Η Πολεμική Αεροπορία παρέλαβε σήμερα επισήμως στο Τατόϊ το νέο αεροσκάφος για την εκπαίδευση πρώτης φάσης των νέων χειριστών. Η συγκεκριμένη προμήθεια έχει κι αυτή τις περιπέτειες της ,που έχουν να κάνουν με κάποια απρόβλεπτα που προέκυψαν και στην παραλαβή τους, αλλά και στην πληρωμή μιας δόσης 200 χιλιάδων ευρώ που …κάπου την χάσαμε. Ελπίζουμε ότι σύντομα θα μπορούμε να πούμε “τέλος καλό, όλα καλά”…

Η παραλαβή των νέων εκπαιδευτικών αεροσκαφών εντάσσεται στην υλοποίηση του προγράμματος αναβάθμισης της πτητικής εκπαίδευσης που πραγματοποιείται στη Σχολή Ικάρων για την αρχική επιλογή και την εισαγωγή των Ικάρων στις πτήσεις, αλλά και στον ευρύτερο σχεδιασμό των Ενόπλων Δυνάμεων για το σύνολο της αεροπορικής εκπαίδευσης. Τα εν λόγω εκπαιδευτικά αεροσκάφη αντικατέστησαν τα παλαιά τύπου T-41D, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για περίπου πενήντα χρόνια, από το 1969.

Στο πλαίσιο της τελετής, πραγματοποιήθηκε πτήση τριών νεοαποκτηθέντων εκπαιδευτικών αεροσκαφών TECNAM P-2002JF, στα οποία επέβαιναν ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ και ο Αρχηγός ΓΕΑ, αντίστοιχα.

Από το Τατόϊ ο ΥΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης  δήλωσε:

«Είμαστε σήμερα εδώ, στο Τατόι, μαζί με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ και τον Αρχηγό ΓΕΑ, στην τελετή παραλαβής και ένταξης του καινούριου εκπαιδευτικού αεροσκάφους της πρώτης φάσεως. Είναι ένα αεροσκάφος το οποίο είναι τελευταίας τεχνολογίας. Φανταστείτε ότι μέχρι σήμερα τα αεροσκάφη με τα οποία κάναμε την εκπαίδευση και την επιλογή των Ικάρων ήταν σχεδόν 50 χρονών.

Μερικά δε, από αυτά παραμένουν ακόμη στην ενέργεια. Έτσι οι δυνατότητες εκπαίδευσης και επιλογής των Ικάρων έχουν τεθεί σε μια καινούρια βάση. Όλο αυτό το πρόγραμμα των 12 νέων εκπαιδευτικών αεροσκαφών αναβαθμίζει την εκπαίδευση, αναβαθμίζει τις δυνατότητες της Πολεμικής Αεροπορίας και έχουμε πλέον και αυξημένες δυνατότητες εναέριας επιτήρησης κατά τη αντιπυρική περίοδο.

Θέλω να συγχαρώ την Πολεμική Αεροπορία και την κατασκευάστρια εταιρεία των αεροσκαφών, οι οποίοι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, μικρότερο από το σχεδιασμένο, κατάφεραν να ολοκληρώσουν το πρόγραμμα και να έχουμε τα αεροσκάφη αυτή τη στιγμή, έτοιμα και διαθέσιμα για τους Ικάρους μας”.

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016