Η απόφαση της Πολεμικής Αεροπορίας με την οποία απαγορεύεται σε μεγάλο ποσοστό των δικαιούχων η χρήση των εγκαταστάσεων των ΚΕΔΑ (ως επισκέπτες) έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις ανάμεσα στον κόσμο της ΠΑ. Όσοι αποκλείονται από τη χρήση των εγκαταστάσεων αισθάνονται προδομένοι από την ΠΑ  και εξοργισμένοι από την κατάφωρη αδικία εις βάρος τους. Στρέφονται δε κατά των λίγων τυχερών που μπορούν να χρησιμοποιούν τα ΚΕΔΑ (ως διαμένοντες ή υπηρετούντες  εκεί) άσχετα αν δεν είναι αυτοί οι υπαίτιοι για την απόφαση.

Θέμα υπάρχει όπως καταγγέλεται και  για μη δικαιούχους που φιλοξενούνται από την ΠΑ (ως πυρόπληκτοι). Οι καταγγελίες λένε ότι κάποιοι έχουν μετατρέψει τις εγκαταστάσεις του ΚΕΔΑ σε παραθεριστική κατοικία αφού το χρησιμοποιούν μόνο τα καλοκαίρια.

 Διχασμός έχει επέλθει ακόμα και στους διαμένοντες στο ΚΕΔΑ/Ζ αφού κάποιοι βρίσκουν τρόπο να προσκαλούν  ως επισκέπτες πρόσωπα που δεν δικαιούνται εισόδου, ενώ κάποιοι άλλοι δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα και διαμαρτύρονται για το φόβο κορωνοϊού αφού δεν υπάρχει έλεγχος (ούτε καταγραφή) των εισερχομένων.

 Ενδεικτικό της κατάστασης είναι η Αναφορά Ίκαρος  που υποβλήθηκε στο ΚΕΑΠΕ (Κέντρο Ασφάλειας Πτήσεων Εδάφους)  από στέλεχος της ΠΑ. Οι αναφορές αυτές υποβάλλονται είτε ανώνυμα είτε επώνυμα με την ίδια βαρύτητα και αφορούν όλες τις καταστάσεις που μπορούν να επηρεάσουν την ασφάλεια εδάφους και πτήσεων της Πολεμικής Αεροπορίας.

 Το πνεύμα της αναφοράς δείχνει πολύ καθαρά το κλίμα που επικρατεί ανάμεσα στον κόσμο της ΠΑ καθώς και το πόσο επικίνδυνη μπορεί να αποδειχτεί αυτή η κατάσταση.

 ΑΝΑΦΟΡΑ ΙΚΑΡΟΣ

ΘΕΜΑ : ΕΙΣΟΔΟΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ ΩΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΣΤΟ ΚΕΔΑ/Ζ

ΘΕΣΗ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΟΣ : ΣΤΕΛΕΧΟΣ Π.Α ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΣΧΟΛΙΟ: Λόγω κωρονοϊού τα ΚΕΔΑ της ΠΑ δεν επιτρέπουν την είσοδο των στελεχών της  ως επισκέπτες. Το ίδιο είχε αποφασιστεί και για τα θέρετρα του Πολεμικού ναυτικού και του Ελληνικού Στρατού αλλά, ο ΕΣ και το ΠΝ άλλαξαν την απόφαση και επιτρέπεται η είσοδος στα θέρετρα  τους (ΕΣ από 16/6/20 και ΠΝ από 19/6/20). Η Πολεμική Αεροπορία ενώ για τον αποκλεισμό των επισκεπτών, ήταν συνοδοιπόρος των υπολοίπων κλάδων, δεν ακολούθησε στην αλλαγή της απόφασης για του ΕΣ και του ΠΝ.

Αποτέλεσμα αυτής απόφασης είναι χιλιάδες δικαιούχοι που δεν έχουν τη οικονομική  δυνατότητα να παραθερίσουν κάπου αλλού και δεν έχουν επιλεγεί για παραθερισμό στα ΚΕΔΑ ούτε έχουν τη δυνατότητα να καταβάλλουν το κόστος για παροχή υπηρεσιών εκτός των ΚΕΔΑ να μην έχουν φέτος την ευκαιρία για ένα μπάνιο (αυτοί και οι οικογένειές τους)

Καθώς το ΚΕΔΑ/Ζ εξυπηρετεί μονάδες της Αττικής (112ΠΜ.ΜΑΕΔΥ κλπ) που εμπλέκονται με Πυρόσβεση και Έρευνα Διάσωση το πρόβλημα μεγαλώνει για το προσωπικό αυτών των μονάδων αφού λόγω Πυροσβεστικής περιόδου υπάρχει περιορισμένη δυνατότητα  για καλοκαιρινές άδειες

Η κατάσταση αυτή επηρεάζει την ασφάλεια πτήσεων για τους εξής λόγους :

α.   Το προσωπικό δέχεται αφόρητη ψυχολογική πίεση αφού δεν μπορεί να επισκεφτεί το ΚΕΔΑ και το ηθικό του δέχεται ανεπανόρθωτο πλήγμα. Η κατάσταση χειροτερεύει γιατί όσοι έχουν μικρά παιδιά δεν μπορούν να τους εξηγήσουν γιατί δεν μπορούν να επισκεφτούν το ΚΕΔΑ/Ζ   ενώ κάποιες άλλες ομάδες (εργαζόμενοι στο ΚΕΔΑ, διαμένοντες στα ΟΣΕΑΑΥ του ΚΕΔΑ/Ζ, πυρόπληκτοι και παραθεριστές) μπορούν να χρησιμοποιούν τις εγκαταστάσεις του θερέτρου. Αυτή η ψυχολογική πίεση είναι πολύ εύκολο να προκαλέσει  ατύχημα ή δυστύχημα.

β.   Στον κόσμο της ΠΑ έχει επέλθει διχασμός αφού όσοι δεν μπορούν να επισκεφτούν το ΚΕΔΑ/Ζ αισθάνονται αδικημένοι σε σχέση με όλους αυτούς που διαμένουν ή υπηρετούν εκεί. Όσοι διαμένουν ή υπηρετούν στο ΚΕΔΑ/Ζ δεν θέλουν επισκέπτες γιατί αισθάνονται ανασφάλεια λόγω κωρονοϊού αλλά αυτοί είναι βολεμένοι εντός του ΚΕΔΑ. Ο διχασμός υπάρχει και ανάμεσα στους διαβιούντες στο ΚΕΔΑ/Ζ γιατί κάποιοι έχουν την άδεια της διοίκησης να δέχονται μη δικαιούχους ως επισκέπτες (πρόσωπα χωρίς συγγένεια πρώτου βαθμού) ενώ κάποιοι άλλοι όχι.

Δεν είναι δύσκολο να προκληθούν προστριβές διαμάχες και έριδες για το συγκεκριμένο θέμα.

γ.   Δημιουργείται θέμα άνισης μεταχείρισης μεταξύ του προσωπικού  της ΠΑ καθώς το κατώτερο σε βαθμό στέλεχος που διαμένει ή υπηρετεί στο ΚΕΔΑ/Ζ μπορεί να χρησιμοποιεί τις εγκαταστάσεις του ή να προσκαλεί επισκέπτες ενώ ένας ανώτερος ή ανώτατος αξιωματικός δεν έχει καν τη δυνατότητα να το επισκεφτεί. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι να διασαλεύεται η πειθαρχία με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

ΠΡΟΤΑΣΗ-ΕΙΣΗΓΗΣΗ

α.   Να επιτραπεί η είσοδος των στελεχών της ΠΑ στα ΚΕΔΑ ως επισκέπτες. όπως άλλωστε συμβαίνει και στα θέρετρα των υπολοίπων κλάδων των ΕΔ .

β.   Να μην επιτρέπεται στους φιλοξενούμενους του ΚΕΔΑ/Ζ (πυρόπληκτους) να χρησιμοποιούν την παραλία και τα εστιατόρια ώστε να περισσεύει  χώρος για τους δικαιούχους. Η ΠΑ ανέλαβε την υποχρέωση για παροχή στέγης και όχι για την αναψυχή των φιλοξενούμενων (πυρόπληκτων) οι περισσότεροι από αυτούς χρησιμοποιούν το ΚΕΔΑ/Ζ μόνο το καλοκαίρι και το χειμώνα διαμένουν στα σπίτια τους.

γ.   Σε περίπτωση που η ΠΑ κρίνει ως αδύνατη τη χρήση της παραλίας από όλους τους δικαιούχους, να καθιερωθεί εκ περιτροπής χρήση αυτής με καθορισμό διαφορετικού ωραρίου για επισκέπτες, υπηρετούντες, διαμένοντες και φιλοξενούμενους στο ΚΕΔΑ/Ζ.

δ.    Εάν κριθεί και πάλι αδύνατη η χρήση της παραλίας από τους  δικαιούχους επισκέπτες, να επιτρέπεται  σε αυτούς η είσοδος μετά τις 19.00 (όπως και στους προσκεκλημένους των παραθεριστών)

ΥΓ Αν δεν λυθεί άμεσα το θέμα , το πρόβλημα θα διογκωθεί. Μπορεί το ΚΕΑΠΕ να μην έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει την ηγεσία πρέπει όμως να εκδηλώσει ενέργειες για την επίλυση του προβλήματος. Σε περίπτωση ΜΗ εκδήλωσης ενεργειών η παρούσα θα κοινοποιηθεί και στα ΜΜΕ και στις δικαστικές αρχές για καταλογισμό ευθυνών.

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016