Η “αποκωδικοποίηση” της απόφασης για την Αγία Σοφία μέσα από την ιστορία- Νίκος Ουζούνογλου

Ο καθηγητής του ΕΜΠ και πρόεδρος της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινοπουλιτών,Νίκος Ουζούνογλου μιλά στο Militaire για το θέμα της Αγίας Σοφίας αλλά και για τον Ελληνισμό της Πόλης, ο οποίος έχει περάσει και συνεχίζει να ζει περιπέτειες.

Ο κ.Ουζούνογλου κάνει λόγο για μια “εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις 200 ετών εντός Τουρκίας” που οδήγησαν και στην απόφαση για την Αγία Σοφία. “Επί 200 χρόνια ταλαντεύεται η εξουσία στην Τουρκία για τη μορφή που θα ΄χει”, λέει.

Η απόφαση Ερντογάν για την Αγία Σοφία “έχει σημασία γιατί ανοίγει τον δρόμο οι φυσικοί κληρονόμοι 52.000 ευαγών ιδρυμάτων να διεκδικήσουν τη διοίκηση τους. Ίσως ο Ερντογάν να επιδιώκει να επανέλθουμε στην κατάσταση προ του 1925”, αναφέρει ο κ.Ουζούνογλου.

Ο κ.Ουζούνογλου αποκωδικοποιεί την κίνηση Ερντογάν μέσα από την ιστορία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και της Τουρκίας. Αναφέρεται σε γεγονότα που στην Ελλάδα δεν γνωρίζουμε και γι΄ αυτό σχεδόν πάντα “διαβάζουμε” με λάθος τρόπο τη γειτονική χώρα.

Συγκλονιστικά είναι όσα λέει ο κ.Ουζούνογλου για τον τρόπο με τον οποίο η “μητέρα Ελλάδα” αντιμετώπιζε τις “ελληνικές κοινότητες εκτός συνόρων που αντιμετωπίζονταν ως βαρίδια”.

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016