Η Ρωσία σχεδιάζει να θέσει σε λειτουργία δύο νέους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Κριμαία στις 18 Μαρτίου, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο πέντε πηγές πού έχουν γνώση του σχεδιασμού αυτού.
Οι σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Κριμαία είχαν βρεθεί στο επίκεντρο ενός διεθνούς σκανδάλου, αφότου η γερμανική εταιρεία Siemens, είχε ανακοινώσει ότι  δύο δικές της τουρμπίνες φυσικού αερίου είχαν τοποθετηθεί στους σταθμούς αυτούς, χωρίς να τον γνωρίζει η ίδια εταιρεία και κατά παράβαση των κυρώσεων που έχει επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα επισκεφθεί την Κριμαία για να παραστεί σε εκδηλώσεις για την πέμπτη επέτειο από την προσάρτηση της το 2014.
Οι δύο σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, που βρίσκονται στη Σεβαστούπολη και στην Συμφερούπολη αντίστοιχα, θα τεθούν σε πλήρη λειτουργία, ενώ σύμφωνα με τις πηγές του πρακτορείου, στα εγκαίνια του σταθμού της Σεβαστούπολης θα παραστεί ο πρόεδρος Πούτιν.
Η ρωσική εταιρεία Technopromexport, που έχει κατασκευάσει τους σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής αρνήθηκε να σχολιάσει το γεγονός, όπως και το ρωσικό υπουργείο Ενέργειας.
Η Ρωσία άρχισε να κατασκευάζει τους σταθμούς αυτούς στην Κριμαία για να τροφοδοτήσει με ηλεκτρική την χερσόνησο, αλλά  κατά την κατασκευή τους υπήρξε εμπλοκή εξαιτίας των κυρώσεων. Η γερμανική εταιρεία Siemens είχε ανακοινώσει η Ρωσία είχε μεταφέρει μυστικά ορισμένες από τις τουρμπίνες της στην Κριμαία παρά τις ευρωπαϊκές κυρώσεις που απαγόρευαν την μεταφορά ενεργειακής τεχνολογίας στην Κριμαία.
Ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας είχε υποστηρίξει ότι οι τουρμπίνες που είχαν μεταφερθεί στην Κριμαία δεν ήταν της Siemens, αλλά ήταν έργο Ρώσων εμπειρογνωμόνων που αξιοποίησαν την ρωσική τεχνολογία.

Avatar
Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016