“Αυξημένες εξουσίες” στους κυβερνήτες των πλοίων δίνονται με σήμα που κυκλοφόρησε από τις 22 Μαϊου. Η έλλειψη προσωπικού σε συνδυασμό με τις πολύ αυξημένες ανάγκες, βάζει στην άκρη “τα προβλεπόμενα”. Η λύση θα ήταν να σταματήσουν κυβερνήσεις, κόμματα, βουλευτές, πολιτευτές και κομματάρχες να ζητάνε ρουσφέτια, ώστε οι μονάδες να μην έχουν τέτοια προβλήματα. Στην Ελλάδα βέβαια αυτό είναι μάλλον…ουτοπία.

Τι έχει συμβεί;

Σύμφωνα με το άρθρο 1119 των Διατάξεων του Ναυτικού, ο Κυβερνήτης ενός πλοίου «ρυθμίζει» την κατανομή του προσωπικού  έχοντας υπόψη την ασφάλεια του πλοίου αλλά και τα θεσμικά κείμενα όσον αφορά την εκτέλεση των φυλακών. Δηλαδή η Πολιτεία λέει πόσες υπηρεσίες εκτελεί το προσωπικό, αλλά τι θα κάνει κατά την διάρκεια της υπηρεσίας αυτό όντως είναι αρμοδιότητα του Κυβερνήτη/Διοικητή.

Σε καμία παράγραφο του άρθρου 1119 των Διατάξεων Πολεμικού Ναυτικού δεν προβλέπεται «επαύξηση» .Σε περίπτωση που υπάρχουν ελλείψεις προσωπικού, αυτές δεν πρέπει να καλύπτονται με “επιβάρυνση προς τα κάτω”, αλλά με την “πίεση προς τα πάνω” για την κάλυψη των αναγκών.

Άλλωστε η εν ισχύ Υπουργική Απόφαση για τήρηση των ανωτάτων ορίων, υπογραμμίζει ότι η τήρηση της είναι υποχρεωτική για τους διοικούντες και διατάσσει να τροποποιηθούν αναλόγως, επί λέξει: «Θεσμικά κείμενα (Μόνιμες Διαταγές, Πάγιες Διαταγές, Βασικές Διαταγές, έγγραφα Μονίμου Φύσεως κ.λ.π.), έτσι ώστε να μην χρειάζεται «επαύξηση» υπηρεσιών και μάλιστα από όργανα τα οποία δεν έχουν την αρμοδιότητα.»
Σύμφωνα λοιπόν με τα προβλεπόμενα οποιαδήποτε παρέμβαση του Κυβερνήτη με βάση τις Διατάξεις Ναυτικού, έχει μόνο προσωρινό χαρακτήρα και για εξαιρετικά έκτακτη ανάγκη, καθώς δε δύναται να αντιπαρέλθει την υπουργική απόφαση.
Η καχυποψία και η αγανάκτηση που υπάρχει στο προσωπικό των ΕΔ, δεν είναι αδικαιολόγητη. Η λύση δεν είναι να υπάρξει “επαύξηση” αλλά μείωση έως εκμηδενισμός των “κοινωνικών αιτημάτων” που προκαλεί το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού.

Έρχονται μέρες “δύσκολες” για να συνεχίσει κανείς να πειραματίζεται με τον “πολλαπλασιαστή ισχύος” του στρατεύματος, που είναι η Ψυχολογία, το Ηθικό και το Φρόνημα, των Στελεχών των ΕΔ.

Κι όπως είπε κι ο Θουκιδίδης:
Άνδρες πόλις και ού τείχη, ουδέ νήες ανδρών κεναί.
(Η ισχύς της πόλης είναι οι άντρες και όχι τα τείχη ούτε τα άδεια πλοία.)
Αυτό πρέπει να το καταλάβουν κυβερνήσεις, κόμματα, βουλευτές, πολιτευτές, κομματάρχες…αλλά και η φυσική ηγεσία των ΕΔ.

Avatar
Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016