Υποστηριξε το militaire
Breaking News ΤΟΥΡΚΙΑ
29/03/2019 | 06:30 (ενημερώθηκε 5 έτη πριν)
Militaire News

Η “ακτινογραφία” των εκλογών της Κυριακής στην Τουρκία! Πίνακες, αναλύσεις και προβλέψεις

Η

Με παρουσία Ευρωπαίων Αξιωματούχων οι εκλογές στην Τουρκία – Ανάγκη Erdoğan για ευρεία στήριξη

Της Χριστίνας Σ. Φλάσκου

Το Συμβούλιο της Ευρώπης ανακοίνωσε την αποστολή ομάδας παρακολούθησης για τις τοπικές εκλογές της 31ης Μαρτίου στην Τουρκία, ενώ την ίδια στιγμή φαίνεται πως η ρητορική Erdoğan αρχίζει να μην πείθει πλέον, εκτός από τους πολύ φανατικούς υποστηρικτές του, σε μια περίοδο όπου η χώρα χειμάζεται από τη συνεχιζόμενη οικονομική κρίση.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με γραπτή δήλωση της 26ης Μαρτίου «μια αντιπροσωπεία από το Κογκρέσο Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης, αποτελούμενη από 22 παρατηρητές από 20 χώρες και με επικεφαλής τον κ. Andrew Dawson, θα πραγματοποιήσει αποστολή παρακολούθησης των εκλογών στην Τουρκία από τις 27 Μαρτίου έως την 1η Απριλίου για να αξιολογήσει τις τοπικές εκλογές που θα διεξαχθούν την Κυριακή 31 Μαρτίου».

Στις 28 και 29 Μαρτίου, η αντιπροσωπεία θα συναντηθεί στην Άγκυρα με εκπροσώπους του διπλωματικού σώματος, κρατικών αρχών, μη κυβερνητικών οργανώσεων, think tanks, μέσων ενημέρωσης και πολιτικών κομμάτων.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, «την ημέρα των εκλογών, δέκα ομάδες παρατηρητών του Κογκρέσου θα παρευρίσκονται σε Άγκυρα, Κων/πολη, Σμύρνη και σε άλλες περιοχές της χώρας για να παρακολουθήσουν την εκλογική διαδικασία στα εκλογικά κέντρα». Ο επικεφαλής της αποστολής θα παρουσιάσει τα προκαταρκτικά συμπεράσματα σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα την 1η Απριλίου.

Να σημειωθεί ότι ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (OSCE) και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έστειλαν παρατηρητές για την παρακολούθηση των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών της Τουρκίας τον περασμένο Ιούνιο.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε το κρατικό Anadolu Agency, οι παρατηρητές προσπάθησαν να δημιουργήσουν χάος αμαυρώνοντας τη διαδικασία ψηφοφορίας επειδή η κυβέρνηση αρνήθηκε την είσοδο σε παρατηρητή του OSCE. Την ημέρα των εκλογών του περασμένου Ιουνίου, οι τουρκικές Αρχές έθεσαν υπό κράτηση 10 Ευρωπαίους Αξιωματούχους, κατηγορώντας τους ότι ενεργούσαν ως παρατηρητές των εκλογών χωρίς να διαθέτουν διαπίστευση.

Σε ότι αφορά στην προεκλογική ρητορική του Erdoğan τονίζεται ιδιαίτερα το ζήτημα της επιβίωσης της χώρας. Μάλιστα, χρησιμοποιεί την τουρκική λέξη «beka», που σημαίνει κάτι μεταξύ επιβίωσης και μονιμότητας και αποτελεί το σύνθημα της Συμμαχίας AKP – MHP. Παράλληλα, δίδεται ιδιαίτερη βαρύτητα στις κατηγορίες κατά «εκείνων» που επιδιώκουν τη διαίρεση της χώρας και συνεργάζονται με τους «τρομοκράτες».

Εντούτοις, οι δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν ότι η ρητορική του Erdoğan απέχει παρασάγγας από τα ζητήματα που απασχολούν τους Τούρκους. Το Νο 1 θέμα στις δημοτικές εκλογές της 31ης Μαρτίου δεν είναι η εθνική επιβίωση, η απόσχιση ή η τρομοκρατία, αλλά η οικονομία. Ο πληθωρισμός είναι 20%, η ανεργία 13,5% και οι άνθρωποι στέκονται σε ουρές για να αγοράσουν λαχανικά σε επιδοτούμενες τιμές. Νωρίτερα αυτό το μήνα η οικονομία βρέθηκε σε περαιτέρω ύφεση καθώς υπέστη αρνητική ανάπτυξη στα δύο τελευταία τρίμηνα του 2018.

Επισημαίνεται ότι οι δημοσκοπήσεις στην Τουρκία θεωρούνται αναξιόπιστες, δεδομένου ότι υπάρχει ο φόβος για την αντίδραση και οργή του προέδρου σε περίπτωση που ανακοινώνουν τα πραγματικά ποσοστά που εξάγονται από τις έρευνες τους. Παρ’ όλα αυτά και με βάση τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η εταιρεία  AREA (23/3), στην ερώτηση για το εάν η Τουρκία αντιμετωπίζει απειλή για την επιβίωσή της, το 47% των ερωτηθέντων είπε όχι, το 37% είπε ναι και το 16% αρνήθηκε να απαντήσει. Η δημοσκόπηση διεξήχθη με προσωπικές συνεντεύξεις 5.150 ατόμων από 9 έως 19 Μαρτίου, με περιθώριο σφάλματος 2%.

Όπως αναφέρεται, ο Erdoğan χρησιμοποιεί τη ρητορική επιβίωσης και τρομοκρατίας για να ενισχύσει την υποστήριξη, βγάζοντας από το κάδρο την οικονομία και ελπίζοντας ότι οι ψηφοφόροι θα πειστούν τελικά από τις επικλήσεις στην πολιτική ταυτότητά τους. Αλλά είναι αμφίβολο ότι τέτοια θέματα θα αντισταθμίσουν τη δυσαρέσκεια που έχει προκληθεί από την κατρακύλα της οικονομίας και κυρίως από την αύξηση των τιμών (πχ. αύξηση των λαχανικών κατά 30%, εκ νέου υποχώρηση της τουρκικής λίρας έναντι του δολαρίου κατά 4% μια μέρα πριν την ομιλία του).

Από την άλλη πλευρά, οι φανατικοί υποστηρικτές του Erdoğan δηλώνουν ακόμη την πίστη τους σε αυτόν και υιοθετούν πλήρως τη ρητορική του, τονίζοντας ότι το AKP έχει αυξήσει την ευημερία της χώρας, οι διακυμάνσεις των τιμών είναι ένα αντιμετωπίσιμο ζήτημα, η ανεργία ήταν πάντα ένα πρόβλημα στην Τουρκία και ότι οι άνθρωποι που είναι υπεύθυνοι για  τις τιμές των τροφίμων είναι εκείνοι που χειραγωγούν τις συναλλαγματικές ισοτιμίες.

Επιπλέον, αν και ο  Erdoğan επιτίθεται  σε εκείνους που  «απειλούν τη χώρα με τρομοκρατία και οικονομικά μέτρα», φαίνεται πως η άποψη των περισσοτέρων Τούρκων είναι διαφορετική.  Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της AREA, το 66% λέει ότι η κυβερνητική οικονομική πολιτική απέτυχε, το 22%  ότι ήταν επιτυχής και το 12% αρνήθηκε να απαντήσει.

Χαρακτηριστικά για το κλίμα που επικρατεί στη γείτονα χώρα είναι τα όσα αναφέρει το Al -Monitor, το οποίο επισημαίνει ότι μετά από 10 λεπτά ομιλίας του Erdoğan (στον Ιππόδρομο της Άγκυρας), το πλήθος άρχισε να αποχωρεί κατά εκατοντάδες, γυρίζοντας την πλάτη στον πρόεδρο.

Αν και ο Erdoğan εξακολουθεί να είναι ένας δεινός ρήτορας, το μήνυμά του αρχίζει να εξασθενεί, γεγονός που φαίνεται και από αυτό που έλεγαν οι αποχωρούντες «αυτό το έχουμε ξανακούσει».

