Υποστηριξε το militaire
Πολιτική
05/03/2019 | 23:15
Militaire News

Η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας σε εκδήλωση της ΝΔ

Η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας σε εκδήλωση της ΝΔ

Η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησαν σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Γραμματεία Διεθνών Σχέσεων του Κόμματος και το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, με θέμα «Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα: Εγγυόμαστε την ασφάλεια της Ε.Ε. – χτίζουμε το κοινό μας μέλλον».

Ο πρόεδρος της ΝΔ στην εισαγωγική του τοποθέτηση ήταν επικριτικός κατά της ελληνικής κυβέρνησης επισημαίνοντας:

“Εισαγωγικά θα πω δυο λόγια σχετικά με δύο θέματα τα οποία θεωρώ πολύ σημαντικά για τη σημερινή μας συζήτηση, και στη συνέχεια μπορούμε να τα αναπτύξουμε περισσότερο στη συζήτηση που θα ακολουθήσει. Είναι τα θέματα της Άμυνας και της Ασφάλειας. Γιατί είναι σημαντικά τα δύο αυτά θέματα για το ΕΛΚ; Και γιατί για την Ελλάδα; Για δύο λόγους.

Πρώτον, η Ελλάδα είναι μια μεθοριακή χώρα η οποία έχει σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος της μεταναστευτικής κρίσης του 2015. Το λογικό, επομένως, είναι να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της συζήτησης που ήδη λαμβάνει χώρα εντός της ΕΕ σχετικά με το πώς θα προστατεύσουμε καλύτερα τα σύνορά μας. Δυστυχώς, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πρόθυμη να συμμετάσχει σε αυτή τη συζήτηση, πολύ απλά γιατί δεν θεωρεί την προστασία των συνόρων προτεραιότητα για την χώρα μας, και είναι πραγματικά κρίμα. Είναι κρίμα γιατί δεν γίνεται να έχουμε μια Ένωση με ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων χωρίς να διασφαλίζουμε ταυτόχρονα την αποτελεσματική προστασία των κοινών μας συνόρων. Και το κάνουμε αυτό μέσω της κοινής κατανομής των βαρών και της ενεργού ευρωπαϊκής συμμετοχής.

Γι’ αυτό λοιπόν εμείς, ως Νέα Δημοκρατία, στηρίξαμε τις προτάσεις της Επιτροπής για ταχεία ανάπτυξη μιας ευρωπαϊκής δομής προστασίας των συνόρων που θα αριθμεί 10.000 άτομα σε προσωπικό. Όσο πιο σύντομα συμβεί αυτό, τόσο καλύτερα για την Ελλάδα. Και σίγουρα θέλουμε να βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή των συζητήσεων σχετικά με την κοινή πολιτική μετανάστευσης, και την κοινή πολιτική ασύλου. Ως Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν μπορούμε πλέον να επιτρέψουμε να συνεχίζονται πρακτικές asylum-shopping.

Ωστόσο, δυστυχώς ούτε σε αυτό το θέμα η Ελλάδα ήταν ιδιαίτερα δραστήρια στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής συζήτησης.

Τέλος, για το θέμα αυτό θα ήθελα να θίξω και πάλι το θέμα της κατανομής των βαρών και της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης μεταξύ όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και το κάνω αυτό σε μια σημαντική ημέρα από την άποψη ότι η Νέα Δημοκρατία έχει αποφασίσει να θέσει δημοσίως το ζήτημα των δημοσίων δηλώσεων που έχουν γίνει από τους Ούγγρους συναδέλφους στο κόμμα του FIDESZ μέσω της επιστολής που έστειλα χθες στον Joseph Daul όσον αφορά στα θέματα της μετανάστευσης και τα θέματα δικαιοσύνης. Θα είμαι πολύ ειλικρινής. Όλοι μας υποστηρίζουμε ότι πρέπει να προστατεύσουμε τα σύνορά μας. Αλλά, σχετικά με την κατανομή των βαρών, είναι πολύ δύσκολο για μια χώρα στα σύνορα της Ευρώπης όπως η Ελλάδα να δεχτεί ότι μια άλλη Ευρωπαϊκή χώρα, η οποία επίσης επωφελείται από τις κοινές ευρωπαϊκές πολιτικές δεν είναι καθόλου πρόθυμη να συμμετέχει στα προγράμματα ανακατανομής των προσφύγων. Και αναφέρομαι στους πρόσφυγες, δεν αναφέρομαι σε παράνομους μετανάστες.

Το δεύτερο θέμα που θα θελα να συζητήσουμε είναι το πώς μπορούμε να προωθήσουμε περαιτέρω την Κοινή Αμυντική Πολιτική. Αυτό είναι σημαντικό θέμα για την Ελλάδα, επειδή η Ελλάδα είναι μία από τις λίγες χώρες στην ΕΕ που πράγματι δαπανά περισσότερο από το 2% του ΑΕΠ της για την Άμυνα. Εντούτοις, δεν έχει συμμετάσχει ενεργά στη συζήτηση για την ενδυνάμωση των θεσμικών πυλώνων της Κοινής Αμυντικής Πολιτικής. Δεν ήταν ιδιαίτερα ενεργή στη συζήτηση σχετικά με την PESCO (μόνιμη διαρθρωμένη συνεργασία), το θεσμικό όργανο που έχουμε αυτή τη στιγμή για την προώθηση της ευρωπαϊκής συνεργασίας στην Άμυνα και δεν φαίνεται να συμμετέχει ενεργά στη συζήτηση για το ευρωπαϊκό πλαίσιο για τις δημόσιες συμβάσεις ούτε για τον καταμερισμό της εργασίας όσον αφορά τις δυνατότητες της αμυντικής μας βιομηχανίας. Αυτή είναι μια συζήτηση από την οποία η Ελλάδα δεν έχει το περιθώριο να απέχει.

Στα σχόλια που έχει κάνει η υπουργός έχει κάνει εξαιρετικά σαφές ότι οι δομές της ευρωπαϊκής άμυνας δεν είναι ανταγωνιστικές προς το ΝΑΤΟ. Το ΝΑΤΟ έχει υπάρξει πυλώνας ειρήνης και σταθερότητας και εγγυητής των καλών διατλαντικών σχέσεων. Αλλά υπάρχουν γεωγραφικές περιοχές όπου η Ευρώπη μπορεί να αναγκαστεί να επέμβει με τις δικές της δυνάμεις, όπως, για παράδειγμα η Αφρική, όπου το ΝΑΤΟ δεν έχει φυσικό γεωπολιτικό ενδιαφέρον.

Σε ένα περιβάλλον γεωπολιτικών ανακατατάξεων είναι απόλυτη αναγκαιότητα η Ευρωπαϊκή Ένωση να υπερβεί τον εαυτό της και να προσχωρήσει σε ισχυρότερη αμυντική συνεργασία. Και η Ελλάδα θα πρέπει να είναι πραγματικά ενεργή σ’ αυτή τη συζήτηση στο μέλλον”.

Η κ. Φον ντερ Λάιεν κατά την εισαγωγική της τοποθέτηση συνεχάρη τον κ. Μητσοτάκη τονίζοντας ότι η ηγεσία του αποτελεί πρότυπο για το ΕΛΚ. Όπως τόνισε, συγκεκριμένα:

“Εμείς στο ΕΛΚ καλούμαστε για μια ακόμη φορά να δείξουμε τολμηρή ηγεσία και αποφασιστικότητα. Όσο πλησιάζουν οι Ευρωεκλογές, οφείλουμε να υπερασπιστούμε τις αξίες μας, ιδίως ενάντια στις δυνάμεις του λαϊκισμού που απειλούν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο θα ήθελα να συγχαρώ τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νέα Δημοκρατία. Επέδειξε ρεαλιστική και τολμηρή μεταρρυθμιστική ατζέντα  με ισχυρό κοινωνικό αποτύπωμα που μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για την οικογένεια του ΕΛΚ. Είναι ο μόνος τρόπος για να δημιουργήσουμε ποιοτικές θέσεις εργασίας και ανάπτυξη. Αυτός είναι ο στόχος μας και αυτό είναι το όραμα του υποψηφίου μας για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Manfred Weber”. Συμπλήρωσε μάλιστα πως χαίρεται ιδιαιτέρως που η καμπάνια του Μάνφρεντ Βέμπερ για το χρίσμα του ΕΛΚ και έπειτα την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ξεκίνησε από την Αθήνα. Η Γερμανίδα υπουργός τόνισε επίσης ότι η Ελλάδα δικαιούται μια καλή θέση στο success story της Ευρώπης.

Απευθυνόμενη στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ανέφερε χαρακτηριστικά: “Ξέρω ότι θα διαμορφώσετε το νέο success story της Ελλάδας ως μελλοντικός Πρωθυπουργός”. Η κ. Φον ντερ Λάιεν υποστήριξε ότι η Ευρώπη πρέπει να αποκτήσει κοινή και ισχυρή φωνή στις διεθνείς κρίσεις όπως της Συρίας και να μπορεί να δρα ενιαία όταν είναι απαραίτητο. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε, τέλος, η Γερμανίδα υπουργός στην ανάγκη να υπάρξει ξεκάθαρο μήνυμα αλληλεγγύης προς την Κύπρο, στην κατεύθυνση της τήρησης του διεθνούς δικαίου, υπό την ομπρέλα των Ηνωμένων Εθνών, απαντώντας σε ερώτημα του συντονιστή του διαλόγου, δημοσιογράφου κ. Άγγελου Αθανασόπουλου, για τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από τις έρευνες για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων. Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επιδοκίμασε την τοποθέτηση της Γερμανίδας υπουργού και τόνισε τη σημασία της τήρησης του διεθνούς δικαίου και της προστασίας των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου. Παράλληλα υπογράμμισε την αυξανόμενη Τουρκική επιθετικότητα στην περιοχή.

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης