Υποστηριξε το militaire
Άποψη ΚΥΠΡΟΣ
15/11/2020 | 19:00
Militaire News

Η κατεχόμενη Αμμόχωστος χαρτί εκβιασμού στα χέρια του Ερντογάν! Τι μήνυμα στέλνει

Η κατεχόμενη Αμμόχωστος χαρτί εκβιασμού στα χέρια του Ερντογάν! Τι μήνυμα στέλνει

Γράφει ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΙΑΖΙΑΣ

Επίτιμος Α/ΓΕΣ

Η παρουσία του Ερντογάν , ως νέος Αττίλας , στους εορτασμούς για την επέτειο της ανακήρυξης του ψευδοκράτους, αλλά και η επίσκεψη του στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, αποτελούν μια χωρίς προηγούμενο πρόκληση και είναι σε πλήρη αντίθεση με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ .

Η  επίσκεψη του Ερντογάν στα Βαρώσια δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως μια απλή κίνηση στήριξης του νέου ηγέτη των Τουρκοκύπριων Ερσίν Τατάρ , πολύ περισσότερο ως ενα «πίκ νικ».

Πίσω από αυτή την κίνηση βρίσκονται κατ` αρχήν τεράστια τουρκικά συμφέροντα που επιδιώκουν οικονομική εκμετάλλευση της περιοχής . Επιπρόσθετα, σε συνδυασμό με τα αποθέματα φυσικού αερίου στα ανοχτά της Κύπρου , προκύπτει και ένα γενικότερο γεωοικονομικό και γεωστρατηγικό  ενδιαφέρον.

Η επίσκεψη στην περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων αποτελεί μέρος του στρατηγικού σχεδίου εκβιασμού και πίεσης της Χώρας μας από την Τουρκία , αποτελεί  μήνυμα του Ερντογάν στην ελληνοκυπριακή πλευρά, καθώς εντείνονται οι προσπάθειες του διεθνούς παράγοντα για επανέναρξη των συνομιλιών αμέσως μετά τις «εκλογές» των κατεχομένων , είτε ότι σε περίπτωση νέας αποτυχίας στις διαπραγματεύσεις είναι αποφασισμένος για όλα, είτε δείχνει από τώρα ότι η Αμμόχωστος δεν πρέπει να θεωρείται μέρος της διαπραγμάτευσης. Επίσης φαίνεται ότι η Αμμόχωστος χρησιμοποιείται από την Άγκυρα να υπονομεύσει τις διερευνητικές επαφές Τουρκίας-Ελλάδας πριν καν αυτές επανεκκινήσουν , με κινήσεις που πυροδοτούν το κλίμα ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Την ίδια ώρα θεωρείται πιθανή ακόμα μία νέα κίνηση εντυπωσιασμού της Άγκυρας ,για εποικισμό της Αμμοχώστου, κάτι που σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις θα αποτελέσει την ταφόπετρα στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού.

Η παρουσία Τατάρ στην ηγεσία των Τουρκοκυπρίων, βοηθάει  τον Ερντογάν να προβάλλει με μεγαλύτερη ένταση το αφήγημα της υπεράσπισης των δικαιωμάτων της τουρκοκυπριακής κοινότητας. Στην πραγματικότητα οι Τουρκοκύπριοι θα χρησιμοποιηθούν ως άλλοθι για επίτευξη των στόχων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Είναι γεγονός ότι η Τουρκία έχει καταφέρει με την εκλογή Ταταρ , να διασφαλίσει για αρκετά χρόνια ακόμα, τον εγγυητικό  και τον επεμβατικό της ρόλο στην Κύπρο . Ενώ Αθήνα και Λευκωσία επιμένουν πως εγγυήσεις στην Κύπρο δεν χρειάζονται. Εγγύηση, δηλώνουν , είναι μόνον η ΕΕ. Αλλωστε η στρατηγική της Αγκυρας  στην πορεία του Κυπριακού ήταν μία και μοναδική. Ηθελε πάση θυσία στη ηγεσία των κατεχομένων ένα άτομο απόλυτα εξαρτημένο (οικονομικά και πολιτικά) από την Άγκυρα που θα μπορούσε να προωθήσει τις επιδιώξεις της Τουρκίας, δηλαδή συνομοσπονδία και δύο κράτη έναντι της ομοσπονδίας και ένα ενιαίο κράτος.

