Η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Φλοράνς Παρλί έκανε γνωστό αργά το βράδυ της Πέμπτης ότι οι γαλλικές ένοπλες δυνάμεις θα οπλίσουν τα τηλεκατευθυνόμενα, μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAVs) τα οποία επιχειρούν ήδη εναντίον τζιχαντιστών που δρουν στην περιοχή του Σαχέλ. Σε δηλώσεις της στο Παρίσι η Παρλί διευκρίνισε ότι αυτό αποφασίστηκε μετά την επιτυχή δοκιμή οπλισμένου UAV που είχε αναπτυχθεί σε αεροπορική βάση στη Νιαμέι, την πρωτεύουσα του Νίγηρα.

Τα τρία γαλλικά Reaper αμερικανικής κατασκευής, που από το 2014 διεξάγουν αποστολές συλλογής πληροφοριών, στο πλαίσιο της γαλλικής αποστολής Μπαρχάν, πλέον θα φέρουν οπλισμό, όπως και τα μαχητικά αεροσκάφη που περιπολούν στην αχανή ζώνη, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας καλύπτεται από έρημο. Η Γαλλία θα μπει έτσι στο κλειστό κλαμπ των κρατών που χρησιμοποιούν οπλισμένα UAVs, στο οποίο ανήκουν μεταξύ άλλων οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και το Ισραήλ. Τα UAVs του τύπου δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τα μαχητικά σε αποστολές όπως η εξασφάλιση αεροπορικής υπεροχής, αλλά έχουν μεγάλα πλεονεκτήματα σε αποστολές όπως αυτές στο Σαχέλ, ιδίως ότι μπορούν πολύ «διακριτικά» και για μεγάλη διάρκεια (έχουν αυτονομία 20 ωρών) να εκτελούν αποστολές σε ύψη μεταξύ 7.000 και 13.000 μέτρων, εξήγησε γάλλος ανώτερος αξιωματικός. Οι γαλλικές ένοπλες δυνάμεις θα παραλάβουν το 2020 έξι επιπλέον μη επανδρωμένα αεροσκάφη τύπου Reaper, εφοδιασμένα με πυραύλους Hellfire, κατευθυνόμενους με GPS. Ο γαλλικός στόλος των UAVs αναμένεται να φθάσει τα 12 το 2025 και τα 24 το 2030.

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016