Η απόφαση δικαίωσης του Συμβουλίου της Επικρατείας για τους στρατιωτικούς, φαίνεται ότι αποτελεί αξεπέραστο “τραύμα” για τη ΝΔ. Επί δικής της συγκυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ του Ευ. Βενιζέλου οι “δεδομένοι” κατά την άποψη πολλών στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στρατιωτικοί , προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη και δικαιώθηκαν για τις αλόγιστες περικοπές.

Έκτοτε η ΝΔ που δεν ήθελε να ακούει για “συνδικαλισμό” στις Ένοπλες Δυνάμεις είναι πρώτη και καλύτερη σε συγκεντρώσεις στρατιωτικών οι οποίοι δεν είχαν κανέναν απολύτως ρόλο στην προσφυγή στο ΣτΕ και τώρα εμφανίζονται ως αυτοί που θα “προστατεύσουν” τα συμφέροντα των στρατιωτικών! Πως;

Η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ ήταν παρούσα σε εκδήλωση της εν λόγω ομάδας, μαζί με τον Α. Σταμάτη, alter ego του Αντώνη Σαμαρά , τον  Γιώργο Αυτιά που όλες οι πληροφορίες λένε πως θα είναι υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ και άλλους. Από το twitter εξέφρασε την υπερηφάνεια του για την εκδήλωση  ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης.

Όμως τα σημανιτικό είναι τι είπε σε ομιλία της η Μαρία Σπυράκη, εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ.

Μίλησε για…δικαστικό ακτιβισμό στρατιωτικών που δεν βοηθά:
«Ο δικαστικός ακτιβισμός δεν βοηθάει τα δημόσια οικονομικά» είπε χαρακτηριστικά. Γι ΄ αυτή τη φράση χειροκροτήθηκε από το κοινό. Θέλουμε να πιστεύουμε όχι από κάποιον στρατιωτικό, γιατί δεν μπορούμε να φανταστούμε ότι υπάρχουν πολλοί που συμφωνούν με την καταδίκη του “δικαστικού ακτιβισμού”. Αν υπάρχουν τότε μάλλον θα διαφωνούν και με τις αποφάσεις του ΣτΕ.

Να σημειωθεί ότι το τελευταίο διάστημα πλήθος Ειρηνοδικείων και Πρωτοδικείων της Χώρας δικαιώνουν όσους προσφεύγουν ενώπιόν τους, ζητώντας την αναδρομική επιστροφή των επιδομάτων εορτών και αδείας, που παρανόμως και αντισυνταγματικώς κατήργησε από τη 1.1.2013 η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Η Νέα Δημοκρατία έχοντας πικρή εμπειρία από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ), που με 2 αποφάσεις της Ολομελείας του ΣτΕ, την ανάγκασε να επιστρέψει κατά 50% αναδρομικά και μισθούς σε όλους τους στρατιωτικούς, δεν θέλει να το…ξαναπεράσει αν τελικά γίνει κυβέρνηση,

Είναι γνωστό ότι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ) διεκδικεί μέσω δικαστικών αποφάσεων την αναδρομική καταβολή των επιδομάτων εορτών και αδείας. Με σχετική της ανακοίνωση προσκάλεσε όλους τους στρατιωτικούς να προχωρήσουν σε μαζική κατάθεση αγωγών, ενώπιον των Πρωτοδικείων της Χώρας, μέχρι την 31.12.2018, προκειμένου να «κλειδώσουν» τις αξιώσεις τους για τα επιδόματα εορτών και αδείας 2106, 2017 και 2018, χωρίς να χάσουν ούτε ένα ευρώ, ακόμη και από τους τόκους (6% ετησίως) που θα κληθεί να καταβάλλει το δημόσιο (Υπουργείο Οικονομικών) σε περίπτωση θετικών αποφάσεων.

Συνεπώς στη ΝΔ δίνουν μάχη για να πείσουν τους στρατιωτικούς να μην ασκήσουν τα νόμιμα δικαιώματά τους. Η ΝΔ τη δουλειά της κάνει. Το ερώτημα είναι πως γίνεται στρατιωτικοί να ακολουθούν αυτή την άποψη και να συμβουλεύουν στρατιωτικούς να μην κάνουν αγωγές.

Έτσι εξηγείται γιατί στήθηκε ένας ολόκληρος μηχανισμός στις Ένοπλες Δυνάμεις, μέσω του οποίου κλήθηκαν οι στρατιωτικοί να μην καταθέσουν αγωγές στα δικαστήρια, αλλά να καταθέσουν αιτήσεις σε άλλους φορείς, προκειμένου να αναστείλουν την παραγραφή. Ακριβώς το ίδιο συνέβη και μετά τις αποφάσεις του ΣτΕ, επί Νέας Δημοκρατίας. Μηχανισμός είχε στηθεί και απέτρεπε τους στρατιωτικούς να καταθέσουν αγωγές. Όσοι άκουσαν την ΠΟΕΣ και κατέθεσαν αγωγές πολύ σύντομα θα λάβουν και τους τόκους, από την ημερομηνία επίδοσης της αγωγής και όχι της οποιασδήποτε κατάθεσης αίτησης.

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016