Γράφει ο

ΣΤΕΛΙΟΣ ΦΕΝΕΚΟΣ*

Η συμφωνία Τουρκίας Λιβύης αναφέρεται σε δύο στίγματα στην ουσία (αυτά μόνο αναφέρονται στο κύριο σώμα της συμφωνίας και δείχνονται στο χάρτη στο ANEX 1) , μήκους 18,5 νμλ που οριοθετούν την κοινή μεταξύ τους υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, όπως αυτοί ισχυρίζονται, παραβιάζοντας το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας (για παρακείμενες, αντικείμενες ακτές κλπ).

Όλα τα στίγματα, που αναφέρονται σε πίνακα στο ΑΝΕΧ ΙΙ της συμφωνίας, δεν αναφέρονται στο κυρίως κείμενο και θεωρούνται ως η βάση για την οριοθέτηση της τομής των δύο υφαλοκρηπίδων (τα δύο στίγματα δηλαδή που ορίζουν μήκος 18,5 νμλ). Είναι δηλαδή η δήλωση των δύο μερών για την δική του υφαλοκρηπίδα το καθένα και δεν αφορούν στο σύνολό τους την άλλη πλευρά, ώστε να μπορεί κάποιος να ισχυρισθεί ότι η οριοθέτηση αυτή του συνόλου της οριζόμενης υφαλοκρηπίδας αποτέλεσε αντικείμενο διμερούς διαπραγμάτευσης μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης.

Η διευρυμένη οριοθέτηση που επιχειρείται, πέραν του ότι είναι καραμπινάτη παραβίαση του διεθνούς δικαίου της Θάλασσας, αφού δεν ακολουθεί την αρχή της μέσης γραμμής ως προς την Ελλάδα, είναι και εξόχως παραπλανητική για την διεθνή κοινότητα (και τον ΟΗΕ).

Επιχειρείται δηλαδή να προβληθεί ως προκύπτουσα στο σύνολό της από μία διαπραγμάτευση μεταξύ δύο χωρών (για νομιμοποίηση), ενώ τα σημεία επαφής, τα οποία ισχυρίζονται ότι υπάρχουν, είναι μόνο στο μήκος που καθορίζεται από τα δύο στίγματα της συμφωνίας, μήκους 18,5 νμλ-

Και ΟΛΑ μα ΟΛΑ τα ΜΜΕ (και κυβερνητικοί και μη), αναπαράγουν μία ζώνη που απεικονίζει μία εξόχως διευρυμένη ζώνη μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης ως αποτέλεσμα της μεταξύ τους συμφωνίας, χωρίς να επισημαίνουν την διαφορά.

ΤΕΡΑΣΤΙΟ λάθος

Και εδώ υπάρχουν οι εξής παρατηρήσεις:

1. Όσον αφορά την Τουρκία, με την οριοθέτηση των δύο στιγμάτων και των στιγμάτων της δικής της υφαλοκρηπίδας, λαμβάνει υπ’ όψη της την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας μας, όπως έχει γίνει στο Ιόνιο και μέχρι νότια της Κρήτης του δικού μας νόμου 4001/2011(και της ΑΟΖ αφ’ ής κηρυχθεί, όπως λέει ο νόμος ). Παραβιάζει όμως την μη οριοθετημένη από εμάς υφαλοκρηπίδα (και το μη οριοθετημένο δικαίωμα για ΑΟΖ) πέραν της Κρήτης.

2. Η Λιβύη με την αυθαίρετη οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας της στο ΑΝΕΧ ΙΙ της συμφωνίας, καταπατά την ήδη οριοθετημένη υφαλοκρηπίδα μας.

Στα ΜΜΕ αναπαράγεται ένας χάρτης που δεν έχει σχέση με την κυρίως συμφωνία Λιβύης Τουρκίας αλλά είναι προϊόν προπαγάνδας της Τουρκίας, με την εμβόλιμη συμπερίληψη του ΑΝΕΧ ΙΙ.

*Υποναύαρχος ε.α – Πρόεδρος της Κοινωνίας Αξιών

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016