Διαξιφισμοί
(Ειδησούλες και σχόλια ατάκτως ερριμμένα)

Από τον Κων. Φράγκο

Αυτοταπείνωση και Καραγκιοζιλίκια
• Η εσπευσμένη αντικατάσταση του ικανότατου Κυβερνήτη του πολεμικού Πλοίου, μετά την «επακούμβηση» επ’ αυτού Τουρκικου φορτηγού, προδίδει νευρικότητα και τεμενά προς την Τουρκία, ομολογία ημετέρας ευθύνης, κυβίστηση του τύπου» Σφάξε με αγά μου να αγιάσω». Επίσης ράπισμα κατά της υπερηφάνειας των στελεχών του Π.Ν.
• Υποψιάζομαι ότι πρόκειται για πολιτική απόφαση της επιθυμούσης να κρατήσει «αξιοπρεπή στάση» Κυβέρνησης και όχι τοιούτη του ΠΝ
• Ιδού πάλι το αναδελφο Έθνος έκανε το θαύμα του. Ξέθαψε από τα κόκκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά τη θρυλική Μπουμπουλίνα και την προήγαγε σε Υποναύαρχο!! Τι ήταν πρώτα, Δίοπος, Αρχικελευστής ή Πλωτάρχης..; Το θέμα ξεπερνά τα όρια της αστειότητας. «Των πλοίων υμών επακουμβημένων υμείς άδετε…»

Όχι κομματική καπηλεία.
• Δεν θα επαναλάβω το γνωστό και τετριμμένο περί της ανάγκης εθνικής ενότητας προ της απειλής. Η ενότητα αυτή είναι αντιληπτή από τους πολίτες αλλά καθόλου από τους πολιτικούς που έχουν ως γνώμονα και τακτική την κατάληψη και νομή της εξουσίας. Ουδέν έτερον!
• Η Xώρα, οι ΕΔ της, έχουν ανάγκη δημιουργίας αποτρεπτικής ισχύος για να επιβιώσουν με πρώτο βήμα την αξιοποίηση υπάρχοντος υλικού.
• Αν ο αποφασισθείς, εντελώς αναγκαίος, εκσυγχρονισμός έχει τρωτά σημεία ας καθίσουν οι ιθύνοντες (Κυβέρνηση – Αντιπολίτευση) να τα διορθώσουν με συνεργασία και όχι με ταμπούρλα και σάλπιγγες. Αν δεν έχει ας τον αφήσουν να προχωρήσει. ΟΛΟΣ ο πολιτικός συρφετός φέρει βαρύτατες ευθύνες γιατί ο εκσυγχρονισμός άργησε δραματικά.
• Κραυγές, ιαχές, ουρλιαχτά από παπαγαλάκια γνωστά από το παρελθόν είναι βλαπτικά. Μερικά, υποκρύπτουν σαφώς και κομματικό ανταγωνισμό.
• Κυβέρνηση, Τσίπρας, Καμμένος μπορεί να είναι στόχοι της Αντιπολίτευσης ή προσωπικής βεντέτας. Μπορεί, φυσικά, να βάλλονται αλλά αφήνοντας την Άμυνα παραέξω. Έλεος!

Ο εκσυγχρονισμός των F-16.
• Ουφ, είπα, τελειώσαμε με τα F-16. Ας αλλάξουμε σελίδα (στην ουσία η υπόθεση είναι εκκρεμής ακόμη για την χρηματοδότηση κ.α.).
• Ας μην νομίσουν όμως οι ανευθυνοϋπεύθυνοι εξουσιαστές ότι τέλειωσαν με την αποτροπή, την ενίσχυση της Άμυνας που εξακολουθεί ν’ ασθενεί.
• Πληροφορήθηκα ότι όταν ο Σουλτάνος έμαθε τα του εκσυγχρονισμού, χαμογέλασε «Σιγά τα ωα» ψιθύρισε. Κι’ έδωσε εντολή στους πλοιοφορτηγατζήδες του «Άμα βλέπετε ελληνικό πολεμικού ρίξτε του μία επακούμβηση έτσι για πλάκα».


Σχόλια για μια δίκη
• Για το τερατώδες σκάνδαλο της (μη) προμήθειας από το Στρατό του Συστήματος Ηλεκτρονικού Πολέμου στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.
• Επεβλήθησαν ποινές 16 ετών κάθειρξης στον επιχειρηματία κ. Θωμά Λιακουνάκο και το συνεργάτη του κ. Ηλία Αρκουμανέα της εταιρείας Sonak, για ηθική αυτουργία.
• Επίσης 16 έτη στους τ. Γενικούς Διευθυντές Εξοπλισμών κ. Γ. Κολύρη και Ε. Βασιλάκο για απιστία.
Ακόμη ποινή δεκαετούς φυλάκισης σε πολλά υπηρεσιακά στελέχη της τότε, απόλυτα διεφθαρμένης, ΓΔΑΕ.
• Επίσης επεβλήθησαν σε όλους μεγάλες χρηματικές ποινές.
• Η εκτέλεση της ποινής ανεστάλη μέχρι εκδόσεως της απόφασης του Εφετείου.
• Η μεγάλη έκπληξη: Ο καταδικασθείς επίσης, περιώνυμος πλέον κ. Αντώνης Κάντας, τέως Γ. Δ. Εξοπλιστικών δήλωσε … άπορος μη δυνάμενος να πληρώσει δικηγόρο!!!
• Και τώρα μερικές προσωπικές απόψεις:
– Από το εδώλιο απουσίαζαν μεγάλα ονόματα πολιτικών που όταν η «προμήθεια» ήταν καθ’ οδόν έκαναν «γαργάρα» την υπόθεση, «απώλεσαν» τον φάκελο καταγγελίας του τότε ΥΦΕΘΑ, έντιμου κ. Γιάννη Λαμπρόπουλου ο οποίος επεσήμανε το σκάνδαλο και εισηγείτο ΑΜΕΣΗ παραπομπή του στον Εισαγγελέα. Αν σταματούσε, έγκαιρα η υπόθεση ίσως το σκάνδαλο να μην ολοκληρωνόταν και οι ποινές θα ήσαν ηπιότερες ή μηδενικές και το κυριότερο θα προκηρύσσονταν διαγωνισμός για προμήθεια άλλου συστήματος που είχε αναγκη ο Στρατός
– Οι κ. Λιακουνάκος και Αρκουμανέας, επιχειρηματίες, δεν θα αποπειρώντο να ασκήσουν ηθική αυτουργία αν το σύστημα δεν ήταν διεφθαρμένο από κορυφής μέχρι πάτου. Τους προκαλούσαν να προσέλθουν…
– Βρέθηκε μία, ανοικτών οριζόντων φαίνεται, εισαγγελέας η οποία αφού μελέτησε την υπόθεση σε βάθος, υποθέτω, πρότεινε την αθώωση ΟΛΩΝ των κατηγορουμένων και αποφάνθηκε ότι το Δημόσιο ΟΥΔΟΛΩΣ ζημιώθηκε!!! Οι δικαστές, φαίνεται, ότι μελέτησαν λιγότερο την υπόθεση.
– Το ΓΕΣ, τελικά, δεν παρέλαβε το ανεπαρκές σύστημα. Με ποιο άλλο θα αντιμετωπίσει τον πιθανό εχθρό; Υπήρξε εναλλακτικό; Έγινε άλλη προμήθεια; ΟΥΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΩ.
– Ας δώσουν, επιτέλους αμνηστία στον Κάντα. Είναι αυτός που ομολόγησε τις αμαρτίες του και επέστρεψε κλαπέντα. Ας μην τον ταλαιπωρούν άλλο.

Στρατιωτική διπλωματία.
• Ο Α/ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος κ. Ε. Αποστολάκης πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Εσθονία και ΗΠΑ. Για το δεύτερο λεπτομέρειες προσεχώς.
• Ο Α/ΓΕΝ Ναύαρχος κ. Ν. Τσούνης μετέβη στην Κίνα όπου έτυχε ενθουσιώδους υποδοχής. Δεν πληροφορήθηκα εάν οι Κινέζοι μας διέθεσαν φρεγάτες. Τον Πέμπτη υποδέχθηκε εδώ τον Α/ΓΕΝ Ισραήλ.

Ο Πάρις Καρβουνόπουλος είναι δημοσιογράφος από το 1986. Από το 1993 καλύπτει το ρεπορτάζ του ΥΠΕΘΑ. Εργάστηκε στον ΑΝΤΕΝΝΑ από το 1991 ως το 2015. Επικεφαλής της ιστοσελίδας Onalert.gr από το 2010 ως τον Ιανουάριο του 2016. Σήμερα είναι στρατιωτικός συντάκτης της Real News και συνεργάτης του Reuters . Επικεφαλής του Militaire.gr από τις 29 Φεβρουαρίου 2016