Για να κερδίσει ο Erdoğan πρέπει να απευθυνθεί στο πολιτικό κέντρο, στους ψηφοφόρους πέραν του 33% του εκλογικού σώματος που αποτελεί τη βάση του. Και οι Κούρδοι, που αποτελούν περίπου το 20% του πληθυσμού, είναι μια σημαντική ομάδα. Στην Κων/πολη για παράδειγμα, όπου οι δημοσκόποι λένε ότι οι υποψήφιοι είναι πολύ κοντά, οι Κούρδοι αριθμούν περίπου 2 εκατομμύρια από τα 15 εκατομμύρια κατοίκων της πόλης.

Ο Erdoğan κατηγορεί το HDP ότι υποστηρίζει την τρομοκρατία και την απόσχιση. Το κόμμα αρνείται αμφότερες τις κατηγορίες. Φαίνεται ότι έχει υπολογίσει ότι χάνοντας το HDP θα κερδίσει περισσότερες εθνικιστικές ψήφους. Η τακτική αυτή λειτούργησε στις εκλογές του Νοεμβρίου του 2015 και του Ιουνίου του 2018, χωρίς να σημαίνει ότι θα λειτουργήσει και τώρα.

«Οι οικονομικές συνθήκες έχουν κάνει τους ανθρώπους να ξυπνήσουν», δήλωσε υποστηρίκτρια της αντιπολίτευσης. «Πιστεύω ότι κάποιοι από τη βάση [του ΑΚΡ] θα ψηφίσουν αυτή τη φορά για την αντιπολίτευση».

Απευθυνόμενος ο Erdoğan στους ψηφοφόρους της Άγκυρας,  οι οθόνες έδειχναν εικόνες με νέα συγκροτήματα κατοικιών, σταθμό υπερσύγχρονων τρένων, επέκταση του μετρό, νέα πανεπιστήμια, τεχνολογικά πάρκα και ούτω καθεξής. Καθώς έπαιζε το βίντεο που έδειχνε μια πόλη που είχε κατακλυστεί από αιθαλομίχλη, ανέφερε «αυτή είναι η δική σας Άγκυρα, κύριε Kemal (Kılıçdaroğlu)», ενώ άτομα από το πλήθος συνέχιζαν να αποχωρούν.

Χαρακτηριστική ήταν και η αντίδραση ενός ψηφοφόρου όταν ο Erdoğan δήλωσε ότι σχεδίαζε να μετατρέψει τον Ιππόδρομο σε δημόσιο πάρκο. Όταν ρώτησε το πλήθος «συμφωνείτε;», εκείνος ενώ συνέχιζε να απομακρύνεται πέταξε τη σημαία και με χαμόγελο απάντησε «ναι», δείχνοντας παράλληλα ότι αδιαφορούσε για όσα έλεγε ο Τούρκος πρόεδρος.

Τέλος, άξια λόγου είναι δύο δημοσιεύματα της Sabah. Στο πρώτο αναφέρονται τα ονόματα πέντε αξιωματούχων του CHP που εποφθαλμιούν την προεδρία του Kılıçdaroğlu με το σχόλιο «τα μαχαίρια βγήκαν», και οι οποίοι είναι οι ακόλουθοι: Gamze Akkuş İlgezdi, Selin Sayek Böke, Tuncay Özkan, Oğuz Kaan Salıcı και Muharrem İnce, ενώ στο δεύτερο αποκαλύπτεται το, όπως χαρακτηρίζει, «ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα όλων των εποχών στην τουρκική πολιτική». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Εθνική Συμμαχία αποτελούμενη από τα κόμματα CHP, İyi Parti, Saadet και κατά προέκταση HDP όρισαν ως υποψήφιους για τις τοπικές εκλογές της 31ης Μαρτίου 340 μέλη που συνδέονται με το PKK, ενώ ακόμη τηρείται σιγή ιχθύος από τα κόμματα και τους προέδρους τους.

Τελευταίες δημοσκοπήσεις

1.SONAR Araştırma για 10 μητροπολιτικούς δήμους: Κων/πολη, Άγκυρα, Σμύρνη,  Αττάλεια, Προύσα, Μανίσα, Άδανα,  Τεκιρντάγ,  Καισάρεια και Αϊδίνιο. Ο πρόεδρος της εταιρείας, Hakan Bayrakçı, δημοσίευσε στις 26/3 τις προβλέψεις για το ποια Συμμαχία θα επικρατήσει στους ανωτέρω δήμους.

Σύμφωνα με την έρευνα, η Λαϊκή Συμμαχία (AKP – MHP) φαίνεται να επικρατεί σε Κων/πολη, Προύσα, Μανίσα, Άδανα και Καισάρεια, ενώ η Εθνική Συμμαχία φαίνεται να επικρατεί σε Άγκυρα, Σμύρνη, Αϊδίνιο και Τεκιρντάγ. Επιπρόσθετα, στην Αττάλεια η εκλογική μάχη είναι στήθος με στήθος.

2.Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκοπική έρευνα της KOMSAR Araştırma  για την Κων/πολη, τα αποτελέσματα της οποίας ανακοινώθηκαν 5 μέρες πριν τις τοπικές εκλογές: ο Binali Yıldırım θα επικρατήσει με 4 μονάδες μπροστά του Ekrem İmamoğlu, συγκεντρώνοντας  50,24% έναντι 46,91%.

3.Η EMAX ανακοίνωσε τα αποτελέσματα δημοσκόπησης για 34 επαρχίες. Η έρευνα έλαβε χώρα από 1 – 19 Μαρτίου.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα:

Κων/πολη: 50,7% Binali Yıldırım (AKP), 47,2% Ekrem İmamoğlu (CHP)

Άγκυρα: 49,2% Mehmet Özhaseki (AKP), 48,8% Mansur Yavaş (CHP)

Σμύρνη: Tunç Soyer (CHP) 55,6%, Nihat Zeybekci (AKP) 42,1%

Προύσα: 49% Alinur Aktaş (AKP), 48,8% Mustafa Bozbey (CHP)

Εσκίσεχιρ: Yılmaz Büyükerşen (CHP) 50,2%, Burhan Sakallı (AKP) 47,9%

Αττάλεια: Menderes Türel (AKP) 49,8%,  Muhittin Böcek (CHP) 48,6%

Άδανα: Hüseyin Sözlü (MHP) 49,5%, Zeydan Karalar (CHP) 48,7%

Ντιγιάρμπακιρ: 56,2% Adnan Selçuk Mızraklı (HDP), 37,7% Cumali Atilla (AKP)

Μαρντίν: 58,8% Ahmet Türk (HDP), 37,5% Mehmet Vecdi Kahraman (AKP)

Μπινγκιόλ: 52,5 Erdal Arıkan (AKP),  34,8 Hişyar Özsoy (HDP)

Αγκρί: Abdurrahman Doğar (HDP) 53,5%,  Savcı Sayan 45,6% AKP

Σιίρτ: 52,6% Berivan Helen Işık (HDP), 45,5% Ali İlbaş (AKP)

Μπατμάν: 56,4% Mehmet Demir (HDP), 34% Murat Güneştekin (AKP)

Μπιτλίς: 52,1 Nesrullah Tanğlay (AKP), 46,2% Faruk İşlek (HDP)

Ερζερούμ: 67,2% Mehmet Sekmen (AKP), 30,5 Mahmut Uykusuz (İYİ Parti)

Ιγκντίρ: Yaşar Tezel (MHP) 50,9%, Yaşar Akkuş (HDP) 48,3%

Χακάρι: Cihan Karaman (HDP) 68,8%, Cüneyt Epcim (AKP) 29,7%

Μους: Feyat Asya (AKP) 53,8, Sırrı Sakık (HDP) 44,2%

Καχραμανμαράς: Hayrettin Güngör (AKP) 70,5%, Ali Öztunç (CHP) 28,3%

Χατάι: 50,1% İbrahim Güler (AKP), 48,8% Lütfü Savaş (CHP)

