Γράφει ο
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΣ
Εκτός από την επισήμανση του Millitaire,  στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ δεν υπάρχει το άρθρο 1 “επανάσταση” όπως είχε χαρακτηριστεί από το ιστολόγιο σας, που αφορούσε τη σύσταση των Συντονιστικών Γραφείων Ελέγχου Στρατιωτικής Υπηρεσίας.
Μετά τη δημοσίευση του νομοσχεδίου υπήρξε η  αντίδραση από τη Νέα Δημοκρατία (ως εν δυνάμει κυβέρνηση) και ο υπεύθυνος τομεάρχης κ. Κικίλιας  δήλωσε: ” Βάζουν κομματικούς κομισάριους στο στράτευμα. Φτιάχνουν ένα παράλληλο σύστημα διοίκησης που υποσκάπτει τα θεμέλια των Ενόπλων Δυνάμεων. Ούτε να το σκέφτονται“.
Η κυβέρνηση (ως εν δυνάμει αντιπολίτευση)  εκτέλεσε αμέσως την αυστηρή προσταγή της Νέας Δημοκρατίας και εξαφάνισε το άρθρο από το νομοσχέδιο, προκειμένου να εξασφαλίσει την θετική της γνώμη στα υπόλοιπα άρθρα, αποκομίζοντας τελικά κάποια προεκλογικά οφέλη.
Οι μεγάλοι χαμένοι της κομματικής αντιπαράθεσης είναι οι στρατιωτικοί, που θα συνεχίσουν να ασκούν τα καθήκοντά τους,  χωρίς να διασφαλίζεται ο σεβασμός των δικαιωμάτων των στελεχών που σχετίζονται με την Υπηρεσία, στον έλεγχο της διαφάνειας και της τήρησης της νομιμότητας, στον εντοπισμό και την καταπολέμηση της κακοδιοίκησης και της κατάχρησης εξουσίας και στον έλεγχο τήρησης των διατάξεων του Κώδικα διοικητικής Διαδικασίας (ν. 2690/1999, Α’ 45), όπως καθοριζόταν στην αποστολή των Γραφείων. 
Οι στρατιωτικοί θα υπόκεινται την διοικητική απομόνωση, αφού τους “πούλησαν” τα κόμματα και η φυσική τους ηγεσία που εξαρχής αντιδρούσε στη σύσταση των Γραφείων. Κρίμα διότι χάθηκε μία σημαντική ευκαιρία κανονιστικής δικαιοσύνης των στελεχών.
Η δημοκρατία κτύπησε την πόρτα των Ενόπλων Δυνάμεων, η πόρτα δεν άνοιξε και για μία ακόμα φορά  επικράτησε το σκοτάδι. Η δημοκρατία ηττήθηκε από το “σύστημα” που καθορίζεται από το δίκαιο του ισχυρού στον χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων.
Print Friendly, PDF & Email
Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016