας δεν έχει υποβάλει κανένα τέτοιο αίτημα.

Ο Ρώσος Πρόεδρος πρότεινε στον Ερντογάν να θέσει σε εφαρμογή το Σύμφωνο των Αδάνων που είχε υπογραφεί μεταξύ Συρίας-Τουρκίας το 1998. Βάσει των διατάξεων του Συμφώνου η Συρία δεσμεύτηκε να απαγορεύσει τις δραστηριότητες του ΡΚΚ στο έδαφος της. Η Τουρκία θα μπορεί να χρησιμοποιεί βία εναντίον του ΡΚΚ εντός της Συρίας, όταν η Δαμασκός δεν μπορεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της.

Όπως είναι γνωστό βάσει της συμφωνίας αυτής εκδιώχθηκε ο Οτζαλάν από το Στρατόπεδο Καμισλί , στη συνέχεια από το Στρατόπεδο Μπεκά του Λιβάνου.

Οι δυο χώρες θα σχημάτιζαν μια Επιτροπή μεταξύ του τουρκικού Γενικού Επιτελείου και του υπουργείου Πολιτικών Υποθέσεων της Συρίας για θέματα ασφάλειας. Οι δυο πλευρές θα έστελναν στις Πρεσβείες τους “εκπροσώπους ασφαλείας”. Η Τουρκία είχε διορίσει δυο εκπροσώπους στην Πρεσβεία της στη Δαμασκό.

Ο Νταβούτογλου όταν ήταν υπουργός εξωτερικών της χώρας του έκανε μαζί με τον Σύρο ομόλογο του ορισμένες προσθήκες στο Σύμφωνο στις 21.12.2010. Το κείμενο επικυρώθηκε από την Εθνοσυνέλευση το 2011, άρα ισχύει…

Εύλογα αναρωτιέται κανείς, πώς δεν γνώριζε ο σουλτάνος και οι επιτελείς του υπουργείου εξωτερικών την ύπαρξη αυτής της Συμφωνίας, την οποία του υπενθύμισε ο Πούτιν; Βέβαια η απάντηση είναι απλή μετά την εκδίωξη όλων των στελεχών από το υπουργείο με την κατηγορία του Γκιουλεντιστή, καλύφθηκαν τα κενά με άσχετους , φίλους, οπαδούς του Ερντογάν. Λογικό λοιπόν να μην ξέρουν τα όπλα που έχουν στη φαρέτρα τους.
Η Άγκυρα θέλει να στηριχθεί σε αυτή τη συμφωνία για να εισβάλει στη Συρία. Όμως, η Ρωσία δεν κρύβει την ενόχληση της για την αποτυχία της Τουρκίας στο Ιντλίμπ. Στη συνάντηση στο Σότσι η Τουρκία ανέλαβε την υποχρέωση να μαζέψει όλα τα όπλα από τους τρομοκράτες και να διαλύσει τα στρατόπεδα τους. Η Άγκυρα δεν κατάφερε να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που ανέλαβε.

Στόχος του Πούτιν με το Σύμφωνο των Αδάνων είναι η προσέγγιση της Άγκυρας με τη Δαμασκό και η έναρξη διαλόγου μεταξύ των δυο πλευρών. Δεν ήθελε δηλαδή να ανάψει το πράσινο φως για την στρατιωτική επιχείρηση που επιθυμεί η Τουρκία.
Πάντως , αρμόδιος του υπουργείου εξωτερικών της Συρίας δήλωσε στον Τηλεοπτικό Σταθμό Sana ότι η Τουρκία υποστηρίζει από το 2011 τους τρομοκράτες, τους εκπαιδεύει, τους εξοπλίζει και τους βοηθάει να εισέλθουν στα εδάφη της Συρίας. Με τη στάση της αυτή παραβίασε το Σύμφωνο των Αδάνων, το οποίο δεν ισχύει πια.

Από το 2011 τζιχαντιστές από τη Λιβύη, Ιορδανία, Αίγυπτο, Αλγερία, Μαρόκο και αλλού αντιμετωπίζονται ως VIP στην Τουρκία. Ασφαλώς και τα τουρκικά πλοία που κατασχέθηκαν γεμάτα όπλα στη Λιβύη και την Υεμένη δεν συμβάλουν στην ειρήνη της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου.

Εάν τελικά αποσυρθούν οι Αμερικανοί από τη Συρία, θα διατηρήσουν τον έλεγχο του εναέριου χώρου της. Είναι ποτέ δυνατόν να επιτύχει η τουρκική επιχείρηση πέρα των συνόρων χωρίς την βοήθεια της Αεροπορίας;

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης