Υποστηριξε το militaire
Άποψη
30/05/2020 | 12:40
Militaire News

«Η λύκαινα Μέρκελ μαλάκωσε γιατί οι νότιοι πρέπει να αγοράζουν BMW”

«Η λύκαινα Μέρκελ μαλάκωσε γιατί οι νότιοι πρέπει να αγοράζουν BMW”

Του Μιχάλη Ψύλου

Από την εφημερίδα Δημοκρατία

Αναμφίβολα κινείται σε θετική κατεύθυνση, κατ`αρχήν, το πακέτο της Κομισιόν για την οικονομική ανασυγκρότηση της Ευρώπης μετά την πανδημία.Αλλαξε όντως κάτι στον πλούσιο ευρωπαικό Βορρά έναντι του Νότου; Που οφείλεται αυτή η …γενναιοδωρία της “μητέρας λύκαινας”-όπως χαρακτηρίζει η γαλλική Le Figaro την Αγκελα Μέρκελ; Την απάντηση τη δίνει χωρίς περιστροφές το γερμανικό δίκτυο «N-Tv” στην ηλεκτρονική του σελίδα: «Η νέα γενναιοδωρία της καγκελαρίου Μέρκελ προς τον ευρωπαικό Νότο και η απομάκρυνση από τις αρχές της,συντασσόμενη με τον πρόεδρο Μακρόν,οφείλεται στο φόβο για την εικόνα των κακών Γερμανών».
Μια εικόνα που είχε γιγαντωθεί στις συνειδήσεις των Νοτιοευρωπαίων.Ναι αυτών που θα πρέπει να συνεχίσουν να αγοραζουν τα BMW ,τα Volkswagen και τα Mercedes ,αλλά και τα υπόλοιπα προϊόντα της Γερμανίας,που ζει από τις εξαγωγές της.
Ετσι το Βερολίνο αποφάσισε να αποδεχθεί ακόμη «και ασεβείς αρχές…όπως ότι τα κενά του προϋπολογισμού σε άλλες χώρες της ΕΕ δεν πρέπει να καλυφθούν με χρήματα των Γερμανών φορολογουμένων» σημειώνει το N-Tv. Και έτσι έδωσε το πράσινο φως στην γερμανίδα πρόεδρο της Κομισιόν ,Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να εξαγγείλει το συγκεκριμένο πακε..

Το Βερολίνο έβλεπε άλλωστε με φόβο ότι οι επικρίσεις για το γερμανικό εξαγωγικό μοντέλο , με το οποίο η χώρα ωφελείται περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη από την εσωτερική αγορά,θα μπορούσαν να αυξηθούν επικίνδυνα. Και μια κοινωνική και πολιτική έκρηξη στις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία,δεν θα περιοριζόταν σε τραγουδάκια για το πόσο εγωιστική και αλαζονική ειναι η Γερμανία,που χρησιμοποιεί την ΕΕ μόνο για δικό της όφελος…

H Frankfurter Allgemeine Zeitung δεν διστάζει να αποκαλύψει ότι η «στροφή» αυτή του Βερολίνου γίνεται ανεξάρτητα από τις δραματικές επιπτώσεις της πανδημίας! Γράφει η «ναυαρχίδα» του γερμανικού Τύπου: «Πρέπει να αναγνωρίζεται η σημασία των αγορών της Ευρώπης για τη γερμανική οικονομία. Επείγει η χρηματοδότηση του εκσυγχρονισμού της οικονομίας, η οποία είναι ανεξάρτητη από την πανδημία.Ένα τέτοιο εγχείρημα απαιτεί αυστηρή αντιμετώπιση αναφορικά με τη χρησιμοποίηση των χρημάτων».

Το Βερολίνο κάνει λοιπόν την ανάγκη φιλοτιμία με μια κίνηση στρατηγικής σημασίας: Συμμετέχοντας με περίπου 135 δισεκατομμύρια ευρώ στο πακέτο των επιχορηγήσεων της Κομισιόν ,ελπίζει ότι θα μπορέσει να ελέγξει την επιβαλλόμενη αναδιάρθρωση της ευρωπαικής οικονομίας στους παραγωγικούς τομείς που ενδιαφέρουν πρωτίστως την Γερμανία.Ιδιαίτερα σε μια περίοδο που η αντιπαράθεση με τις άλλες δύο παγκόσμιες υπερδυνάμεις -Ηνωμένες Πολιτείες και Κίνα -αναμένεται να λάβει δραματικές διαστάσεις. «Το βλέμμα μας πρέπει να είναι στραμμένο στο διεθνή ανταγωνισμό, στις ΗΠΑ και την Κίνα» γράφει χαρακτηριστικά η Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Αλλωστε η Γερμανία παραμένει «ο οικονομικά κυρίαρχος παίκτης στην ΕΕ , αντιμετωπίζοντας την κρίση πολύ καλύτερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα, με τον μικρότερο αριθμό θυμάτων ανά κάτοικο, χωρίς η οικονομία να πρέπει να κλείσει τόσο δραστικά όσο στην Ιταλία, τη Γαλλία ή την Ισπανία. Ταυτόχρονα, έχει το οικονομικό δυναμικό να διατηρήσει τις γερμανικές εταιρείες ζωντανές σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα – είτε μέσω δανειακών προγραμμάτων , απεριόριστων βραχυπρόθεσμων παροχών εργασίας ή άμεσων επιχορηγήσεων και κρατικών συμμετοχών» όπως αναφέρει το “N-Tv”…
Να το ξαναθυμίσουμε; Η Γερμανία εξασφάλισε σχεδόν το ήμισυ (47%) των ευρωπαικών επιχορηγήσεων ύψους 2,1 τρισεκατομμυρίων ευρώ για άμεση βοήθεια σε εταιρείες. Γεγονός που εξόργισε την Επίτροπο Ανταγωνισμού της ΕΕ Μαργκρέτε Βεστάγκερ να κάνει λόγο για «ασύμμετρο σοκ εις βάρος των υπολοίπων κρατών μελών, τα οποία δεν μπορούν να προστατεύσουν τόσο καλά τις εταιρείες τους»!
Επειδή όμως ο διάβολος κρύβεται πάντα στις λεπτομέρειες θα πρέπει να δούμε που θα «κάτσει η μπίλια» στις διαπραγματεύσεις που ξεκινούν τώρα αναφορικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις διάθεσης του πακέτου της Κομισιόν.Η αντίδρασης των «Τεσσάρων Αθλίων» -Αυστρίας,Δανίας, Ολλανδίας και Σουηδίας- αναμένεται να είναι σκληρή .Και όπως πιστεύουν πολλοί η αντίδρασή τους δεν αποκλείεται να «ελέγχεται» και από την Γερμανική προεδρία της ΕΕ από 1ης Ιουλίου ,σε περίπτωση που οι Νότιοι αντιδράσουν σε πιθανούς αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις διάθεσης του πακέτου της Κομισιόν .Ας περιμένουμε να δούμε λοιπόν την τελική πρόταση και τις δεσμεύσεις για τα δάνεια, τις εγγυήσεις και τις επιχορηγήσεις.
Το σίγουρο είναι ότι θα ενταθούν δραματικά η εποπτεία και ο έλεγχος προς τις χώρες που θα θελήσουν να επωφεληθούν από το πακέτο. Η γερμανική Handelsblatt το ξεκαθαρίζει: «Η ευρωπαϊκή οικονομική πολιτική των Βρυξελλών είναι ένα περίπλοκο ζήτημα: κάθε χρόνο οι χώρες μέλη της ευρωζώνης πρέπει να υποβάλλουν τρεις εκτενείς αναφορές στις Βρυξέλλες: το φθινόπωρο το σχέδιο εθνικού προϋπολογισμού για το επόμενο έτος και την άνοιξη ένα πρόγραμμα οικονομικής μεταρρύθμισης και ένα πρόγραμμα δημοσιονομικής σταθερότητας.Η κρίση του κορονοϊού θα κάνει τα πράγματα ακόμη πιο περίπλοκα,καθώς θα προστεθεί και μια τέταρτη αναφορά ελέγχου από την Επιτροπή της ΕΕ: ​​Το σχέδιο ανασυγκρότησης και ανθεκτικότητας».

Για αρκετές πικρές αλήθειες ,που απέφυγε να αποκαλύψει η φον ντερ Λάιεν ,προειδοποιεί το γερμανικό περιοδικό Focus,αναφερόμενο στο πακέτο των 750 δισεκατομμυρίων ευρώ και προσθέτει:
«Αυτό το παιγνίδι θα έχει λίγους κερδισμένους και πολλούς χαμένους.

Η επίσης γερμανική Die Welt επισημαίνει ότι με το νέο πακέτο «η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έχει την ιστορική ευκαιρία να περιορίσει ριζικά την υπερμεγέθη και πατροπαράδοτη γεωργική πολιτική της ΕΕ και να καταστήσει το επιτυχημένο μοντέλο ΕΕ κατάλληλο για τον 21ο αιώνα»! Καταλαβαίνεται τι σημαίνει αυτό για τις χώρες του Νότου και για την Ελλάδα ,που στηρίζονται στις αγροτικές επιδοτήσεις;
Οπως γράφει η Die Welt άλλωστε «κάθε δισεκατομμύριο δίνει στην επικεφαλής της Ευρωπαικής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν λίγη περισσότερη επιρροή στην Ευρώπη. Είναι χρήματα στα οποία η Πρόεδρος της Επιτροπής θα μπορεί να βάλει τη σφραγίδα της, διότι θα διατεθούν μέσω προγραμμάτων της ΕΕ που διαχειρίζεται η Αρχή της. Ο επερχόμενος μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός της ΕΕ από το 2021 έως το 2027 υπόσχεται να είναι ο πιο σύγχρονος εδώ και δεκαετίες. Το πόσο βιώσιμος θα είναι αυτός ο εκσυγχρονισμός θα φανεί μόνο μετά από επτά χρόνια. Στη συνέχεια, τα κράτη-μέλη θα πρέπει να αποφασίσουν πώς θα εξοφλήσουν τα χρέη που θα δημιουργήσει η φον ντερ Λάιεν».

Τι δεν καταλαβαίνετε λοιπόν;

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης