Υποστηριξε το militaire
Breaking News Αμυντική Βιομηχανία
22/03/2019 | 06:30 (ενημερώθηκε 5 έτη πριν)
Militaire News

Η Ευρώπη φτιάχνει νέο Eurodrone αλλά η Ελλάδα δεν ενδιαφέρεται!

Η Ευρώπη φτιάχνει νέο Eurodrone  αλλά η Ελλάδα δεν ενδιαφέρεται!

Η οικονομική κρίση που έπληξε τη χώρα δεν μπορεί να δικαιολογήσει το “πάγωμα” που επιβλήθηκε στον εξοπλισμό της. ΄Ετσι κι αλλιώς στην “κατάψυξη” τον είχαν βάλει πριν η κρίση ξεσπάσει. Κι άλλες χώρες πέρασαν και περνούν ακόμη πολύ δύσκολες οικονομικές φάσεις. Η Τουρκία είναι ένα παράδειγμα του σχετικά πρόσφατου παρελθόντος. Στο ΔΝΤ ήταν αλλά “έχτισε” άμυνα. Η Αίγυπτος είναι το δεύτερο παράδειγμα που τώρα εξελίσσεται. Το Κάϊρο έχει προχωρήσει σε πολύ σημαντικές αγορές.

Η Ελλάδα προφανώς δεν μπορεί να ακολουθήσει το δρόμο των ακριβών αγορών. Όμως μπορεί να επιλέξει “έξυπνες” λύσεις και να εκμεταλλευθεί κάθε ευκαιρία που μπορεί να της δοθεί από τη συμμετοχή της στην ΕΕ. Δεν το αναφέρουμε τυχαία.

Διαβάζουμε ότι το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αμύνης [EDF], θα διαχειριστεί 13 δισ. Ευρώ για την περίοδο 2021-27. Πριν μερικές μέρες, στις 19 Μαρτίου έγινε η ανάλυση-παρουσίαση του προγράμματος για την ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας. Τα πρώτα δυο χρόνια προβλέπεται να δαπανηθούν πάνω από 500 εκατομμύρια ευρώ. Τις επόμενες ημέρες θα δημοσιοποιηθούν 9 προσκλήσεις υποβολής προτάσεων για εννέα προγράμματα και θα ακολουθήσουν άλλες 12!

Για να μην λέμε πολλά: ανάμεσα στα προγράμματα που “τρέχουν” είναι και το Eurodrone, που αναπτύχθηκε από την Airbus, τη Dassault Aviation και το Leonardo, έχοντας επωφεληθεί από ένα κονδύλι 100 εκατομμυρίων ευρώ. Το πρόγραμμα το έχουν συμφωνήσει και υπογράψει από το 2015 από Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία. Στην πορεία έσπευσε και η Ισπανία. Το ερώτημα είναι αν η Ελλάδα έχει δείξει ενδιαφέρον για να ενημερωθεί έστω για το πρόγραμμα ή αν της αρκούν τα ελικόπτερα Kiowa που οι ΗΠΑ είχαν έτοιμα για καταστροφή!

Η Ελλάδα συμμετέχει τουλάχιστον στο έτερο και παλαιότερο βέβαια πρόγραμμα του UCAV nEUROn. Αυτό δεν σημαίνει ότι το νέο πρόγραμμα θα πρέπει να μας αφήνει αδιάφορους.

Το Eurodrone σχεδιάζεται για αποστολές αναγνώρισης και επιτήρησης αλλά θα είναι εξοπλισμένο. Η Γαλλία θα έχει 6 συστήματα Eurodrone μέχρι το 2025.

Το χειρότερο είναι ότι η Ελλάδα δείχνει “κολλημένη” σε νοοτροπίες του παρελθόντος και στο θέμα του εξοπλισμού της χώρας. Δείχνει να απέχει από τις εξελίξεις και παραμένει σε “εξοπλιστική αφασία” συνεχίζοντας να αντιμετωπίζει το θέμα των εξοπλισμών μόνο ως “διπλωματικό χαρτί”. Η “εξοπλιστική διπλωματία” δεν απέδωσε σχεδόν τίποτα στη χώρα, που πάντα καλούνταν να αγοράζει ότι οι ξένοι ήθελαν να ξεφορτωθούν. Και η σημερινή κυβέρνηση στην ίδια λογική κινείται ακολουθώντας συνταγές του παρελθόντος. Το κακό είναι ότι ο βασικός εχθρός μας, εδώ και χρόνια ακολουθεί το δρόμο του μέλλοντος…

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο Facebook Twitter LinkedIn Email Pinterest
booksandtoys

Δείτε επίσης