Η “χαρά του ρουσφετιού” είναι το νέο “σύστημα” θητείας που ανακοίνωσε ο ΥΕΘΑ Νίκος Παναγιωτόπουλος. Το “σύστημα” της θητείας διαφορετικών “ταχυτήτων” έχει ξαναδοκιμαστεί τη δεκαετία του ΄90. Υπήρξε το “τριζωνικό” σύστημα για όσους θυμούνται με διαφορετική διάρκεια θητείας, ανάλογα με τη “ζώνη” που υπηρετούσε ο κάθε στρατιώτης.

Το αποτέλεσμα ήταν να δουλεύουν …υπερωρίες στα “ρουσφετάδικα” τα οποία είχαν βέβαια νέο “προϊόν” ,εξαιρετικά χρήσιμο για τους ΥΕΘΑ: “πούλαγαν” στους ενδιαφερόμενους το τέχνασμα της απόσπασης. Δηλαδή στα χαρτιά ένας στρατιώτης εμφανιζόταν να υπηρετεί σε ακριτική μονάδα που προέβλεπε λιγότερη θητεία και στην πραγματικότητα υπηρετούσε στην Αθήνα! 

Το ίδιο ενδέχεται να συμβεί και τώρα. Να εμφανιστούν περιπτώσεις στρατιωτών που θα υπηρετούν στις μονάδες 9μηνου και στην πραγματικότητα θα ΄ναι στην Αθήνα ή στην περιοχή που τους εξυπηρετεί. Ποιος μπορεί να εγγυηθεί για το αντίθετο;

Η ανακοίνωση του μέτρου 9 και 12 μήνες ΔΕΝ βρίσκει σύμφωνους τους στρατιωτικούς, αλλά αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα για την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ. Ουδείς σκοπεύει να το πει δημόσια. Οι στρατιωτικοί το λιγότερο που ήθελαν ήταν 12 μήνες θητεία παντού και στην πραγματικότητα επιθυμούσαν θητεία στους 15 μήνες για να υπάρξει κάποια ουσιαστική απόδοση σ΄ ότι έχει να κάνει με τις επανδρώσεις των μονάδων.

Google News

Ακολουθήστε το Militaire.gr στο Google News για να ενημερώνεστε για όλα τα τελευταία άρθρα μας.

Avatar
Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016