Βαν: 56,2% Bedia Özgökçe Ertan (HDP), Necdet Takva (AKP) 41,5%

Μανίσα: 49,1% Cengiz Ergün (MHP), 47,9 Orkun Şıktaşlı (İYİ Parti)

Μπαλίκεσιρ: Yücel Yılmaz (AKP) 49,1%, İsmail Ok (İYİ Parti) 48,6%

Ντενιζλί: 49,6% Osman Zolan (AKP), 48,5 Ümit Bahtiyar (İYİ Parti)

Μαλάτεια: Selahattin Gürkan (AKP) 64,9%, Soner Gökçe (CHP) 23,3%

Τούντζελι: 36,9% Nurşat Yeşil (HDP), 30,2% Fatih Mehmet Maçoğlu (TKP – Türkiye Komünist Partisi), 22,1% Yusuf Kenan Aydın (CHP)

Έλαζιγ: 50,2% Şahin Şerifoğulları (AKP), 30,4% Bilal Çoban (MHP), 17,0% Ali Şekerdağ (İYİ Parti)

Ερζίντζαν: 48,1% Cemalettin Başsoy (AKP), 27,5 Bekir Aksun (MHP), 22,4% İsmail Taş (CHP)

Μερσίνη: Hamit Tuna (MHP) 39,6%, Vahap Seçer (CHP) 38,5%, Ayfer Yılmaz (DP – Demokrat Parti) 20,6%

Γιαζιαντέπ: 51,00% Fatma Şahin (AKP), 28,3% Celal Doğan (DSP – Demokratik Sol Parti), 17,7% Ejder Demir (İYİ Parti)

Αντιγιαμάν: 48,2% Süleyman Kılınç (AKP), 35,1 Ahmet Faruk Ünsal (Saadet)

Καρς: 34,7% Çetin Nazik (MHP), 27,5% Ayhan Bilgen (HDP), 16,8 Taner Toraman (CHP)

Σανλιούρφα: 55,2% Zeynel Abidin Beyazgül (AKP), 43,8% Sabahattin Cevheri (Saadet)

Αρνταχάν: 34,7% Yunus Baydar (AKP), 31,3% Faruk Demir, 13,5% Mete Özdemir (İyi Parti)

        

4. Η Piar ανακοίνωσε τα αποτελέσματα για 9 επαρχίες (Προύσα, Τεκιρντάγ, Μπαλίκεσιρ, Κοτζάελι, Σακάρια, Σαμψούντα, Κοτύωρα, Ζονγκουλντάκ, Τραπεζούντα) στις περιοχές Μαρμαρά και Μαύρη Θάλασσα . Η έρευνα έλαβε χώρα από 14 – 23 Μαρτίου, σε δείγμα 9.639 ατόμων και ποσοστό λάθους +/- 2,6%.

Τα αποτελέσματα φαίνονται στα κάτωθι:

5. ORC: Αποτελέσματα ερευνών που δημοσιεύτηκαν στις 28/3 για Αντάκια, Αλεξανδρέττα, Κων/πολη, Άγκυρα, Άδανα, Σμύρνη, Εσκίσεχιρ, Μπαλίκεσιρ, Ζονγκουλντάκ, Ισπάρτα, Μπαρτίν, Ιγκντίρ.

6. Έρευνα της ADA για την Κων/πολη από 10 – 18 Μαρτίου σε δείγμα 16.000 ατόμων που δείχνει «κεφαλή» İmamoğlu. Τέλος, και στη δημοσκόπηση της Themis (18/3), σε δείγμα 2.161, ο İmamoğlu προηγείται με 49,3% του Yıldırım (48,3%).

Η Χριστίνα Σ. Φλάσκου είναι πτυχιούχος Πολιτικής Επιστήμης & Ιστορίας, κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου Διεθνών & Ευρωπαϊκών Σπουδών με ειδίκευση στις Διεθνείς Σχέσεις & Στρατηγικές Σπουδές, Ερευνήτρια στο Κέντρο Ανατολικών Σπουδών του Παντείου Πανεπιστημίου, επικεφαλής της έρευνας «Τουρκία και Συριακή κρίση» στο Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Αρθρογράφος έντυπου και διαδικτυακού Τύπου

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης