Η Lockheed Martin έρχεται με πρόταση για εκσυγχρονισμό των φρεγατών ΜΕΚΟ! Αμερικανικό μονοπώλιο;

Την ώρα που η υπόθεση της ενοικίασης των Fremm “κάηκε” και το ζήτημα των νέων γαλλικών φρεγατών Bellhara βρίσκεται υποτίθεται σε εξέλιξη, έχουμε απ΄ ότι φαίνεται αμερικανική “σφήνα”! Η Lockheed Martin, η οποία ασχολείται και με εκσυγχρονισμούς πολεμικών πλοίων δηλώνει έτοιμη να παρουσιάσει στην Αθήνα την πρότασή της για τον εκσυγχρονισμό των γερμανικών φρεγατών ΜΕΚΟ του ΠΝ!

Από που προέκυψε αυτό;

Η Lockheed Martin έχει αναλάβει αυτή τη περίοδο τον εκσυγχρονισμό δύο φρεγατών της Νέας Ζηλανδίας μέσω της LM Canada! Συνεπώς θα ΄ρθει να παρουσιάσει το πρόγραμμα που εκτελεί αυτή τη στιγμή στη Νέα Ζηλανδία!

Έχει ελπίδες; Επειδή στην Ελλάδα ποτέ δεν πρέπει να λες ποτέ, ας μην βιαστούμε να απαντήσουμε.

Τα γεγονότα που δεν μπορούν να αμφισβητηθούν αυτή τη στιγμή είναι τα εξής:

• Το ΠΝ είχε καταλήξει ότι είναι σίγουρα προτιμότερο να περιοριστεί το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των ΜΕΚΟ σ΄ ένα “συμμάζεμα” που το κόστος του δεν θα ξεπερνούσε τα 100 εκατομμύρια ευρώ κι όχι 400 όπως είχε υπολογιστεί.

• Έχει προκριθεί ως επιλογή η αγορά τουλάχιστον δύο νέων πλοίων με αυξημένες δυνατότητες αντιαεροπορικής άμυνας. Γι΄ αυτό και η συζήτηση περί Bellhara.

Εκτός απ΄ αυτά τα δεδομένα, υπάρχει και η πολιτική διάσταση του θέματος. Η απαξίωση του γαλλικού οπλοστασίου στην Πολεμική Αεροπορία εδώ και πολλά χρόνια είναι κατάσταση μη αναστρέψιμη. Κάτι που έχει ενοχλήσει το Παρίσι. Η συζήτηση για τις γαλλικές φρεγάτες εκτός από την επιχειρησιακή αναγκαιότητα, καλύπτει και την λεγόμενη “εξοπλιστική διπλωματία”. Λίγο δύσκολο να κάνουμε πίσω και σ΄ αυτό.

Τέλος υπάρχει κι ένα θέμα που δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο: Το διαφαινόμενο μονοπώλιο μιας εταιρείας της LM προκαλεί δικαιολογημένο προβληματισμό.

Print Friendly, PDF & Email
Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016