Η μήνυση του ΥΕΘΑ Πάνου Καμμένου κατά δημοσιογράφων της εφημερίδας Φιλελεύθερος με ενεργοποίηση της διαδικασίας του αυτόφωρου, προκαλεί αντιπαράθεση με τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ενεργοποιεί την ΕΣΗΕΑ, που ζητά την κατάργηση αυτής της διαδικασίας. Το αίτημα θα ΄πρεπε από πολύ καιρό να έχει γίνει πράξη, αλλά φαίνεται ότι κανένα από τα κόμματα δεν τολμά να το πράξει.

Το θέμα έρχεται στη δημοσιότητα μόνο όταν προκύψει θέμα σύλληψης δημοσιογράφου, από την εκάστοτε αντιπολίτευση ,η οποία το “ξεχνά” όταν γίνει κυβέρνηση και πάει λέγοντας…

Στη προκειμένη περίπτωση… Σε ανακοίνωσή της η ΕΣΗΕΑ αναφέρει:

«Υπενθυμίζουμε ότι, εάν από τη δημοσίευση ενός άρθρου θεωρεί κάποιος ότι θίγεται ή ότι το δημοσίευμα είναι αναληθές, μπορεί να ζητήσει να δημοσιεύσει την άποψή του, ώστε να αποκατασταθεί η τιμή και η υπόληψή του. Κάτι τέτοιο προβλέπεται, άλλωστε, τόσο από το Νόμο όσο και από τις Αρχές Δεοντολογίας του Δημοσιογραφικού Επαγγέλματος. Εάν και πάλι ο θιγόμενος δεν ικανοποιηθεί έχει τη δυνατότητα να προσφύγει στην τακτική Δικαιοσύνη.
Όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου συμφωνούν ότι πρέπει να καταργηθεί η διαδικασία του αυτοφώρου για δημοσιεύματα στον Τύπο. Καλούμε την κυβέρνηση να νομοθετήσει, επιτέλους, και να καταργηθεί η αυτόφωρη διαδικασία, η οποία είναι ενέργεια που στρέφεται κατά της ελεύθερης ενημέρωσης και έχει σκοπό να τρομοκρατήσει και να οδηγήσει τους δημοσιογράφους σε αυτοπεριορισμό.
Η ΕΣΗΕΑ θα ενημερώσει εκ νέου την Ευρωπαϊκή και τη Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων για τα σοβαρά προβλήματα που προκύπτουν από τη συγκεκριμένη νομοθεσία, ακριβώς όπως έπραξε και το 2012, όταν συνάδελφος συνελήφθη με τη διαδικασία του αυτοφώρου και στη δίκη του παρέστη και κατέθεσε και ο τότε Πρόεδρος της ΔΟΔ Τζιμ Μπουμέλα.»

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης σε ανακοινώσεις τους επιτίθενται κατά της κυβέρνησης και του ΥΕΘΑ Πάνου Καμμένου . Η ΝΔ κατηγορεί την κυβέρνηση για επίδειξη αλαζονείας, αυταρχισμού και καθεστωτισμού. Το ΚΙΝΑΛ κάνει λόγο για απόπειρα ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής του τόπου πρέπει να σταματήσει. Το Ποτάμι σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι αυτά θυμίζουν άλλες εποχές.

Προφανώς κανένας δημοσιογράφος αλλά και οποιοσδήποτε πολίτης δεν μπορεί να συμφωνήσει με το αυτόφωρο. Για να είμαστε όμως όλοι μας επιτέλους ειλικρινείς και να μην κρύβεται ο καθένας πίσω από το “κομματικό του δάχτυλο”, ας συμφωνήσουν τη Δευτέρα το πρωί ΟΛΑ τα κόμματα να το καταργήσουν. Οι μηνύσεις και οι αγωγές κατά των δημοσιογράφων είναι υπεραρκετές για όποιων θεωρεί ότι θίγεται.

Μέχρι τότε να επισημάνουμε σε όλα τα κόμματα ότι θα πρέπει να αντιδρούν Σ΄ΟΛΕΣ τις περιπτώσεις που δημοσιογράφοι διώκονται κι όχι επιλεκτικά. Για να μην αναφερθούμε στα τωρινά θα υπενθυμίσουμε την περίπτωση της αείμνηστης Αριστέας Μπουγάτσου, δημοσιογράφου και ρεπόρτερ με όλη τη σημασία της λέξης. Δεν θυμόμαστε τι αντιδράσεις υπήρξαν όταν ΑΔΙΚΑ διώχθηκε δικαστικά… Μάλλον επειδή δεν υπήρχαν.

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016