Η επικρατήσει του  Τατάρ, φαίνεται τελικά ότι ενισχύει τον στρατηγικό στόχο της Τουρκίας και   συνιστά αποφασιστικό βήμα για την οριστικοποίηση της διχοτόμησης της Κύπρου. Ο Τατάρ σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του καταφερόταν εναντίον της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Είναι ενδεικτικό ότι στην επινίκεια δήλωση του κάνει λόγο για «δύο λαούς, δύο κράτη», καθώς και για «κυριαρχία του τουρκοκυπριακού λαού». Δηλαδή ο Τατάρ αρνείται το πλαίσιο λύσης του Κυπριακού που είχε προκύψει από τη συμφωνία Μακάριου-Ντεκτάς το 1977 και καθορίζει τους όρους των διαπραγματεύσεων τα τελευταία 43 χρόνια.

«Δύο κράτη και δύο λαοί» σημαίνουν οριστική διχοτόμηση.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος όμως που ελλοχεύει για το Κυπριακό ,  στην παρούσα φάση , είναι μια πιθανή αλλαγή στον στόχο του τουρκικού κράτους για προσάρτηση πλέον των κατεχομένων, παρά για λύση δύο κρατών ή συνομοσπονδίας, δεδομένης της όλης στάσης της Τουρκίας τα τελευταία  χρόνια.

Γενικά στο Κυπριακό τα πράγματα εκτιμώ ότι δυσκολεύουν περισσότερο. Ο Τατάρ θα πάει βέβαια  σε τυχόν συνομιλίες , διότι δεν έχει την πολυτέλεια να χρεωθεί το όποιο αδιέξοδο. Ενδεχομένως να μην απορρίψει τελεσίδικα την ομοσπονδία, αλλά θα θέσει όλες τις άλλες επιλογές, που θέτουν διαχρονικά  οι Τουρκοκύπριοι  στο τραπέζι, όπως και το θέμα των ενεργειακών πόρων ,απαιτώντας διαμοιρασμό. Σε κάθε περίπτωση, οι θέσεις που εκφράζει ο Τατάρ περί δύο κρατών είναι δύσκολο να συγκεραστούν όχι μόνο με τις θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς, αλλά και με τις πάγιες θέσεις του ΟΗΕ.

Με την επίσκεψη του Ερντογαν στα Βαρώσια ,Η Ελληνοκύπρια ιστορικός Άννα Μαραγκού, αντιπροσωπεύοντας ολόκληρο τον ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ, αλλ΄ και την πλειονότητα των γηγενών Τουρκοκύπριων , στέλνει ηχηρό  μήνυμα στον Ερντογαν :

«Αυτή δεν είναι η γη σου κύριε Ερντογάν, κατακτήθηκε με πόλεμο και βρίσκεστε εκεί λόγω δύναμης και όχι με βάση το δίκαιο. Η Αμμόχωστος ειναι η πόλη μας και ανήκει στα παιδιά και τα εγγόνια μας. Μείνε μακριά από τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους, σεβάσου τα ανθρώπινα δικαιώματα μας. Είμαστε οι νόμιμοι ιδιοκτήτες της γης και θα παλέψουμε ώστε να μην την καταστρέψεις ξανά… ».

Δυστυχώς η Χώρα μας , αυτή την περίοδο , δεν έχει να αντιμετωπίσει  μόνο την φονική πανδημία, άλλα και τον νεοθωμανισμο του Ερντογάν ,που επελαύνει σήμερα στα Βαρώσια και στην θαλάσσια περιοχή της Νοτιανατολικης Μεσόγειου και αύριο ποιος ξέρει που……. χωρίς σοβαρη αντίδραση τόσο από την Χώρα μας, όσο και από τον διεθνή παράγοντα .

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης