Υποστηριξε το militaire
Πολιτική
22/10/2020 | 21:08
Militaire News

Η κυβέρνηση επιμένει για το εμπάργκο όπλων στην Τουρκία

Η κυβέρνηση επιμένει για το εμπάργκο όπλων στην Τουρκία

Απαντώντας σε ερώτηση για το εμπάργκο όπλων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας υπογράμμισε ότι «ο πρωθυπουργός με την τοποθέτησή του για το εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία φρόντισε να ενισχύσει την εργαλειοθήκη μέτρων που έχει η ΕΕ από το συμβούλιο εξωτερικών υποθέσεων του Αυγούστου και με ακόμη ένα καθοριστικό εργαλείο, αυτό του εμπάργκο όπλων που πλήττει την ισχύ της Τουρκίας και ενδεχομένως να την αναγκάσει να συμμορφωθεί και να ακολουθήσει τις συστάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».

«Στην ουσία άνοιξε ένα δημόσιο διάλογο στην Ευρώπη» είπε και αναφέρθηκε στη θέση του κόμματος των Πρασίνων στη Γερμανία, σύμφωνα με την οποία οι εξαγωγές όπλων στην Τουρκία και ειδικά η παράδοση των υποβρυχίων θα έπρεπε να σταματήσουν άμεσα καθώς το τουρκικό πολεμικό ναυτικό απειλεί τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Επίσης υπενθύμισε τις δηλώσεις του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, ότι δεν έχουν εκδοθεί νέες άδειες εξαγωγής για κρίσιμους εξοπλισμούς που θα μπορούσε η Τουρκία να τους χρησιμοποιήσει στο πλαίσιο περιφερειακών στρατιωτικών επιχειρήσεων. «Αυτές οι δηλώσεις είναι πολύ σημαντικές και δείχνουν ότι ο δημόσιος διάλογος για την προστασία των συμφερόντων της ΕΕ έχει ανοίξει και εμείς μετατρέπουμε τη διπλωματία σε ένα δικό μας όπλο» είπε και προσέθεσε ότι «όταν μπαίνει εμπάργκο σε αμερικανικά αεροσκάφη που μπορεί να θίγουν νατοϊκά συμφέροντα, δεν μπορεί να μην μπαίνει εμπάργκο σε ευρωπαϊκά υποβρύχια όταν μπορεί να θίγονται τα ευρωπαϊκά συμφέροντα. Δεν γίνεται η Ευρώπη να προμηθεύει σφαίρες την Τουρκία που μπορεί να στραφούν εναντίον της».

Αναφερόμενος στο ζήτημα της τελωνιακής ένωσης, υπογράμμισε ότι «η ΕΕ αυτή τη στιγμή είναι μια μεγάλη αγορά για την Τουρκία περίπου 10% του ΑΕΠ της. Άρα όταν η Ευρώπη θέλει να εμφανίζεται στο ύψος των περιστάσεων πρέπει να αντιλαμβάνεται το μέγεθός της και τι πίεση μπορεί να ασκήσει σε κάποιον όταν θέλει να ταυτίσει τα δικά της γεωπολιτικά συμφέροντα και γενικά το όνομά της με κάτι που προάγει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή».

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να υπάρξουν διερευνητικές επαφές με την Τουρκία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι η Ελλάδα επιδιώκει την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, και αν δεν υπάρξει συμφωνία τότε είναι ανοιχτός ο δρόμος για το δικαστήριο της Χάγης για να διευθετηθεί αυτή η διαφορά που δημιουργεί εστία κινδύνου και ανάφλεξης στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Για το εάν είναι πρόσφορες οι συνθήκες αυτή τη στιγμή, με τη διαρκή ανανέωση navtex στα όρια της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων δίνεται το αντίθετο μήνυμα από την τουρκική πλευρά, ότι δεν επιθυμεί να καθίσουμε στο τραπέζι για να συζητήσουμε τις διερευνητικές επαφές. Μακάρι να σταματήσει αυτή η συμπεριφορά» είπε.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης