Υποστηριξε το militaire
Militaire News

Η “Μακεδονία” του Πούτιν! Οι δυσάρεστες δηλώσεις του Ρώσου προέδρου από τη Σερβία

Η

Επισκεπτόμενος τη , Σερβία, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, έδωσε συνέντευξη στις εφημερίδες  Politika και Večernje novosti. Τα όσα αναφέρει για το θέμα των Σκοπίων είναι απογοητευτικά για τις ελληνικές θέσεις και για όσους εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η ρωσική υποστήριξη στην Ελλάδα είναι περίπου δεδομένη λόγω…ορθοδοξίας.

Τι είπε ο Πούτιν:

“Για την εξασφάλιση της γρήγορης ένταξης της Δημοκρατίας της Μακεδονίας (σ.σ έτσι αναφέρει τα Σκόπια) στο ΝΑΤΟ ακόμη και η διαδικασία των συνταγματικών αλλαγών και της αλλαγής της ονομασίας του Κράτους ξεκίνησαν πέρυσι ταυτόχρονα με την αναθεώρηση των θεμελίων της μακεδονικής [sic] εθνικής ταυτότητας. Παρ’ όλα αυτά, η επιθυμία των Μακεδόνων ψηφοφόρων αγνοήθηκε- το δημοψήφισμα για αλλαγή του ονόματος απέτυχε αλλά η πίεση από έξω επιμένει”. 

Ο Πούτιν αναφερόμενος στα Βαλκάνια είπε ότι το ΝΑΤΟ προσπαθεί να ενισχύσει την παρουσία του στην περιοχή. «Χαράσσει  μόνο νέες διαχωριστικές γραμμές στην ευρωπαϊκή ήπειρο και ξεκάθαρα παραβιάζει την αρχή της αδιαίρετης ασφάλειας. Στο τέλος της ημέρας, αντί να συνεισφέρει στην σταθερότητα, όλο αυτό υποσκάπτει την εμπιστοσύνη και αυξάνει τις εντάσεις στην Ευρώπη», δήλωσε.

Τι είπε για το Πατριαρχείο

Ο Πούτιν αναφέρθηκε εκτενώς και στο ζήτημα της αναγνώρισης εκ μέρους του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως της αυτοκεφαλίας της Ουκρανικής Εκκλησίας.

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι «στις 15 Δεκεμβρίου 2018, οι Ουκρανοί ηγέτες στηριζόμενοι ενεργά από τις ΗΠΑ και το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, πραγματοποίησαν μια αυτοαποκαλούμενη “ενωτική σύνοδο”. Αυτή η σύνοδος ανακήρυξε την δημιουργία της Ορθόδοξης εκκλησίας της Ουκρανίας, με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο να υπογράφει τον Τόμο παραχώρησης αυτοκεφαλίας στις 6 Ιανουαρίου, 2019. Έτσι έγινε προσπάθεια να νομιμοποιηθούν οι σχισματικές κοινότητες που υπάρχουν στην Ουκρανία υπό την αρμοδιότητα της Κωνσταντινούπολης, που είναι μία σοβαρή παραβίαση των Ορθόδοξων κανόνων.  Ωστόσο, σχεδόν κανείς στις ΗΠΑ και στην ουκρανική ηγεσία δεν ανησυχεί για αυτό, καθώς η νέα Εκκλησιαστική οντότητα είναι ένα εντελώς πολιτικό, κοσμικό εγχείρημα. Κύριος σκοπός του είναι να διαιρέσει τους λαούς της Ρωσίας και της Ουκρανίας, να σπείρει τους σπόρους της εθνικής και θρησκευτικής διχόνοιας. Δεν είναι περίεργο που το Κίεβο ήδη ανακήρυξε «την απόκτηση πλήρους ανεξαρτησίας από τη Μόσχα». 

 

 

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης